C, S och MP: Majoriteten minskar valfriheten för Lidingös familjer

Debatt25 september 2020 kl 06.031
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Lotta Morger (C), ledamot i utbildningsnämnden
Therese Greci Larson (S), ledamot i utbildningsnämnden
Patrik Sandström (MP), ledamot i utbildningsnämnden

Kommentarer

  1. Det står naturligtvis oppositionen fritt att i sina budgetförslag utöka öppen klubb till alla grundskolor även om intresset från både skolorna och familjerna är lågt.

    På utbildningsnämndens senaste sammanträde informerade skolchefen Stefan Anderman om att intresset för öppen klubb, där barnet kan komma och gå som det vill utan att staden har ansvar och det inte erbjuds verksamhet på loven, minskar tydligt. Från 2017 till idag har intresset sjunkit rejält, från ca 100 barn till knappt 60 barn på olika 5 skolor. Idag är knappt 3 procent av Lidingös cirka 2.100 mellanstadiebarn anmälda till öppen klubb till höstterminen 2020.

    Intresset för att delta på vanlig klubbverksamhet för åk 4-6 på Lidingö är däremot mycket stort om man jämför med andra kommuner. Drygt 900 elever går på kommunal klubbverksamhet och det är en uppskattad och kvalitativ verksamhet där klubben har ansvar för barnet, verksamhet erbjuds på loven mm.

    Den administration som oppositionen hänvisar till, och som blev tydligt förklarad på nämnden, handlar naturligtvis inte om fakturor eller annat pappersarbete. Det handlar istället om säkerhet. Det har skett misstag, särskilt när verksamheterna haft vikarier, och det funnits en osäkerhet över vilka barn man ansvarar över och det fåtal som kan komma och gå som de vill. Om föräldrarna tror att barnen är på fritidsklubb och inte dyker upp så ska föräldrarna kontaktas men om barnet är inskriven på öppen verksamhet sker ingen kontakt med föräldrarna.

    När det gäller avgiften ingår den i systemet för maxtaxa för förskolan, fritids och klubb vilket innebär en procent på hushållets inkomst upp till ett tak på ca 48 000kr/mån. Om man har flera barn i verksamheterna blir avgifterna reducerade. Ekonomiskt svaga hushåll kan också få än mer reducerad avgift – dock bara för förskola, fritids och klubb. För öppen klubb har hela tiden gällt att även ekonomiskt svaga hushåll betalar full avgift.

    Lidingö har idag en kvalitativ och populär fritidsklubbsverksamhet där många barn vill gå. Det ska vi fortsätta att erbjuda men öppen verksamhet, där intresset är lågt, kommer inte att erbjudas från vårterminen 2021.

    Amelie Tarschys Ingre (L)
    Ordförande Utbildningsnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *