Billiga och goda viner som passar plånboken i januari

Dryckesguiden29 december 2022 kl 03.46

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad rött och/eller vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med portvin, sherry, öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.

Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 2251 Morendé Estate Reserve och kostar 99 kronor. Alkoholhalten är på13 %, Chile och regionen Casablanca. 100 % Sauvignon Blanc. Vinet kommer från Casablancadalen, i Lo Ovalle sektorn som ligger tre mil från Stilla havet. Där växer vinrankorna i granit- och lerjordar med lågt näringsinnehåll och det havsnära läget har stor påverkan på vinernas fräschör och möjliggör även en långsammare fenol mognad, vilket ger vinerna friskhet, balans och elegans. Producentens legendariska vinmakare Pablo Morandé var först att plantera Sauvignon Blanc i Casablanca år 1982 och området har sedan dess visat stor potential att producera Sauvignon Blanc av toppkvalité, mycket tack vare det kalla klimatet och områdets speciella jordmån. Frukten till Morandé Estate Reserve Sauvignon Blanc skörades tidigt i April där 60% av druvorna handplockades och 40% plockades med en specialmaskin. Vinet har en frisk smak med inslag av grapefrukt, krusbär, fläder och grape. Till en kokt fisk. Sektion 20.

Art.nr 2075 Casillero del Diablo och kostar 79 kronor. Alkoholhalten är på 13 %, Chile och Valle Central och 100 % Chardonnay. Legenden om Casillero del Diablo (Djävulens källare) skapades för över hundra år sedan av vinhusets grundare, Don Melchor de Concha y Toro. För att hålla ovälkomna gäster borta från vinkällaren där han lagrade sitt allra finaste vin, spred han ryktet om att djävulen hade sin boning i källaren. Historien spred sig med eldens hastighet och sedan dess vågar sig ingen oinbjuden i närheten…  Vinet har lagrats i 6 månader på ståltank, en del med franska ekstavar. En fruktig doft med toner av mango, ananas, fat och tropisk frukt. Smaken är pigg med inslag av fat, citrus, valnötter och smör. Satsa på en kyckling.  På ön!

Art.nr 2362 The Fox and the grapes och kostar 89 kronor. Alkoholhalten är på 14 %. The Fox and the grapes, är ett ekologiskt vin med stor fruktig doft och smak, med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär och örter. Vinet kommer från South Eastern Australia och ett område som heter Riverland. Vingården var en av de första som planterades och certifierades ekologiskt i Australien. The Fox and the grapes är ett vin som verkligen återspeglar sitt soliga ursprung. Vinrankorna har växt i djup och väldränerad röd lerjord med en del kulliga områden i vingården. Druvorna skördades nattetid, i början av Mars och krossades, avstjälkades samt fick jäsa i tankar. Jäsningen inleddes vid 28 grader och sänktes sedan till 24 graders. Efter att vinet pressats fick det genomgå malolaktisk omvandling på rostfria ståltankar. Vinet är en druvblandning på 78 % Shiraz och 22 % Merlot. Dessa druvor hölls separerade tills dess att vinmakaren John Quarisa skapade en sista blandning i perfektion. John Quarisa är inte bara vinmakare utan även vindomare på hög internationell nivå och har bedömt viner på bland annat The Japanese Wine Challenge, The international Wine and Spirit Competition, International Wine Challenge med flera.  Prova till lamm.

Art.nr 74944 Grand Sud och kostar 89 kronor. Alkoholhalten är på 13 %. Les Grands Chais de France heter företagsgruppen som äger Grand Sud, som namnet antyder så handlar det här om viner från södra Frankrike, främst Pays d’Oc vid Medelhavet men även Gascogne i centrala Sydfrankrike mitt emellan Medelhavet och Atlanten. Grand Sud gör rättframma viner med druvnamnet utsatt på etiketten, inga AOC-viner utan lantviner i rimlig prisklass som ska ha druvtypiska smaker. De blå druvsorterna odlas främst i Pays d’Oc och de gröna i Gascogne. Vin kan göras på många sätt, men i grunden är det samma recept. Druvsaft jäser till vin, lagras, renas och buteljeras. Det finns små vinbönder med lagringskällare under sitt eget hus, med stampat jordgolv och åtta – tio fat som ligger och väntar på att bli buteljerade, oftast för hand. Och så finns det giganter som köper druvor, must eller vin från vinodlare, tar hand om det, blandar med likadant vin från en annan odlare (eller fler) och buteljerar och säljer. Grand Sud är en sådan gigant. De kommer aldrig att bli kända för att göra världens dyraste vin, men å andra sidan så förser de desto fler med viner som är både goda och prisvärda. Karaktären är mycket fruktig med inslag av mörka bär, hallon och lakrits. Varför inte till en pannbiff.  Sektion 10.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *