Badplatserna förblir utan livräddare – ”Man får bada på eget ansvar”

Foto: Elvira Dietmann
Lidingö27 juli 2020 kl 05.341

I förra veckan rapporterade Mitt i att Stockholms län har näst flest drunkningsolyckor i länet. Föreningen Livräddningssällskapet vill att det ska finnas fler livräddare på baden. Lidingö stad tycker att de har tillräcklig säkerhet vid badplatserna.

– Vi har aldrig haft badvakter, möjligtvis på 60-talet. Man får bada på eget ansvar, säger Dan Dittmer, biträdande idrottsplatschef i Lidingö Stad till Mitt i.

På Lidingö finns det livlinor, livbojar och på de största badplatserna även livbåtar. Dan Dittmer anser att samtliga säkerhetsåtgärder syns tydligt från vattnet och att det vid bryggor finns informationsskyltar för hur man ska hantera en olycka.

I samband med att fler invånare hemestrar är det troligt att det kommer vara fler människor vid badplatserna. Därför har Lidingö Stad sett till att Securitas patrullerar runt badplatserna oftare än innan. Detta är för att se till att avstånden hålls och att eventuella felparkeringar flyttas på så att räddningsfordon ska kunna komma fram. Lidingö Nyheter har tidigare under sommaren rapporterat om Polisen Norrmalms uppmaning om att hålla vägarna vid badplatser fria för räddningstjänsten.

– Under sommarperioden när det är mycket besökare på baden så utökar vi även parkeringen vid Fågelöuddebadet ut på en närliggande äng, säger Dan Dittmer till Mitt i.

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *