
Lidingö Nyheter träffar Axel Göthberg, första namn på nominerings-gruppen POSK:s lista till kyrkovalet, i Lidingö Centrum för en segerintervju. POSK tog nämligen 21,92 procent av rösterna och gick från noll till åtta mandat, vilket var en stor framgång. Störst på Lidingö är fortfarande Borgerligt Alternativ, men de tappade drygt tio procent och fyra mandat.
Grattis Axel, vad tror du ligger bakom framgången?
– Ja, det är väldigt roligt när det går bra. Det är nog svårt att svara på varför. Kanske beror det på att vi framhöll barn- och ungdomsfrågorna och att många av oss som ställde upp också är unga. Men man ska nog inte förringa det faktum att POSK är starkt förankrade inom kyrkan, genom att många av oss är aktiva inom kyrkan och det nätverket är betydelsefullt. Men jag hoppas att det egentligen handlar om den konkreta sakpolitiken och vad folk tycker är viktigt, som ligger bakom framgången.
Vad är de viktigaste punkterna på er agenda?
– Vi tänker att det som är bäst för Lidingö församling kommer överst på listan. Men den fråga som fått mest uppmärksamhet är om man ska sälja Grönsta prästgård, vilket vi är emot. Vi var också den första nominerings-gruppen som skrev om det och efter det blev det en ganska het debatt. Det andra vi vill göra är att kraftsamla kring barn och ungdomar, alltså dop och konfirmation. Om vi inte fångar upp de unga, kommer kyrkan att utarmas både på medlemmar och ekonomi med tiden, så det är en viktig framtids-fråga.
– Exempelvis vill vi riva upp beslutet som ligger i budgeten 2022, att skära ned församlingens sommarkonfirmanders konfirmationstid med 34 procent. Vi tror inte att konfir-manderna får den grund som är värdig om man minskar ”utbildnings-tiden”.
Men allt kostar pengar, hur ska man finansiera det?
– Jag tror det är viktigt att man tar en helhetssyn. Bland annat finns det en stor intäktsmöjlighet i tomten där Bodals kapell tidigare låg. Den är värd en hel del pengar, som man kan använda inom verksamheten i stället. Det här har varit en fråga som det verkar som om man inte vågat eller velat ta tag i under flera år. Ibland måste man våga ta obekväma beslut, så man kan komma framåt. Det handlar mycket om långsiktighet.
– Vi ser vår roll som den som rör om i grytan lite. Man måste våga tänka lite nytt och lyfta blicken, kanske titta på hur man gör i andra församlingar också.
Fler idéer på förändringar?
– Ja det finns mycket. Idag är verksamheten koncentrerad kring tre platser på Lidingö. Lidingö kyrka, Breviks kyrka och S:ta Annagården. Vi skulle gärna se att man öppnade en verksamhet i Dalénum där det bor mycket folk, inte minst barnfamiljer och nära till Bodal, Baggeby, Larsberg, Bergsätra och Skärsätra, som också har många invånare.
Vad då för verksamhet?
– Vi tänkte att man börjar med en öppen förskola, vilket i sin tur kan leda till körverksamhet, konfirmationsgrupper, etc. Om man får in barnen i verksamheten, så kommer föräldrarna med på köpet, så det finns många saker att vinna.
– Och Grönsta ska naturligtvis användas mycket mer. Där finns fantastiskt fina lokaler. Idag är vi nästan lite trångbodda i de lokaler vi använder. Och om det finns tomma outnyttjade lokaler förstår jag inte varför man inte hyr ut dem i stället.
– Vi tänker också lägga ett förslag om dagkollo på sommaren i Grönsta. Det fanns förr och var väldigt uppskattat. Prästgården lämpar sig väldigt väl för sådan verksamhet.
Vilka kommer ni att samarbeta med i kyrkofullmäktige?
– Arbetet inom kyrkofullmäktige skiljer sig från kommunfullmäktige på så sätt att man inte har allianser och blockpolitik. Man söker stöd hos andra nomineringsgrupper i varje enskild fråga. På så sätt kan vi hitta överens-kommelse i exempelvis vad som ska hända med Grönsta prästgård med en nomineringsgrupp, medan vi hittar stöd för utökad satsning för barn och ungdomar i en annan.
– Men har man inte egen majoritet, vilket ingen har i kyrkofullmäktige, så måste man vara ödmjuk så att man kan komma överens med andra. Men eftersom fullmäktige ska representera församlingens medlemmar, så man har ett ansvar att driva de frågor som de röstat på.
Något du vill tillägga?
– Ja, vi får inte glömma att kyrkan är en viktig del i samhället. I den stressade tillvaro och tuffare klimat som vi lever i så utgör kyrkan något annat. Vi kan erbjuda en meningsfull sysselsättning. Det är därför jag är engagerad i kyrkan och har varit i en stor del av mitt liv.