Bättre mat i kommunen med mer konkurrens

Bättre mat önskar Centerpartiet. Foto: Ingimage.
Debatt22 december 2020 kl 06.31

För Centerpartiet är maten i skola och omsorg viktig. Vi vill att den ska vara god, hälsosam och näringsrik. Vi vill se närproducerad mat med högre andel ekologisk, säsongsanpassad och klimatsmart mat som är lagad från grunden så nära den som äter maten som möjligt. För att nå alla dessa krav behövs en annan upphandling än den som nyligen beslutats i nämnderna.

Maten som serveras i skola och omsorg är avgörande för att elever ska ha energi i skolan och för att undvika undernäring hos äldre. Rätt utfört kan det vara en av dagens höjdpunkter för de äldre. För att förbättra maten anser Centerpartiet att vi behöver skarpare politiska krav på maten och en annan upphandling.

Nuvarande upphandling premierar genom sina krav de tre största aktörerna på marknaden och omöjliggör för mindre och nyare aktörer att ta sig in. Det försämrar konkurrensen och i förlängningen kvaliteten på maten. Vi vill se mat som tillagas nära dem som äter i alla de tillagningskök som finns på öns skolor och äldreboenden. Med mindre aktörer kan innovation och dialog förstärkas mellan den som äter maten och den som lagar. Att maten tillagas nära är också viktigt eftersom mat tappar näringsinnehåll när den måste transporteras.

Att staden helt slopar krav på ekologisk mat till äldre jämfört med tidigare krav på 30 % andel ekologiskt till inga krav alls tycker vi är fel.

Vi vill också se redovisning av andelen närproducerad mat och höja kraven avseende detta. 2018 hade Lidingö bara 47 % svenskt kött, medan många andra kommuner har mer än 90 %. Faktiskt hade drygt en tredjedel av Sveriges kommuner i stort sett bara svenskt nötkött och fågelkött 2018 enligt Livsmedelsverket.

Vi tror att mer kan göras för att höja kvaliteten på mat för barn och äldre på ön!

Lotta Morger (C), talesperson utbildningsfrågor
Kajsa Kronlund (C), talesperson äldrefrågor
Christina Wahlström (C), talesperson funktionsnedsatta och sociala frågor
Patrik Buddgård (C), gruppledare

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *