Bottenrensning i Brevikshamnen

Lidingö12 januari 2021 kl 05.411

Under söndagen den 10 januari tog åtta dykare från föreningen ”RenaMälaren” årets första dopp i Breviks Båthamn.

Anledningen till att dykarna fanns i Brevikshamnen var att rensa botten från skräp som hamnat där ofrivilligt eller med avsikt.

Föreningen har under flera år genomfört regelbundna dykningar vid olika båtklubbar och vid kajer och hamnar runt Stockholm. Senast kunde Lidingö Nyheter berätta om dykningarna i Bosön i november.

Dykjobbet i Brevik utfördes av åtta dykare, sex grabbar och två tjejer, som professionellt kammade av hela bottenytan i hamnen. På land stod ett 20-tal medhjälpare och bistod med säkerhetslinor och mottagning av ”fynden”. Det visade sig dock vara svårt att hitta allt som under åren tappts överbord, då det lösa slamlagret uppgick till över en meters tjocklek (!).

Men efter några timmars sökande hade ”fynden” ökat kraftigt i antal. I hamnen fiskades upp ett stort antal bildäck (använda som fendrar), 4–5 bilbatterier, en propeller, glasflaskor, fendrar, båtkapell, båtmattor och mycket annat smått och gott. Det mesta är förmodligen tappat i sjön av misstag eller har blåst i sjön, dock med undantag av båtbatterierna som kan ha ”tappats” på väg iland.

Dykningarna fortsatte utanför ångbåtsbryggan, nu utanför båtklubbens område. Här fanns de stora och lite spektakulära grejorna. Varuburar, kundvagnar, en cykel samt en del lämningar från troliga rån och stölder; en sedelbox, en kassaskåpsdörr och gott om revolverammunition! Även en bil hittades, som dock inte bärgades.

En bild som visar utomhus, transport, smutsig

Automatiskt genererad beskrivning
Fynden från båthamnen och ångbåtsbryggan varierade kraftigt. Inne i hamnen bärgades många miljöfarliga bildäck och 140 kg båtbatterier, och utanför hamnen vid ångbåtsbryggan fanns varuburar, kundvagnar, en cykel, en sedelbox och gott om revolverammunition.
Det vita i mitten är en uppbruten kassaskåpsdörr, troligen från ett inbrott.
Ett bra samarbete krävs mellan dykare och landpersonal för att allt ska fungera, snabbt och effektivt.
En bild som visar utomhus, lagar mat, grillning, sten

Automatiskt genererad beskrivning
Skörden från en av kajerna, G-kajen.
En stor mängd ammunition hittade också. Lämnades in till polisen. Foto: Anders Janesten.

Föreningen Rena Mälaren startade för 2 ½ år sedan. Initiativtagare var Fredrik Johansson, som berättar:
– Vi har tagit upp 16 ton båtbatterier, 15 ton elscootrar och 55 ton andra sopor. Runt 200 personer är engagerade i arbetena. Målet är att bland annat att få upp miljöfarligt material i form av blybatterier och däck, vilka är starkt cancerogena. Bildäck beräknas stå för 50 % av mikroplasterna i haven.
Breviks Båtsällskap skänkte 10 000 kr till föreningen i samband med dykningarna.

                                                                                     

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *