Bildrebusjakten klar. Runda fönster i Brevik

Ett fönster utom tävlan. Det finns inte i Brevik, utan i Paris Notre Dame.
Bildrebusjakten1 november 2023 kl 03.06

I oktober handlade Bildrebusjakten om runda fönster. Många sådana finns i Brevik, därför höll vi oss där. Dessutom är det redaktörens hemmaplan.

Snabbaste lösarna med alla rätt var Mona och Björn Engdahl (nu fyra månader i rad!) som skickade in rätta svar efter 7 timmar och 40 minuter. På andra plats kom Maria Ekvall, efter drygt 10 timmar. När vi drog lott om vilken av alla deltagare som skulle få andrapriset blev det Marias mamma Ulla, som får ett presentkort till Lidingö Centrum på 100 kr på posten. Presentkortet till Lidingö Centrum fungerar inte i Coop eller på Systemet. Tyvärr.

I morgon kl 08.00 släpper vi november månads bildrebusjakt.

Här är de rätta svaren för oktober:

. 1. Vi började på redaktörens hemmagata, Trädgårdsvägen. Detta ståtliga hus har nr 13C och är byggt 191. Det köpte Nils Westberg 1917. Han var direktör på AGA och god vän med Gustaf Dalén. Mer om honom finns att läsa i Andreas Lindbergs och Johan Ahlboms bok Stora Breviksboken. Går att beställa på Lidingö Nyheters Boklåda.

2. Nere i hamnen finns detta ganska nya hus. Tillhör Lidingö Breviks sjöscouter.

3. På Tunavägen 5A finns detta bruna hus med ett stort runt fönster. Tuna ligger i Dalarna, därav ledtråden.

4. I detta hus i hörnet Stora Allén/Trädgårdsvägen var det barnhem för länge sedan. Nr 20. Läs mer om det i Andreas Lindbergs och Johan Ahlboms bok Stora Breviksboken. Går att beställa på Lidingö Nyheters Boklåda.

5. Här bor redaktören Andreas Lindberg. Det är hans föräldrahem, så man kan säga att han inte har flyttat hemifrån. Huset är byggt 1912 som parfamlijshus och hans föräldrar flyttade in här 1955. På 1930-talet bodde en annan skribent på Lidingö Nyheter här: Inger Grimlund! Nr 18A är det.

6. Det här är Villa Brevik. Numera privatägt.

7. På Kragenäsvägen 15 finns detta renoverade 30-talshus. Ledtråden var kanten på en skjorta = krage.

8. Tillbaka i hamnen igen. Det här är gamla klubbhuset till Breviks båtsällskap. Det byggdes 1933 och renoverades 2016. Det nya klubbhuset kom till 1975.

9. Tillbaka på Trädgårdsvägen, nr 19.

10. Löparstigen har fått sitt namn från att det låg löparbanor längs med vägen som anlades till olympiaden 1912, då vissa länder tränade här. Det här här nr 7.

11. Det här huset på Kragenäsvägen har vi haft med i en tidigare rebusjakt. Det är Österrikiska ambassadörens residens (bostad). Rätt svar: 2.

12. Så avslutar vi på Trädgårdsvägen nr 46. Här bor Lidingö Glasmästeris ägare. Därav de många olika fönstren.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *