Bryggan ger dig en ”käftsmäll”

Bryggan har öppnat för säsongen, torsdag till lördag 17-22.
Näringsliv11 mars 2022 kl 04.26

Många känner till Oskar Brobacke, kanske främst från Långängens Gård, som han drev 2005– 2011, men han har även drivit restaurangen på Millesgården, Steninge slott, Elfviks Herrgård och Pier 16. Sedan två år tillbaka är det Bryggan i Gåshaga som gäller.

Oskar Brobacke köpte Bryggan av ägarna till Pier 16 våren 2020. Pier 16, som han ägde tidigare har han alltså både köpt och sålt av samma personer. Så kan det vara i restaurangbranschen. Bryggan hade då stått stängd i två år och saknades av många. Nu öppnade den i Oskar Brobackes regi, strax efter att pandemin bröt ut, i valborg 2020. Tala om dålig tajming. Men det har ändå lyckats.

– Vi har faktiskt hållit öppet under hela pandemi-perioden, förutom ett par månader under vintrarna då vi passade på att renovera, berättar Oskar. Ibland har det bara varit öppet torsdag till lördag, ibland har vi stängt kl 20.00, ibland har det varit bara sittande gäster, ibland begränsningar i antal gäster och avstånd mellan borden. En mycket turbulent period, som vi nu får hoppas är över.

Men Bryggan har alltså haft öppet under hela perioden, vilket är unikt. I och med att Oskar tog över 2020 och restaurangen var stängd 2019 så omfattades han inte av omställningsstödet. Han har alltså inte fått ett öre i bidrag. Nu när restriktionerna har släppt, så råder inga begränsningar. Under mars månad är det öppet torsdag till lördag 17–22, men till sommaren blir det alla dagar i veckan och fram till midnatt, exakt när är inte bestämt.

Bild från säsongspremiären 25 februari. Fullsatt!

– Det är en tuff bransch, det finns inga marginaler och det är ofta svårt att få ihop det, men jag har valt det själv, det är ingen som har tvingat på mig det här, jag får jobba med det jag älskar och brinner för, vilket är service och människor och mat och dryck, sammanfattar Oskar sin arbetsfilosofi.

Bryggan öppnade i år för säsongen fredagen den 25 februari.

– Det var den första dagen sedan jag tog över restaurangen, som jag drev den utan någon form av restriktion, berättar Oskar. När de allvarligaste restriktionerna kom i november 2020, så tappade vi 80 procent över en natt.

Hur framtiden ser ut vet inte Oskar i detalj, men det finns många idéer. En idé är att under höst och vinter satsa mer på företagsarrangemang, event, konferenser, julbord, matlagningskurser samt att man kan hyra hela restaurangen för 50-årsfester, bröllop etc.

– Att driva restaurang på Lidingö är krävande. Det är en kunnig och medveten publik, som har många åsikter om vad man gör, men det triggar mig bara, säger Oskar. Vi har extremt mycket stamgäster här. Många kommer två gånger i veckan.

Mycket stamgäster finns alltid på plats.

– Bryggan har fantastiska förutsättningar i och med att man kan sitta 50 gäster ute och 50 gäster inne, samtidigt öppna upp lokalen med vikväggar och vi har glaspartierna, säger Oskar.

Menykonceptet hos Bryggan är att det är en kvarterskrog (eller sjökrog) med bra och goda råvaror till vettiga priser. Exempelvis Steak minute, Moule frites, Råbiff, Carpaccio, Toast Skagen, hamburgare eller köttbullar. Det finns alltid något som passar alla. Bryggan försöker också använda lokala produkter, till exempel kommer kaffet från Gåshaga kafferosteri och praliner från Betsy Sandberg, Tehuset Java och anlita lokal arbetskraft.

Men Bryggan gör många saker utanför det vanliga: Det är ostronkvällar, kräftskivor, skaldjurskvällar och ”Käftsmällen”.

– Käftsmällen är en variant på menyn hos Punk Royale, berättar Oskar. Du vet inte vad du kommer att bli serverad att äta eller dricka, men det är ofta sju, annorlunda rätter, serverade på ett ortodox vis (googla punk royale, så kan du se). Det har vi gjort som avslutning på säsongen, men det kommer vi nog att göra ett par tre gånger denna säsong, avslutar Oskar.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *