Bildrebusjakten flyger i januari

Känner du igen var flygfotot från 1950-talet är taget?
Bildrebusjakten2 januari 2023 kl 03.542

Just det, Gåshaga är det. Även om mycket har förändrats på 60 år, så känner man igen det.

I denna månads Bildrebusjakt har vi plockat fram tio flygbilder från 1955-1967. Det här kan vara lite lurigt. Särskilt som vi har vänt två av bilderna upp och ner. Med Eniro och ledtrådarnas hjälp så blir det dock lättare.

Du deltar genom att svara på frågorna och om du vill kan du också söka upp satellitbilder från dagens Lidingö och mejla dem. Vi vill att du beskär bilderna så de motsvarar de gamla bilderna så gott som möjligt. Mejla bilderna på info@lidignonyheter.se och döp de till nr 1, 2, 3 osv. Svaren i formuläret räcker dock.

Glöm inte att skriva ditt namn och epostadress. Senast den 31 januari vill vi ha dina svar. Denna månad kostar det inget att vara med. Och du kan vinna en presentcheck på 100 kr. Vi publicerar de rätta svaren den 1 februari. Nästa tävling kommer den 2 februari. 

1. På denna bild finns inte många hus, nu finns det desto fler; radhus och villor. Två kulturarv syns på bilden. Vilket område är detta?

2. Vilken idyll på 50-talet. Här finns idag ett hotell, tidigare var det ett annat hotell och från början ett dataföretag. Vad heter hotellet?

3. Mitt i bilden finns idag ett hem för seniorer. Vad heter det? Nere till höger ett område som har fått sitt namn från en båtmodell. 

4. Då som nu ett myller av villor. Då mest fritidshus, nu finns Villa Nilla här.
Vilket område är det?

5. Gården uppe till höger finns inte kvar, men nånga tun finns det. Är det Ö eller V, vadå?

6. Nere till vänster springare. Uppe till höger löpare. Men det handlar inte om schack.
Vad kallas området i mitten?

7. De enda hus som fanns här var och är ett stugområde med anknytning till Siljan. Idag arrenderar en klubb viken. Vad heter den?

8. Båtar är det på bilden, men inte längre. Ett av Lidingös nedlagda varv. Nämn en av tre tågstationer i närheten. 

9. På 1950-talet fanns inte ett enda hus här. Bara skog. Vilket område söker vi? Till höger i bild ett halvt hus som var ett slags stall. 

10. Lite till vänster om mitten i bilden ligger en gammal skola. 1954 öppnades den nya. Bakom gamla skolan var det då bara skog. Nu är det hyreshus. Vad kallas det området?

Kommentarer

  1. Kul o knepig övning! Och skönt att inte behöva gå ut i regn/snö/halka. Tack! Men jag saknar PDF-filen ändå.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *