Bildrebusjakten december: vägar med namn

Många vägar på Lidingö bär namn, antingen på verkliga personer eller mytiska. Här Stenkilsvägen i Brevik. Stenkil var en svensk kung på 1000-talet.
Bildrebusjakten2 december 2022 kl 01.021

Denna månad ska du hitta vägar på Lidingö med namn.

Du deltar genom att svara på formuläret som finns på Lidingö Nyheters hemsida.Du deltar genom att svara på formuläret som finns på Lidingö Nyheters hemsida. Glöm inte att skriva ditt namn och epostadress.

Glöm inte att skriva ditt namn och epostadress. Senast den 31 december vill vi ha ditt svar. Denna månad kostar det inget att vara med, men du kan ändå vinna ett av två presentkort på 100 kr/st. En till det första rätta svaret, det andra lottas bland de övriga rätta lösningarna. Denna månad kostar det inget att vara med. Och det enda du kan vinna är äran. Vi publicerar svaren på de tre första vinnarna den 1 januari. Nästa tävling kommer den 2 januari.

Här kan du ladda hem en pdf med frågorna:

1. Denne farbror har vi att tacka för att Lidingö villastad började byggas. Vad heter hans väg?

2. Pappa var kung. I alla fall på Lidingö. Han fick en allé uppkallad efter sig. Vad heter den?

3. Denne unge man blev så småningom betydelsefull för Lidingö och för dess tidiga industri. Han har fått en väg uppkallad efter sig, vilken?

4. Ytterligare en av Lidingös stoltheter. Han växte upp i Kappsta, grunden finns kvar. Vad heter hans väg?

5. En ståtlig herre som det slog gnistor om. Han har också en väg, som heter vadå?

6. Ytterligare en herre från Lidingös tidiga historia. Han har gett upphov till namnet för ett helt område. Vad heter vägen som går genom hela området?

7. Denna väg på södra ön är uppkallad efter en gubbe med titel. Okänt vem han var, men kan du hitta vägen?

8. På denna backe bodde en känd Lidingöbo och hans familj i några år. Namnet på backen har att göra med en båt, en mössa och en stjärna.

9. Vi söker en väg i närheten av en trolsk våtmark, 1,8 ha stor i skogen på centrala Lidingö. Den har ett rikt växt- och djurliv, trots närheten till bebyggelsen. Namnet på mossen sägs komma av att en kvinna en gång i tiden skulle ha dränkt sig i mossen. Vad heter vägen med hennes namn?

10. Nu vill vi ha namnet på kungen, och hans väg. Egentligen borde han hetat Enblom, men han fick styvfaderns namn och vägen också.

Kommentarer

  1. Hoppas på Gott 2023 med spännande bilder och frågor och svar. Gustaf Dale’ns väg finns ju!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *