Artikelserie: Klassresa till Frankrike, Del 6

Historia3 augusti 2023 kl 03.54

Vardag i en fransk familj

Vår franskklass får, i början av juni månad, fick möjlighet att åka på en studieresa och ta del av vardagen hos franska familjer. Fyra dagar tillbringar vi i den lilla staden Orbec i Normandie och vi konstaterar att vardagslivet skiljer sig åt från livet vi är vana vid i Stockholm.

En vanlig morgon

Det är måndag morgon i Orbec och väckarklockan ringer klockan 06:45. Vid köksbordet blir vi erbjudna olika frukostar. Vissa av oss får mycket att välja på, likt stora bufféer med bröd, hemgjorda sylter, nutella, pannkakor, flingor och olika ostar. Samtidigt får några andra av oss en enda sorgsen kaka som ska ge energi till den långa franska skoldagen. Vi får också skålar att dricka mjölk ur på morgonen vilket är nytt för oss svenskar. Gemensamt hos alla familjer är just att frukosten är väldigt söt, och det chockerar oss alla.

Bröd och marmelad på frukostbordet samt en skål att dricka ur istället för kopp.

Vi tar oss till skolan på olika sätt beroende på var vi bor. Många tar skolbussen och andra promenerar eller får skjuts med bil av föräldrarna, men få åker moped. De franska föräldrarna kör dessutom i 100km/h på små landsvägar med endast en fil, vilket skrämmer oss svenskar lite eftersom vi själva skulle ha smygkört i 30 km/h där. Minst en gång varje dag kör vi förbi ett dött djur på vägen.

Här väntar Capucine på skolbussen.

Efter skolan

Klockan 17 slutar skolan och då går vi till bussen för att åka hem. Någonting som också är annorlunda mot i Sverige är att skolan börjar klockan 8:30 och slutar klockan 17 i Frankrike.

– Jag har vant mig vid de långa dagarna. Det har alltid varit så sedan jag var liten, säger en fransk kompis och rycker på axlarna.

När vi väl är hemma är vi väldigt trötta, hungriga, ett toalettbesök är på sin plats. Vi förvånas över att toaletten, i de flesta franska husen, ligger i ett annat rum än där man tvättar händerna. Alltså behöver man gå till ett annat rum för att tvätta sina händer.

Till mellanmål serveras framförallt mat med mycket socker som till exempel amerikanska pannkakor med nutella, och kakor i plastförpackning. Efter skolan gör alla olika aktiviteter med sina respektive franska familjer; Spela tv-spel, gå på utflykt med familjen, bada, titta på tv eller umgås med andra familjer som bor nära.

Middagstid

Några timmar senare är det dags för middag, som i vissa fall intas sent med svenska mått mätt. Det är under middagen vi får tid att prata med familjen och ställa frågor. De allra flesta äter trerätters middag i de olika familjerna, men vissa äter förrätt, varmrätt och efterrätt, medan andra äter varmrätt, ostar och bröd och till sist efterrätt. Maten i sig är inte särskilt “fransk” som man kan tänka sig att den ska vara. Det är ganska likt det vi äter i Sverige, men det finns dock fler såser här, samt ostar, yoghurt, chokladpudding och puréer till efterrätt. De erbjuder också alkohol som till exempel cider vid middagsbordet, eftersom lite alkohol till maten är vanligt för de franska familjerna, även för de små.

Chokladpudding till dessert

Djuren på landet

I Orbec bor de flesta familjer på landet och därför har de flesta många djur som exempelvis höns, katter, getter, kor, åsnor, kaniner och fiskar.

– Vissa familjer använder sina kor för att få mjölk och göra hemmagjort smör, berättar Capucine, en av dem vi bor hos.

Torsdag morgon ringer klockan återigen tidigt. Solen letar sig in bakom gardinen och det är dags för hemfärd. Det känns lite vemodigt att säga hej då till sin nya familj. De vill gärna ta foton tillsammans och verkar också tycka att det är sorgligt att skiljas åt. Trots allt känns det tryggt att åka hem men det har varit spännande att få uppleva så mycket av den franska kulturen.

Agda Wennerholm Westling, Nanna Klingstedt Körlof, Max Reuterskiöld och Adrian Anderberg, Torsviks skola.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *