”Bär alltid munskydd inomhus där andra vistas”

Bilden visar tydligt överföring av smitta och att effekten av att bära munskydd blir störst när alla använder munskydd.
Lidingö8 januari 2021 kl 05.552

Den nya rekommendationen att bära munskydd i rusningstrafik för att inte drabbas av covid-19  räcker inte. Rekommendationen borde i stället vara att man alltid ska bära munskydd i kollektivtrafik och andra inomhusmiljöer där andra vistas, skriver skyddsingenjören Krister Forsberg, Lidingöbo, som skrivit böcker och guider om personlig skyddsutrustning.

Från och med igår infördes rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken. Men rekommendationen gäller bara under vissa tider i rusningstrafik. Den rätta åtgärden vore i stället att rekommendera en generell användning i kollektiv­trafiken och i alla inomhusmiljöer. Det skulle minska smittsprid-ningen av corona­viruset och förhindra att fler insjuknar i covid-19.

Droppsmitta sprids när män­niskor hostar, nyser, sjunger, talar och andas. Viruset kan föras vidare som små luftburna partiklar (aerosoler) som lätt kan spridas inomhus där människor vistas och i kollektivtrafiken.

I stället för att ge detaljerade råd till fram för allt arbetspendlare borde Folkhälsomyndigheten därför ge allmänheten en mer verklighetsanpassad vägledning. Hålla avstånd är alltid ett sämre alternativ än att använda munskydd i kollektivtrafiken.

En sådan vägledning borde se ut så här:
● Även om man inte känner sig sjuk bör man bära munskydd inomhus där andra vistas och i kollektivtrafiken. En person är som mest smittsam dagarna före visat symtom.
● Munskydd är i första hand en barriär för att inte smitta andra och avsedda fånga in mikroorganismer från utandningsluften.
● Munskydd finns i olika modeller och material, men fungerar på samma sätt. Materialet (lager av textilfibrer) fångar upp aerosoler som kan bära på viruset. Ju fler lager tyg, desto effektivare skydd. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar minst tre lager, två lager bomull och ett tredje lager med syntetiskt fibermaterial. Bomullen suger upp fukt.
● Munskydd kan även vara ett skydd att inte bli smittad. Hur väl den skyddar från inandning av virus beror på vilket tyg som används och i hur många lager munskyddet har samt passformen. Skägg kan orsaka läckage.
● Dålig passform orsakar läckage från öppningar i sidorna. Se till att munskyddet täcker näsan, munnen och kinderna. Munskydd med stor yta skapar stor andningszon och därmed större yta som fångar in viruset.
● Tvätta eller sprita händerna före och efter munskyddet används. Munskydd avsedda för engångsbruk slängs efter användning. Munskydd i flera lager tyg kan tvättas och återanvändas om de inte är skadade. Byt munskyddet om det blir vått av svett.

Hålla avstånd räcker inte om man tillbringar tid inomhus med en smittad person. Och det är när alla bär munskydd blir effekten som störst.

Munskydd är en förebyggande åtgärd, inte en ”sista åtgärd” som Johan Carlson verkat tro när han flera gånger sagt att munskydd funnits kvar som en möjlighet.

Artikeln är tidigare publicerad i Dagens Nyheter.

Krister Forsberg
Skyddsingenjör, expert inom personlig skyddsutrustning

Kommentarer

  1. Behöver vi verkligen fler självutnämnda experter som uttalar sig? Alla metoder är självklart bra om man bortser från alla dess negativa effekter. Som t.ex. att fler kommer börja åka kommunalt nu med de nya rekommendationerna och det kommer medföra trängsel.
    Och att säga att ”hålla avstånd är alltid ett sämre alternativ än att använda munskydd i kollektivtrafiken” är ju en ren lögn, eller ska vi kalla det killgissning i detta fall.

    1. Peder Groth: Varför skriver du inte en egen artikel och försöker få den publicerad som insändare? Du som vet vad som är sant och falskt. Dela med dig av dina kunskaper och berätta vad du gör i kampen mot Covid-19.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *