
Det var många frågor och diskussioner när ungdomshuset, U25, byggdes i Larsberg. Exempelvis hur ungdomar ska ha råd med hyran eller hur lägenheterna kommer att se ut.
Möt Tobias som bor i U25
Tobias Månsson är 21 år och bor i U25. Han är uppvuxen i Askrike och arbetar heltid på IFK Lidingö Friidrottsklubbs kansli som ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten. Han bor i en lägenhet på totalt 23 kvm, ett rum och toalett med dusch. ”Jag fick lägenheten via Stockholms bostadskö som jag ställde mig i några veckor efter det att jag fyllde 18 år”, säger Tobias och fortsätter ”Jag hade aldrig fått lägenheten om det inte vore för att 60 procent av lägenheterna skulle gå till de som var folkbokförda på Lidingö”.

Hög månadshyra
Månadshyran är 7 200 kronor, vilket Tobias tycker är väldigt hög. Många utomstående blir förvånade när de hör kostnaden. Tobias menar att det inte går att bo i U25 med studiebidrag som enda inkomst. ”Man måste i princip nästan jobba heltid för att kunna bo här” enligt honom och tänker att det är därför få studenter som bor i huset.
Med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut i Stockholm är hyran i och för sig bättre jämfört med att hyra ett rum som inneboende för 11 000 kronor i månaden. Då kanske man får dela dusch med någon som man inte känner resonerar Tobias. Han tycker att det egentligen hade varit ”billigare” att köpa en lägenhet. Tobias tränar ganska seriöst i IFK Lidingö Friidrottsklubb så det blir inte mycket festande. Som ”vanlig” 21-åring som gick ut någon gång i veckan, skulle ha inneburit ont om pengar, enligt honom.
Reglerna för att bo i U25
Boendet i U25 är max fyra år, men en inflyttning vid 24 års ålder innebär att hyresgästen får bo där till 28 år. Vilka regler som gäller för sambos eller boendes med barn vet inte Tobias.
Vid frågan om huruvida han känner stress över att boendet är en begränsad tid blir svaret nej. ”Jag har planerat att börja studera på annan ort innan dess”, säger han. ”Jag har ett antal kurser från gymnasiet som jag ska läsa på Komvux. Jag har ingen stress med detta utan det får bli när jag känner att jag vill gå vidare”. Just nu funderar Tobias på att gå psykologlinjen i Lund men framtiden får utvisa hur det blir.

Trivseln i lägenheten och i området
Eftersom huset är ett nybygge är lägenheterna väl genomtänkta förutom några missar som till exempel hur eluttag sitter. ”Jag hade gärna haft ett större kök men det finns inte så mycket plats med så mycket mer”, enligt Tobias.
Men i stort är han nöjd. Tobias tror att det bor 50/50 av tjejer och killar i huset. Enligt honom märks det att det är ett ungdomshus. När det gäller att ta hand om sopor och hur man tvättar har många dålig koll på. Till exempel tar ingen ut luddet ur torktumlaren. Tobias är dock optimistisk. ”Hoppas att de lär sig med tiden”.

Fördelarna med att bo i Larsberg är enligt Tobias att det tar 20 minuter till jobbet. Dessutom är det bekvämt att ha nära till ICA Kvantum som har öppet till klockan 22. När han bodde i Rudboda stängde ICA i Rudboda redan klockan 20.
Tobias slutsats är att det mesta med U25 är positivt utom hyran som är alltför hög. Det är svårt att endast klara sig på studiebidraget. Det behövs ett extrajobb eller heltidsarbete för att ha råd. Många i huset behöver lära sig regler om vad som gäller i ett flerfamiljshus. Men hoppet finns att det kommer att lösa sig med tiden. Huset ligger centralt och är trivsamt. Utöver smådetaljer finns det inte mycket mer att önska.
Otroligt dum planering bara att bygga så nära redan befintlig byggnad, jag hade inte velat få den insynen rakt in på balkongerna.
Med närheten till ICA och till spårvagnen överväger säkert nackdelen med ev insyn. Numera bygger man tätt. Se tex på Dalénum. Persienner och tunna gardiner minskar insynen.
Varför tilläts huset byggas så nära trottoaren? Det finns ju hur mycket plats som helst bakom!