Artikelserie: Klassresan till Frankrike del 2

Musée de Normandie.
Lidingö7 juli 2023 kl 04.262

Det här är en artikelserie skriven av de som läser franska i årskurs 9 på Torsviks skola. Eleverna reste till Orbec i Frankrike i juni i år och delar med sig av sina tankar från resan. Artikelserien kommer att publiceras en gång i veckan under sex veckor. Enjoy!

Del 2: I normandernas spår

Musée de Normandie bär på mycket historia och händelserika händelser. I borgens murar gömmer sig information om normanderna och deras påverkan på Frankrike, som vi har besökt och tagit del av.

Inez Aldell och Lovisa Ek, Torsviks skola

Vi anländer med bussen utanför en stor stenport. Sakta går vi över bron med den breda vallgraven under oss, genom stenporten som kan liknas vid en portal till en annan tid och plats. Fortets murar omsluter oss. Uppe på murarna kan vi se ut över den kyrkofyllda staden. Caens byggnader lyser i den varma försommarsolen.

Musee de Normandie är ett museum i Caen, Frankrike, som är dedikerat till Normandies historia och kultur. Museet grundades 1946 och har sedan dess samlat in och bevarat föremål, dokument och konstverk som är relaterade till regionens historia från antiken till modern tid. Inte minst från vikingatiden.

Nordmännens land

En kvinna med ett stort leende på läpparna kommer emot oss och förklarar att det är henne vi ska följa efter på museet. Hon är vår guide, och verkar mycket exalterad. Hon börjar berätta om Normandies historia, och att mycket av den historien låg i vikingarnas händer.

– De nordiska hänsynslösa vikingarna plundrade och erövrade den västfrankiska kusten med svärd i händerna. Jakten på rikedomar och ära drev dem till sjöss, och var en grundläggande orsak till att stora delar av Europa under 800- och 900- talet blev till vikingarnas territorium.

Vikingarnas största framgång kom år 911, då den västfranska kungen Karl accepterade att överlåta ett mycket betydelsefullt landområde. Området fick då namnet Normandie, som egentligen betyder “Nordmännens land”. Det är spännande att se att våra förfäder har haft så stort inflytande i omvärlden idag. Vi kan se normandernas påverkan på Frankrike, inte minst i själva namnet Normandie, men också bland de föremål som återfinns i museet.

På denna bild kan vi se ett halsband i guld som är en kopia av ett halsband som blev kvar i Frankrike efter invaderingen av vikingarna. Halsbandet har sitt ursprung i Stockholm.

Château de Caen

Det nuvarande Musée de Normandie har tidigare haft rollen som en bostad för en av Normandie och Englands härskare, Wilhelm Erövraren. Han lät bygga detta fort vars namn är Château de Caen och det är i dess murar Musée de Normandie har sin plats. Wilhelm Erövraren härskade under 1060-talet efter sin far Robert I och placeringen av bostaden hade att göra med närheten till vattnet. Det möjliggjorde lättare transport till England.

När vi följer den dammiga grusgången från porten till museet kan vi på vägen se ett ståtligt hus torna upp som idag är ett universitet. Mycket mer än denna byggnad kan man inte se utan bara kvarliggande ruiner längs marken. Detta beror på en bombning under andra världskriget. Det bidrog till stora skador på muren och att husen i Caen förstördes.

Tavlorna sprider skräck

När vi tittar på flertalet tavlor, förstår vi hur brutala och kallblodiga vikingarna faktiskt var. Med sina bredyxor, svärd, spjut och sköldar formade de en mycket stark marktrupp. De var kraftiga, viljestarka och inte minst skräckinjagande. Det går inte ens att föreställa sig hur fransmännen måste ha känt när de en dag vaknade upp och såg att det blåa havet hade övergått till svart av de vassa vikingaskeppen som skar genom vattnet och bar på de skoningslösa vikingarna som bara väntade på att få plundra, mörda och kidnappa.

Trots de verklighetsbaserade och skräckfyllda målningarna av de nordiska monsterna, förklarar guiden att de flesta tavlor ska representera en historia men inte en verklig händelse.

– Konstnären vill måla upp en historia som visar hur det kan ha sett ut under ett vikingatåg. Det är viktigt att komma ihåg att konstnären inte alltid har rätt och att målningarna inte stämmer helt överens med verkligheten. Poängen är att hen vill ge oss en överblick för hur vikingarnas plundringståg var och hur det kom att påverka länder såsom Frankrike.

När vi är väl tillbaka på borggården gassar solen ännu starkare än tidigare och staden Caen breder ut sig under den klarblåa himlen. När vi lämnar fortet gör vi det med en ny insikt- att Frankrike och Sverige har en gemensam historia och att det är något som sträcker sig oerhört långt bakåt i tiden.

Fakta om Musée de Normandie

Muséet ligget i Château de Caen i staden Caen

Det byggdes under 1060 -talet av Vilhelm erövraren

Muséet startades år 1946

Borgen blev bombad under andra världskriget

Det finns svenska föremål att beskåda på muséet

Källor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vilhelm_Er%C3%B6vraren
https://sv.wikipedia.org/wiki/Normandie
https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_de_Caen
http://grundskoleboken.se/vikingatid/kapitel/vad_hande_i_normandie/index.php
https://popularhistoria.se/sveriges-historia/vikingatiden/vikingar-i-vasterled



Inez Aldell och Lovisa Ek, Torsviks skola

Kommentarer

  1. Varmt tack för en spännande och intressant historielektion.
    Hans Kähr (f.d. elev i Torsviks folkskola 1950-56).

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *