
Inom loppet av fyra dagar nu i maj fyller Assar och Eivor Blomquist 175 år, Assar bidrar med 90 och Eivor med 85. Tillsammans kan de samtidigt blicka tillbaka på 66 års samvaro sedan en dans i Stockholm 1954.
Få av dagens jämnåriga idrottsledare förknippar Assar Blomquist med bandy och fotboll. Men det var så det en gång började hemma i Luleå, där Assar som junior tillhörde IFK Luleå i såväl fotboll som bandy. Hans favoritlag var Edsbyn, där han fick provspela två matcher och fick en plats i truppen. Upplägget förutsatte frånvaro från tandläkarhögskolan. Assar var för saken, men faderns plötsliga död försvagade den ekonomiska situationen. Livet blev allvar.
Efter färdig tandläkarexamen blev det dock 1955 spel i högsta Norrlanddivisionen med IFK Luleå. Assar flyttade tillbaka för att fullgöra en ettårig tjänst i folktandvården.
– Då hade jag redan träffat Eivor, som också studerade till tandläkare. Vi blev ett förlovat par på min examensdag i maj 1955. Vår situation var ljus men inte fri från komplikationer. Jag skulle fullgöra mitt folktandvårdsår i Luleå och Eie hade tre år kvar på sin utbildning i Stockholm, berättar Assar.
Lidingöbor
Efter några år i Bromma, på Söder och vid Vanadisplan flyttade familjen till Lidingö. Flytten hade grund i längtan till naturen och de tillkomna barnen Örjan, Anders och Helenas behov av rörelse, som hotade den lilla lägenheten och inventarier. Valet blev ett radhusområde i Högberga med fri utsikt över Mölna ängar och hela inloppet till Stockholms hamnar. Lidingö var ett bra val.
Under åren har huset anpassats till familjens behov av luft och ljus. I källaren har Assar för egen del en liten smedja, där livets oro stillas med kreativt silversmide.

Både Assar och Eivor motionerade också gärna och drog på sig träningsoverallerna, vilket av grannar och andra sågs som lite avvikande. Assar motionerade också i Karolinska sjukhusets försöksgrupp ”Träna med TV” med professorerna Torgny Sjöstedt och Folke Mossfeldt, vilket ledde till 20 Vasalopp med provtagningar under pågående lopp. Bästa placering 172:a (vid 49 år) och bästa tid 5.07 (vid 41år).
– Någon menade att jag inte kunde stanna vid 20 lopp utan borde göra ett 21 lopp, oslagbart, vilket jag genomförde med tiden 7.50 som 80-åring, berättar Assar.
Ordförande Lidingöloppet
Genom barnens aktiviteter lockades Assar in i IFK Lidingö, där Lars-Erik Dahlstedt i skidor- och orientering samt Curt Högberg i friidrott såg Assars kapacitet. Det ledde först till funktionärsuppdrag och för åren 1975–79 fick han ta hand om friidrottskutan såsom ordförande. Det sammanföll några år med att Sven ”Pe” Johansson, DN:s sportreporter var ordförande i Lidingöloppet. DN villkorade 1979 för fortsatt sponsorskap att döpa om loppet till ”DN-loppet”, vilket Assar tillsammans med andra motsatte sig. Han axlade därför ordförandeskapet för Lidingöloppet och samkörde tillsammans med Lars-Erik Dahlstedt som generalsekreterare fram till 1999 där samarbetet med huvudsponsorn AGA var av betydelse och gav loppet livskraft. Det var viktiga år då loppet växte i antal löpare och flera klasser tillkom. Bland annat Lilla Lidingöloppet, som i år firar 40 år.
Skid-Lidingö
Samtidigt växte barnen upp och tog för sig i skidspåren. Under några år på 1980-talet var Örjan, Anders och Helena alla tre i svenska skidlandslaget och med några viktiga nyförvärv såsom Lars Håland och Annika Dahlman samt Lena Carlsson-Lundbäck seglade IFK Lidingö upp som ett oväntat klubbnamn på skid-SM. Som kronan på verket när Örjan och Anders delade segern i Vasaloppet 1988, vilket gav genljud långt utanför Sveriges gränser.
För Eivor vad det svårt att konkurrera på skidor, men hon valde att satsa på en Svensk Klassiker som hon genomförde 1985, något som ingen annan i familjen lyckats.
Idrotten bygger broar
Ledstjärna för Assar har alltid varit att idrotten ska bygga broar och minska klyftor mellan människor i sociala sammanhang. Detta gäller också för Lidingöloppet, som är ett stort socialt arrangemang, och en stor inkomstkälla för föreningslivet på ön. Som trots sina 55 år i följd nu första gången allvarligt äventyras av den pågående corona-epidemin.
– Det behövs många insatser av gamla IFK:are för att med gemensamma krafter
stödja den nya Lidingöloppsledningen, säger Assar som aldrig släpper sitt omsorg för idrottsrörelsen och har IFK Lidingö i sitt hjärta .
Vad gäller Lilla Lidingöloppet så var det Assar som initierade det till att ingå i Lidingöloppet. Stockholms Skidförbund hade en terrängserie, som träning inför ungdomens TV-skida i Falun och det var IFK Lidingös terrängarrangemang som fick namnet Lilla Lidingöloppet. Lilla Lidingöloppet firar i år 50 år och det 50:e loppet avgjordes förra året.