Bilmordet: Konflikt om pengar från ett rån

Foto: Jonas von Hofsten
Lidingö24 augusti 2020 kl 18.05

Mannen som sköts i sin bil på måndag förmiddag är 29 år och dömd för ett uppmärksammat rån, enligt Expressens uppgifter.

Polisens teori är att bakgrunden till mordet är en konflikt om rånpengar. Såväl automatvapen som pistol avlossades vid mordet och polisen jagar två gärningsmän.

Bilder från platsen visar att polisen hittat tomhylsor som kommer från grov ammunition till automatvapen, skriver Expressen. En silverfärgad personbil (enligt uppgift en Mazda) har hittats i ett parkeringshus en bit bort – polisen tror att den användes vid brottet.

Polisens teori är att bakgrunden till mordet är en konflikt som kopplas till rånpengar. Eftersom kulor från såväl pistol som automatvapen avlossats utgår polisen från att det rör sig om två gärningsmän, enligt Expressens uppgifter.

Enligt Expressens uppgifter är den skjutne en 29-årig man som dömdes för en rad brott fram till 2015. Han växte upp vid Järvafältet i södra Stockholm och har bland annat begått brott med en känd rappare och personer som kopplas till de olika gängkonflikterna i området, skriver Expressen.

2015 var mannen med och rånade en pantbank i Västerås. Det var ett spektakulärt och välplanerat rån som gav ett byte värt sex miljoner kronor men som slutade med att rånarna kraschade med flyktbilen och greps.

En annan av de dömda rånarna kopplas till Rinkebygrupperingen Shottaz. Han mördades i Danmark förra året.

Mannen som mördades på Lidingö släpptes från fängelset i februari 2018 och har på senare tid haft skyddade personuppgifter. För att få det krävs att det att personen är ”utsatt för hot”, enligt Skatteverket, skriver Expressen.

Mannen jobbade på ett behandlingshem på Lidingö. Organisationen arbetade med att ge stöd till ungdomar med social problematik och kriminell bakgrund. Bilen som mannen sköts i kopplas till organisationen. 

Expressen skriver vidare att både polis och polishelikoptrar har under dagen varit på plats på Lidingö och vägspärrar sattes under förmiddagen upp vid Essingeleden och Lidingöbron.

Strax efter klockan 14 meddelar polisen att de anträffat en silverfärgad personbil tom i ett parkeringshus i centrala delar av Lidingö, en bit från brottsplatsen. De kommer att genomföra en teknisk undersökning på bilen.

– Vi tror att den har använts vid brottet så vi är väldigt intresserade av iakttagelser kring bilen, säger Per Fahlström, enligt Expressen.

Flera källor bekräftar för SVT Nyheter att dödsoffret i den senaste skjutningen är en 29-årig man med ett tungt kriminellt förflutet. Han har haft nära kopplingar till gängkriminalitet i Järvaområdet.  

Senast 2015 dömdes han till fängelse i tre och ett halvt år för ett väpnat rån mot en pantbank, enligt SVT Nyheter. Rånet genomfördes tillsammans med flera andra varav en av dem mördades i dubbelmordet i Köpenhamn, där en uppmärksammad rättegång just nu pågår mot fem åtalade som kopplas till en rivaliserande gruppering.

Den mördade ska enligt vissa uppgifter ha lämnat sitt kriminella förflutna och hade fått skyddade personuppgifter, skriver SVT Nyheter på sin sajt.

Sedan juli har tre andra unga män i 20-årsåldern skjutits ihjäl i Järvaområdet i vad som enligt källor till SVT Nyheter beskrivs som en upprensning och maktkamp bland flera kriminella nätverk. Om det här mordet har med det att göra är inte känt i dagsläget, men det är något som utreds. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *