Artikelserie: Klassresan till Frankrike del 3

Bron som man fäste vid betongplattorna som är fästa i havet för att frakta soldater och vapen till land.
Lidingö14 juli 2023 kl 03.371

Det här är en artikelserie skriven av de som läser franska i årskurs 9 på Torsviks skola. Eleverna reste till Orbec i Frankrike i juni i år och delar med sig av sina tankar från resan. Artikelserien kommer att publiceras en gång i veckan under sex veckor. Enjoy!

Besök på historisk krigsmark.


Vi tittar ut över den normandiska kusten vid den engelska kanalen. Det turkosa vattnet och den blåa himlen möts vid horisonten och det är svårt att tro att tusentals amerikaner, kanadensare och tyskar stupade vid denna plats för 79 år och 1 dag sedan. Denna plats kallas Colleville - sur - mer och det var här landstigningen i Normandie ägde rum, början på slutet av andra världskriget.

Engelska kusten

Vi anländer med bussen efter en lång resa genom den normandiska landsbygden. De salta brisarna från havet träffar oss när vi kliver ut ur bussen. Den engelska kanalen breder ut sig framför oss och de utspridda betongklumparna i havet finns kvarlämnade som ett minne av de förödande händelserna som inträffade här för nästan 80 år sedan.Här utspelade sig de allierades anfall tisdagen den 6 juni kl 06:30. Här låg de tusentals fartygen som breddes ut över den 80 km långa kusten och de allierade gömde sig i dimman. Det berättar monsieur Besq som är historielärare på Collège Lottin de Laval, skolan vi besöker.

Betongplattorna var fästen i havsbotten som fäste fällbara broar för att ta sig i land, frakta vapen och anfalla nazisterna. Monsieur Besq fortsätter prata samtidigt som han gestikulerar mot havet. Det började med att de yngsta trupperna blev offrade och de allra flesta stupade redan när de sprang på broarna och vattnet färgades rött av blod. Dessa soldater var omkring 16 - 20 år gamla.

Arromanches les Bains

Nedanför berget ligger byn, Arromanches les Bains. Där nere gassar solen och vinden slår mot vår hud. När vi väl är nere möter vi många krigsveteraner och luxemburgska soldater som idag är allierade med den franska armén. De besöker också minnesplatsen. Vid kusten finns många krigsfordon och soldater som visar solidaritet. Det är tydligt att byn är uppbyggd av turism som lockas dit av händelserna i området under andra världskriget. Gatorna är fyllda av små affärer som säljer souvenirer och kamouflagemönstrade kläder.

Den amerikanska minnesplatsen

Vidare in på eftermiddagen sätter vi oss på den varma bussen igen och lyssnar till högtalaren som spelar fransk musik längre bak i bussen . Nu far vi mot den amerikanska minnesplatsen för alla stupade amerikaner under andra världskriget. Vi anländer till platsen och ser först kartor över de allierades krigsrutt. Det gröna gräset lyser upp den mörka platsen och blommor och amerikanska flaggor är utspridda runt monumentet. Många av blommorna är kvarlämnade från gårdagens 79 -årsjubileum. Vi följer Monsieur Besq igenom trädgården och kommer
fram till en ocean med vita kors. Han sveper sin hand över de tusentals korsen och förklarar:

– Alla dessa kors representerar de amerikanska soldaterna som dog i kriget. Varje kors på kyrkogården motsvarar en stupad amerikansk soldat. De soldater som var kristna fick ett kors som representerade deras religion medan de som var judar fick en davidsstjärna.

Vid de kristna gravarna ligger det blommor och amerikanska flaggor, men vid de judiska gravarna ligger det stenar för att respektera deras religion.

– Utöver minnesmonumentet finns det stjärnor och kors till minne av 10 000 amerikanska soldater, säger Frédérique Lelièvre som är en elev på Collège

Vi är chockerade över den otroliga mängden stupade soldater, och detta är bara en bråkdel av förlusterna under andra världskriget.

En davidsstjärna som representerar en av de stupade amerikanska soldaterna.

Våra tankar

Trots att historien redan har berättats för oss många gånger tidigare, är det en ofattbar känsla att stå på platsen och vi får en djupare insikt när vi tänker på de händelser som inträffade här för snart 80 år sedan. Det är även svårt för oss att förstå att det här just nu utspelar sig på liknande sätt i Ukraina. Vi är chockade över att världen inte har lärt sig av sina misstag och att ungdomar i vår ålder återigen måste offras för att försvara sitt land.

● 10 000 soldater stupade under
operation Overlord.
● 160 000 soldater landsteg den 6 juni
1944, 5000 fartyg var inblandade.
● Det var kanadensare, amerikaner
och engelsmän som landsteg i
Normandie.

Wikipedia - landstigningen i Normandie

Siri Pekkari, Ester Johansson, Tora Malmros Olsson
Torsviks skola, årskurs 9

Kommentarer

  1. Stort tack för er historiska påminnelse i ord och bild.
    Måtte vi aldrig någonsin glömma!
    Hans Kähr (81 år).

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *