Bravo – äntligen – bättre sent än aldrig!

Gustaf Dalén utanför stationshuset i AGA. Bilden är hämtad ur Anders Johnsons bok Gustaf Dalén en biografi.
Debatt23 oktober 2020 kl 06.111

Det är mycket positivt att Lidingö stad nu officiellt ställer sig bakom att hedra Gustaf Daléns minne. Det går knappt att hitta en person eller verksamhet som haft lika stor betydelse för Lidingös utveckling som Gustaf Dalén / AGA. Hittills är det Daléns födelseort Stenstorp i Västergötland – som tagit ansvar för att hedra ortens store son, med ett helt museum. Att döpa sessionssalen efter Gustaf Dalén är en utmärkt idé. Likaså att inrätta priset. Det vore också fint med en permanent utställning, på tillgänglig plats i staden, där lidingöborna (inte minst de som växer upp här) kan följa denne märklige person och hans verk.

Lidingö Museum (som drivs ideellt av Hembygdsföreningen sedan 20 år) har genom en del utställningar, föreläsningar, bokpresentationer med mera, uppmärksammat Daléns insatser. Men det har varit i ett relativt anspråkslöst format, som resurserna tillåtit.

I januari 2021 öppnas utställningen ”Från AGA till Dalénum” på museet, och en ny bok med samma namn kommer ut. Producent för projektet är hembygdsmedlemmen Ibb Jessen, som själv arbetat på AGA. Han har ägnat stort intresse och tid åt att gräva efter fakta och presenterar nu det hela utställning och bok. Han har haft god hjälp av fotografen Hans Jansson som med kamera följt hela tillkomsten av Dalénum.    

Kommentarer

  1. Mycket intressant! Jag bor i Dalenum och har efterfrågat en minnesplats av Gustaf Dalen här i området. Mellan Sjövillan och Ackumulatorvägen finns en ”mur” med en nisch som gjord för en staty av honom. Jag tror att området är planerad park. Man kunde då ha en plakett med information i anslutning till nischen och statyn.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *