Augustidrycker: Chablis för hela slanten + ett kräftvin eller surströmmingsvin om du så vill

Dryckesguiden31 juli 2021 kl 05.05

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38. 

Chablis är ett mindre, franskt vindistrikt som ingår i den större vinregionen Bourgogne. Viner från Chablis görs i stort sett uteslutande av druvan Chardonnay och är i regel mycket torra, med hög syra, och ofta lämpade för långtidslagring. Vinerna har normalt ingen, eller mycket begränsad ekfatskaraktär, vilket skiljer dem från de vita vinerna från resten av Bourgogne. Ett glas välkylt Chablis till en skaldjursmiddag är svårslaget!

AC Petit Chablis
Petit Chablis upptar cirka 1 000 hektar och kommer från vingårdar i utkanten av området, huvudsakligen från flodens vänstra strand. Dessa viner odlas i regel med sämre solexponering och på platser där jordmånen är så kallad Portlandlera.

AC Chablis
Den vanliga “bychablisen” kommer huvudsakligen från de kringliggande byarna runt staden Chablis. AC Chablis utgör cirka 3 000 hektar i distriktet, och expanderar för varje år. Chablisbetecknade viner kommer i regel från planare mark och sluttningar med sämre solexponering.

Chablis Premier Cru
Omfattar cirka 780 hektar i utmärkta odlingslägen. Vingårdarna är betydligt mer utspridda och delas in i 17 huvudlägen, som i regel anges på etiketterna i stället för vingårdens specifika namn. Premier Cru-vinerna brukar delas in i högra respektive vänstra stranden av floden Serein.

Chablis Grand Cru
Chablis Grand Cru är den högsta appellationen och förbehållen en 105 hektar stor kulle på floden Sereins högra strand strax norr om staden Chablis. Längs den kilometerlånga sydvästsluttningen ner mot floden odlas vin i sju skilda grand cru-lägen. Här anses den kalkhaltiga jorden och det soliga läget utveckla distriktets alla främsta viner. Inofficiellt förekommer också en åttonde Grand Cru, La Moutonne från samma område.

Art.nr 5588 Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard, kostar 139 kronor. Årgång 2020, alk.halten är på 12,5 % och sockerhalten är strax under 3 g/l. 1973 gifte sig Jean-Marc med dottern till en vinmakare. Här startade hans vinintresse och den första vingården planterades i samband med sonens, Julien, födelse. Druvorna till detta vita vin kommer från Jean-Marc Brocards egendom nära byn Chichée, med klassificeringsnivån Petit Chablis. Chichée, som ligger i den sydöstra delen av Chablis, ger viner med mycket mineralitet och djup – ett äkta kännetecken för Brocards viner. Detta vin jäser vid cirka 18–20 grader på rostfritt stål utan tillsats av odlad jäst. Vinet lagras sedan tillsammans med jästfällningen i rostfria ståltankar fram till buteljeringen. Vinet är torrt, friskt, fruktigt med inslag av mineral, grapefrukt, gröna äpplen, citron och smör. Perfekt som aperitif tillsammans med löjromschips https://www.coop.se/recept/lojromschips/. Sektion 21 på Friggavägen.

Art.nr 7125 Chablis Premier Cru Beauroy J M Brocard, kostar 239 kronor. Årgång 2020, alk.halten är på 13 % och sockerhalten är strax under 3 g/l. Beauroy, som till största del ligger i byn Beines nord-väst om Chablis, anses ge eleganta, mineralrika viner med en liten blommighet som är typisk för denna Premier Cru-vingård. Kimmeridgien-jordmånen är i detta läge något sandblandad och ger således lite lättare, elegantare viner. Detta i sin tur gör att vinerna öppnar sig tidigt och kan njutas i sin ungdom. Detta vin jäser och lagras i rostfria ståltankar fram till buteljering. Vinet är friskt, fruktigt med inslag av gula äpplen, bivax, citrus och persika. Drick det som aperitif eller till en skaldjurspaj  https://www.arla.se/recept/skaldjurspaj/ Jämför detta vin med Petit Chablis, är det värt 100 kronor extra? Sektion 22.

Art.nr 92679 Chablis Côte de Bouguerots Grand Cru, kostar 849 kronor. Årgång 2018, alk.halten är på 13%. Druvorna skördades manuellt och pressades sedan skonsamt i pneumatiska pressar. 50-60% av vinet har jäst på 6 år gamla franska ekfat. Vinet lagras i 14-15 månader före buteljering, varav 50-60% av vinet har lagrats på sin jästfällning i franska ekfat under 5-6 månader, sedan överförs även denna till ståltank för slutlagring. Mycket pengar för ett vin men du får en upplevelse av en härlig Chardonnay med en doft som är stor, aromatisk och tydliga toner av vit persika samt fat. Smaken är rik med inslag av blommor, mineral, äpplen och grapefrukt. Perfekt till en fiskgryta https://www.ica.se/recept/lysande-gul-fiskgryta-1677/. Vinet finns på hyllorna för tillfälligt sortiment i Centrum, hittar du en eller flera så lagra gärna en flaska under några år.

Sist men inte minst ett vin med mera sötma.

Art.nr 7953 Schiefer Riesling Feinherb, kostar 149 kronor. Årgång 2020, alk.halten är på 10,5 %, sockerhalten är på 22 g/l, kommer från Tyskland, med 100 % Riesling. Vinet är en s.k. Gutswein, vilket innebär att druvorna endast kommer från egna vingårdar från olika lägen inom Mosel. Jordmånen består av grå skiffer (grey slate) som ger vinerna en ursprungstypisk mineralitet. Vinet fick jäsa med endast naturlig jäst, vid låg temperatur i ståltank. Efter avslutad jäsning fick vinet vila på sin jästfällning en tid för extra komplexitet. Vinet har en blommig doft med inslag av persika annans och en härlig smak av päron, persika, mineral och ananas. Kräftor och Surströmming står på menyn till detta vin som fått mycket beröm av vinjournalister i Sverige. Sektion 7.

Text: Göran Borgenvik
Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till goranborgenvik@gmail.com eller ringa 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *