Bakvägen till Millesgården

Granar, änglar, snö och istappar i vit kristyr – så vackert och inspirerande!
Kåserier29 november 2019 kl 14.51

Inger Grimlund har varit på Millesgården och besökt pepparkakshusutställningen.

Det är numera sällan Millesgårdens besökare hänvisas till entrén på Carl Milles väg nr 2. Men det var just det som hände oss förväntansfulla gäster till den polska utställningen av pepparkakshus. Med entrébiljetten i hand traskar man Herserudsvägen upp mot Scandic Hotel och svänger in på Carl Milles väg. Ring 0707-10 93 10 om hjälp önskas.

Från Carl Milles väg nr 2 kommer man till den övre terrassen och porten till skulpturateljén.

Vår portöppnare hette Stina – och så klev vi in på Övre terrassen med vidunderlig utsikt över Värtans stilla vatten som väntar på att betäckas av is. Några trappsteg upp och en knarrande dörr som öppnas – och så står vi där i entrén till Millesgårdens konstnärshem och hjärta. Blomsterrummet för oss till det lilla köket där Carl och hans fru Olga drack sitt morgonkaffe – men det var ju inte hit vi skulle. Nej – rakt fram till den fantastiska skulpturateljén där Milles ande svävar fritt bland lustfulla figurer av både djur och människa. Just här, i rummets centrum är det dukat med pepparkakshus från Polen! Jag räknar dem till tjugofem!

Mitt i ateljén är dukat med polska pepparkakshus, stora som små.

Men hur i alla mina dagar har de lyckats transportera alla dessa delikata konstverk utan att de ens få skador i glacyren? Själv har jag minne av en liknande transport, från Gärdet till Operakällaren mitt i stan. Året var 1986 – 87. Restaurangakademien var nybildad och låg på Sandhamnsgatan 39, i deras lokaler bubblade det av matglädje och aktiviteter. När julen nalkades skulle det naturligtvis dofta pepparkaka i bageriet. Tanken på att baka ett pepparkakshus låg nära till för kökschefen Björn Halling som gillar att skapa efter eget sinne. Även Tore Wretman var lite inblandad i rörelsen men föreslog att man kanske skulle kunna bygga Operakällaren i pepparkaka.

Sagt och gjort – en kunnig ung man med ambitioner att förvåna världen med sin arkitektbegåvning i pepparkaka fick ansvaret för byggnationen. Björn minns än i dag med vilken noggrannhet och millimeterteknik den unge bagaren visade upp för en imponerad skara kockar. Björn berättar också att jobbet tog en vecka. Först samlade byggmästaren alla gräddade delar i en ”bygglåda” varefter han kristyrmålade delarna en efter en innan de sattes på plats. Då och då kom Tore Wretman och hälsade på för att se Operakällaren växa till ett gigantiskt pepparkakshus. Så långt var allt okej. Men hur skulle man transportera konstverket från Gärdet till Karl X!! torg?

Bakglädjen ligger i släkten – här är det mina banbarnsbarn Teo och Tyra som förra advent skapade ett pepparkakshus på St Annagården – vi hoppas på repris!

Den mista inbromsning på färdmedlet kunde ju knäcka det spröda materialet. Alltså – man tog kontakt med  polisen som insåg faran och ordnade så att två blinkande polisbilar undanröjde svårigheterna – det blev raka spåret till Operakällaren och sedan hivades pepparkakshuset upp – över  julbordet. Ouppnåligt för klåfingriga gäster. Här på Millesgården litar man mer på sin publik – inte röra! Däremot är nyfikenheten stor! Och mobilkamerorna riktas mot de sinnrikt dekorerade pepparkakshusen med girlanger, balkonger och spetsgardiner. Alla pepparkakshusen kommer från ”det levande pepparkaksmuséet i Torun” i Polen.

Varje år arrangeras där en pepparkakshustävling. Staden är känd som ”pepparkakstaden” och dess goda rykte började redan under barocken när pepparkakan (piernik på polska) började söka sig, från kungars och aristokraters bord, ut till bagarna i staden. Då blev pepparkakorna Toruns viktigaste exportartikel.

Skulle ni till äventyrs ramla på böckerna ”Pepparkakshus & mera julbus” från  Balkong Förlag – och  ”Det goda Sverige” , Page One Publishing förlag – så köp dem.  Två klassiska vänner, inte minst till jul!

Här hemma på Lidingö tackar vi för utställningen som säkert inspirerar många av oss att baka och komponera roliga hus och figurer. En god hjälp är boken ”Pepparkakshus & mera julbus”, här finns alla råd du behöver och dessutom ett bra recept på deg. För hur det är – degen är det viktigaste ingrediensen för ett lyckat pepparkaksbygge. Så var så goda. Receptet bjuder vi på; Eva Grane, Ylva Norman, Åke Gunnarson och

Björn Halling och undertecknad har haft måna trevliga stunder vid spisen – inte minst på min gamla gård i Marka. I boken ”Det goda Sverige” fick vi glädjen att berätta, i ord och bild, om livet på landet, nu och förr. Till kapitlet JUL avbildade Björn gården i pepparkaka! 

BÄSTA PEPPARKAKSDEGEN
250 g smör eller margarin, 2 dl ljus sirap, 4 dl socker, 2 msk kanel, 1 msk mald kardemumma,1 msk malda kryddnejlikor, 1 tsk mald ingefära, 2 dl vatten, 1 msk bikarbonat, 13 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning.

Gör så här:
Smält smöret eller margarinet tillsammans med sirapen i en kastrull.
Mät upp sockret och lägg det i en stor bunke tillsammans med alla kryddorna.
Slå över det smälta fettet med sirapen och rör om väl.
Slå i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna så den blir rumsvarm.
Blanda mjölet väl med bikarbonaten och rör ner i smeten som blir ganska lös. (Den sväller sedan.)
Arbeta ihop degen med en träslev eller med hjälp av mixer.
Låt degen vila svalt i 1 – 2 dygn innan du ska baka. Placera degen övertäckt med en plastpåse. Då hinner mjölet svälla vilket gör att degen blir mer lättkavlad och ger mer glans och jämnare färg. Degen kan verka lös, men det är bättre att blanda i mer mjöl vid utbakningen än att den är för hård från början.
Dags att baka ut. Tag fram alla plåtar du har och placera dem nära på ett bord där du bakar.
Börja med en del av degen, arbeta den på bakbordet så den blir seg och mjuk. Ha lite mjöl på bakbordet och kavla ut degen lätt så den flyter ut. Låt degen bli ca 3 mm tjock – inte för tunn.
Förflytta den färdigkavlade degen med hjälp av en kavel till bakplåtspappret. Väljer du bakplåtspapper från rulle, slipper du det besvärliga vecket mitt på pappret.
Skär ut figurer och mönsterdelar.
Sätt ugnen på 175°. Grädda mitt i ugnen tills delarna fått färg. Beräkna ca 20 minuter för stora delar och kanske bara 3 – 5 min för de minsta.
Skär delarnas sidor raka medan de är varma, använd en slät kniv eller degskrapa så blir det bra.

Inger Grimlund
f.d. Gourmet-redaktör m.m.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *