Bufflar jobbar som naturvårdare

Natur4 juni 2022 kl 04.33

I torsdags eftermiddag släpptes tre naturvårdare ut i hagen intill Gråviken. De ska gå runt i området och beta gräs och vass ända till i höst. Naturvårdarna är tre stycken asiatiska vattenbufflar som heter Mats, Mura och Lida.

Bufflarna kommer från Naturgruppen som har som affärsidé att "hyra ut" djur som kan beta till kommuner runt om i Stockholm. Förutom bufflar har man olika raser av kor, bland annat fjällkor och fjällnära kor, som är en mindre ras av fjällko. Naturgruppen värnar om genuina svenska raser och ser till att beståndet kan fortleva. Man har också gotlandsfår, Angus/Herford och Highland Cattle. Highland Cattle finns nu vid Långängen.

Bufflarna ska beta i strandängen vid Gråviken, som snabbt växer igen och behöver klippas/betas ner.

– Det här är en besparing jämfört med om vi skulle ta in en trädgårdsfirma som skulle avverka gräs och vass, berätter Lasse Heins, Lidingös naturvårdare. Vi betalar en summa för att hyra djuren, men det betalar sig lätt med tanke på det arbete som de gör, säger han.

– Här kan man tala om miljövänligt arbete. Djuren gör en naturlig biologisk nytta. Dessutom finns det en social aspekt på det här. Folk tycker det är spännande och roligt med levande djur i våra marker, berättar Lasse Heins.

Besök gärna bufflarna och titta på dem, men lämna hunden hemma, eller håll den i koppel. Bufflarna kan bli uppretade av hundar som springer löst. Hundar ska alltid hållas i band, men det finns folk som är obetänksamma. Kör Elfviksvägen och ta av mot Hustegaholm. Parkera på parkeringen vid kolonilotterna, bufflarna är i hänget mot Gråviken.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *