Bildrebusjakten: De rätta svaren från luften

Bildrebusjakten1 februari 2023 kl 04.24

Bildrebusjakten med gamla flygfoton var säkert en utmaning för många. Fördelen (?) var att man kunde göra allt jobb från hemmaplan. Att ge sig ut i naturen hjälpte inte mycket.

Först på bollen var Mona och Björn Engdahl igen. Bra jobbat!

Så lottar vi ut ett andrapris också. Det gick till Patrik Edgren. Grattis!

Vinnarna får varsitt presentkort till Lidingö Centrum med posten.

I morgon kommer februari månads jakt att presenteras.

Här är de rätta svaren:

.1. Vi började i Högberga. Både Villa Högudden och Villa Högberga går att identifiera. Rätt svar: Högberga eller Högudden.

2. Här hade vi vänt upp och ned på bilden för att det inte skulle bli för lätt. På 1950-talet fanns i princip bara Elfviks Gård här (till vänster i bild). Färgbilden togs tydligen i samband med att renoverings- och ombyggnadsarbetena för Ellery Beach house var i full gång. Rätt svar: Ellery Beach House. Vi godkänner även Ellery Beach Club och Elfvik.

3. I det här skogspartiet anlades Baggeby Gård på 1980-talet. på den svartvita bilden till vänster syns den ursprungliga Baggeby Gård, som revs 1960.

4. Detta är Sticklinge. Redan på 1960-talet låg här många hus, men de flesta var fritidshus. Idag är det fasta boenden till största delen. Vi godkänner inte Islinge.

5. Det här är Östra Rudboda. Det som vi trodde var en gård, lite till höger, är ingen gård, det är ett luftvärnsgarage. Tack Patrik Edgren för påpekandet. Vi godkänner inte Yttringe, som någon föreslog.

6. Här ville vi ha svaret Stockby, eller Stockby Industriområde. Ett par lösare skrev Koltorp eller Koltorps gärde och det var det vi syftade på när vi sa att det fanns löpare till höger (springare till vänster är ju Ridklubben). Vi kan ge rätt för det också.

7. Vilken klubb huserar här? Ja, det är ju Södergarnsviken vid Bosön. Klubben hade vi tänkt Bosö Båtklubb, som de flesta svarade, men vi antydde att det hade att göra med Siljan, alltså ger vi även rätt för Dalakolonin, det är ju också en klubb, eller i alla falla en förening.

8. Om man vänder på bilden så blev det lite lättare. Rudéns båtvarv i viken vid Torsvik. Närmaste station är Torsvik, idag Millesgården/Torsvik. Men Brogrenen var även rätt på 1950-talet.

9. Denna stora skog på 1950-talet förvandlades under 1960-talet till Larsberg. Till höger ser vi tågstallarna i AGA.

10. Så landar vi slutligen i Käppala. Något till vänster syns gamla Käppala skola. Idag ligger ICA Käppala där skolgården tidigare låg. Skogen bakom är nu bebyggd med hus, som vi kallar Holaveden.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *