Bro vid bro vi byggde…

Broavgift betalades på den gamla flottbron. I bakgrunden "Gamla Lidingöbron", järnbron som invigdes 1925. Foto: Lidingö Museum.
Historia9 oktober 2023 kl 04.491

Bro vid bro vi byggde är namnet på museets nya utställning som öppnar på lördag.

Lidingös historia är i hög grad historien om Lidingös broar. Inte mindre än fem broar har byggts mellan Lidingö och fastlandet och inför varje bro har diskussionerna gått om var bron ska gå, vem som ska bygga bron, hur den ska byggas och hur den ska finansieras.  

Utställningen ”Bro vid bro vi byggde” berättar om hur broarna kom till, hur de konstruerades och hur det har varit att till fots eller med kärra, bil, buss, cykel eller tåg ge sig ut på ofta strapatsrika färder över broar av trä, stål och betong. 

Mängder av bilder, många som tidigare inte visats finns att se på skärmarna. Dessutom berättar utställningen om broar som planerades men aldrig blev av. 

Till utställningen finns en skrift till försäljning på 48 sidor som visar alla utställningsskärmar i bokformat (liggande A4). Dessutom visas en modell av den andra flottbron.

Utställningen är producerad av Carl-Henrik Ankarberg, Marianne Foghammar, Ulla Larsson, Andreas Lindberg, Lena Norberg och Sune Pettersson. 

Museet har öppet tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar kl 12.00–15.00. Medlemmar har gratis inträde. Vernissage på lördag den 14 oktober kl 13.00. Utställningen pågår till i februari.

Det fanns två flottbroar innan järnbron kom till. Den sista flottbron byggdes 1884. Foto: Lidingö Museum.
Den gamla flottbron slets sönder vid islossningen 1918. Foto: Lidingö Museum.
Gamla Lidingöbron, järnbron från 1912 under byggtiden. Just nu ser det ungefär likadant ut, när bron rivs 111 år senare. Foto: Lidingö Museum.
"Nya Lidingöbron" byggdes 1971. Foto: Lidingö Museum.
Vår senaste bro under bygget 2022. Foto: Sune Pettersson.

Kommentarer

  1. Jag har kommit till Lidingö 1970 då byggde man nya Lidingö .
    Vilken känsla att man va från början

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *