(C, S och MP): Namnge stadshusparken till Raoul Wallenbergparken

Raoul Wallenberg-statyn. Foto: Bo Vading
Debatt6 april 2021 kl 05.401

Raoul Wallenberg, hans gärningar under andra världskriget och hans öde har världen över blivit en symbol för medmänsklighet, frihet och den ständiga kampen mot förföljelse.

Minnesmärken över den svenske diplomaten finns i New York, London, Jerusalem och Budapest. I Berlin är tågstationen Raoul-Wallenberg-Strasse uppkallad efter Wallenberg och Haus am Checkpoint Charlie, ett privat museum, inrymmer ett rum om Raoul Wallenberg. I Stockholm finns Raoul Wallenbergs torg med minnesmärke.

Raoul Wallenberg har en gedigen koppling till Lidingö där han föddes och tillbringade sina somrar hos morföräldrarna. På Lidingö högtidlighåller vi en gång om året Raoul Wallenbergdagen och förintelsens minnesdag. Det görs med med tal och fackeltåg från Raoul Wallenbergstatyn i stadshusparken som restes 1999. Det finns även en replik av den mytomspunna väskan från Första Avenyn i New York i Kappsta på södra Lidingö. Den står på grunden till det hus där Raoul Wallenberg föddes 1912.

Det är naturligt att hans gärning och minne uppmärksammas extra på Lidingö. Stadshusparken är en central plats i Lidingö centrum, en plats som vi vill bevara, inbjuda till och synliggöra. Vi vill även att lidingösonen Raoul Wallenberg lyfts fram på ett tydligare sätt i Lidingös stadsmiljö, som det görs på platser i och utanför Sverige.

Att namnge/uppkalla stadshusparken efter Wallenberg, där monumentet över hans minne och gärning finns, skulle vara ett sätt att året runt uppmärksamma och hedra hans gärning. Vi tre partier har därför lagt en motion i kommunfullmäktige där vi föreslår att stadshusparken namnges till Raoul Wallenbergparken.

Patrik Buddgård, Centerpartiet
Daniel Larson, Socialdemokraterna
Patrik Sandström, Miljöpartiet

Kommentarer

  1. Mycket bra förslag! Verkligen på tiden! En av våra sommar-öbor att vara extra stolta över.
    Hälsar jurist specialiserad på demokrati och mänskliga rättigheter som undervisat vid Raoul Wallenberg Institutet i Lund.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *