
Det här är en artikelserie skriven av de som läser franska i årskurs 9 på Torsviks skola. Eleverna reste till Orbec i Frankrike i juni i år och delar med sig av sina tankar från resan. Artikelserien kommer att publiceras en gång i veckan under sex veckor. Enjoy!
Del 1: Överraskande skillnader och slående likheter.
Vi, elever i år 9 som läser franska på Torsviks skola, reser i början av juni till Orbec, en by i hjärtat av Normandie i Frankrike. Där besöker vi enhögstadieskola, Collège Lottin de Laval, och träffar många franska elever. Under veckan som vi är där, märker vi av många skillnader och en dellikheter, som vi inte hade förväntat oss.
Hampus, Arvid och Carl, Torsviks skola.
Vi står på den främmande skolgården i det lilla samhället Orbec med en klump i halsen och en nervositet som sakta kryper fram. “Hur ska detta gå”, är något som alla svenskar frågar sig i det ögonblicket. Denna fråga försvinner dock hastigt när de franska eleverna välkomnar oss med öppna armar. Alla vill skaka hand och ställer hundratals frågor. Vi blir chockade över detta välkomnande då det aldrig hade skett hemma i det blyga och tysta Sverige. Detta är bara en av de många skillnader som vi märker av. En till utmärkande skillnad är badrummet. Toaletterna ligger i ett separat rum och badrummet med badkar, dusch och handfat i ett annat. I skolan är toaletterna utan lock och toalettpapper. Detta gör att många problem uppstår när nöden kallar för bådemän och kvinnor i skolan. Lektionerna i Frankrike är dock uppbyggda på samma sätt som i Sverige och vi känner klart igen oss i arbetet. Däremot ses lärarna på skolan mer som makthavare än vad de gör här i Sverige. Många är mycket stränga, innehar stor respekt från eleverna och lär ut ståendes på en liten upphöjd scen. Det är stort fokus på genomgångar och diskussioner under lektionerna och inte så mycket eget arbete. Dessutom är det många små raster mellan varje lektion, vilket bidrar till att dra ut på skoldagen till klockan fem på eftermiddagen, trots att vi börjar skolan halv nio. Det leder till att vi svenskar blir mycket ansträngda, både psykiskt och fysiskt.

– Vi vet att dagarna är långa, men vi har blivit vana vid skoldagarna nu, svarar Quentin när vi frågar honom om vad eleverna tycker om skoldagarna. Han förklarar vidare att en anledning till att de slutar så sent, är för att de bara går till klockan tolv på onsdagar.
Fransmännens engelskkunskaper är på en mycket låg nivå, då de börjar läsa engelska från sexan och all media översätts till franska. Vi var mycket medvetna om ryktet fransmännen har gällande sina begränsade engelskkunskaper, men när vi kommer dit blir vi trots detta häpna. Knappt hälften av personalen på skolan har kunskaper i engelska och bara några få elever har grundläggande förmågor. En stor anledning till att svenskar får så goda kunskaper i det engelska språket är troligtvis de sociala medier och streamingtjänster som vi konsumerar. Fransmännen i Orbec har stora gränser för hur de får använda sina mobiler. Det är sällan vi ser mer än två appar för sociala medier och streamingtjänster ses inte ofta.
– Vi behöver inte alla sociala medier, för vi skriver endast på sms eller WhatsApp, säger Louis som Hampus bor hos.
Alla dessa skillnader och få likheter till trots, är resan mycket rolig och väldigt intressant. När vi står på tågstationen tidig torsdag morgon, med solen i ögonen och fullpackade resväskor, vinkar vi av våra familjer och ler för oss själva. Vi har fått lära oss mycket nytt vad gäller språket såklart men även mycket om den franska kulturen.
Vad roligt att få följa er resa till Frankrike och era upplevelser av att gå i fransk skola!