Barnvakt som botemedel mot stillasittande sommarlov

Sommartips29 juni 2024 kl 01.24

Sommarlovet är långt – men semestern är kort. I alla fall för kommunens många företagare. Det är inte helt ovanligt att den som driver eget företag inte har möjlighet eller viljan att ta ut någon semester alls sommartid. Samtidigt ska livspusslet lösas. Många företagare anlitar därför barnvakt på Lidingö för att få det att gå ihop.

Att anlita en barnvakt är kanske främst något man tänker på att göra till barn som är så små att de inte klarar sig själva. Men vad som faktiskt är att “klara sig själv” beror på hur man ser det. Klarar tonåringen av att själv skapa en hälsosam och aktiv vardag utan stöttning utifrån?

Aktivera större barn på sommarlovet

Ett sommarlov är en tid av ledighet och vila från skolarbetet. Den som har barn i högstadiet har säkert också sett att arbetsbördan och stressen på barnen är större idag än vad man kanske minns den som från sin egen skoltid. Att få sköta sig själv efter flera månader i sträck i skolbänken upplever många större barn som en befrielse.

Samtidigt är det lätt att denna nyvunna frihet mest används till att sitta framför en datorskärm, oavsett om det är spel eller sociala medier som lockar. Som förälder kan det kännas mycket frustrerande att lämna barnen hemma för att gå till jobbet, när man vet att de har svårt att aktivera sig själva med annat än skärmtid.

Många folksjukdomar kopplas till stillasittande

Att se till att ens barn rör på sig under sommarlovet är inte bara en fråga om att han eller hon ska få ett roligt sommarlov. Det är också en fråga om hälsa. Många av det man idag kallar folksjukdomar, som fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, är direkt kopplade till för lite fysisk aktivitet.

Samtidigt ser man en tydlig koppling mellan psykisk ohälsa och hög användning av sociala medier. Stillasittande skärmvanor innebär alltså en dubbel fara för människors hälsa, särskilt i unga år då man lägger grunden för vanor och beteenden som kommer följa en livet igenom.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla mellan 6–17 år att utföra en pulshöjande aktivitet minst en timme varje dag. Under sommarlovet finns det goda förutsättningar för att detta ska genomföras rent tidsmässigt – men blir det av utan stöttning, pepp och direkt aktivering utifrån?

Och om man som förälder inte har möjlighet att vara fysiskt närvarande i den utsträckning som skulle krävas, var kan man hitta alternativ stöttning till större barn som behöver aktiveras under sommarlovet? Kanske hos en barnvakt med kompetens inom sport och fritid.

Barnvakt eller fritidsledare – aktiviteten är huvudsaken

När man ska anlita någon för att aktivera sitt lite större barn under sommarlovet kan det vara klokt att fundera ett varv på vad man kallar personen. Barn i yngre tonåren kan ha invändningar mot att bli omhändertagna av en “barnvakt”.

I dag är det dock inte ovanligt att företag som förmedlar barnvakter också har tjänster som läxhjälp eller personlig fotbollsträning som en del av sitt utbud. Det finns alltså gott om utrymme att benämna barnvakten som fritids- eller idrottsledare istället, vilket också avspeglar det faktiska syftet.

Så kan barn få prova en ny sport under sommarlovet

Många barn går i flera aktiviteter i veckan under skolans läsår. Även en enda sport kan innebära 3–4 träningar i veckan. I de fallen kan sommarlovet tillsammans med en sportintresserad barnvakt vara en möjlighet att prova på sporter man annars inte kommer i kontakt med, eller att hålla uppe sina kunskaper i den egna sporten när träningarna tar sommarpaus.

För ett barn som inte går i någon idrott under läsåret, kan en återkommande lite äldre barnvakt bjuda på möjligheten att få testa sport och motion i en trygg miljö under individuellt anpassade förutsättningar. En inspirerande förebild kan hjälpa även ett osäkert barn att hitta rätt sport, och komma tillbaka efter sommarlovet med en helt ny känsla inför skolans gymnastiklektioner.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *