Artikelserie: Klassresa till Frankrike, Del 5

Historia27 juli 2023 kl 02.392

Orbec, i hjärtat av Normandie

Orbec, i hjärtat av Normandie, är en liten stad som är en av de äldsta i Normandie. Man kan finna lite allt möjligt i denna stad. Allt från moderna butiker till gamla kyrkor och andra äldre byggnader. Det finns en stor variation mellan modernt och gammalt vilket ger staden sin unika känsla. Det är i början av juni som vi besöker staden och högstadieskolan Collège Lottin de Laval tillsammans med vår franskklass i årkurs 9.

I hjärtat av Normandie, en solig och varm junidag, befinner vi oss i Orbec, en stad omgiven av kullar och fridfulla landskap. Staden är fylld med medeltida byggnader och sevärdheter så som kyrkan Notre Dame d'Orbec. En elev från skolan Collège Lottin de Laval, vid namn Louis Gabenon, berättar att staden, som tur var, hade en tät dimma över sig den 6 juni 1944 vilket är datumet då landstigningen i Normandie skedde.

– Detta innebar att staden inte var särskilt synlig från skyn och den klarade sig från större bombnedslag, säger han och pekar mot husen.

Därför har staden kvar mycket av den äldre arkitekturen och man kan se att husen är gamla på vissa ställen eftersom fasaden har börjat flagna.

En av de äldre byggnaderna i Orbec.

Historia om Orbec

Orbecs historia sträcker sig tillbaka till romartiden och under medeltiden var staden en viktig handelsplats. Trots att staden definitivt har moderniserats har den ändå kvar många gamla sevärdheter och byggnader. Staden, som var väldigt rik förut, har kvar många tecken av detta. Kyrkan är till exempel ett tecken på rikedom eftersom den är väl pyntad. Det finns även många gamla byggnader och platser som invånarna i Orbec har nära hjärtat. Till exempel Hôtel-Dieu St-Rémy, vilket är ett galant hotell. Byggnaden byggdes under slutet av renässansen alltså under 1600-talet vilket visar på hur gammal denna stad egentligen är.

Hôtel-Dieu St-Rémy, en av de äldsta byggnaderna i Orbec.

– Vi brukar inte spendera så mycket tid inne i staden då det inte finns så mycket att göra där, säger eleverna i skolan.
Däremot tycker de att det är en väldigt fin stad och de är väldigt stolta över att kunna kalla denna fina stad sitt hem.

Livet som ungdom i Orbec

I Orbec finns det två skolor, en kommunal skola och en privat skola. Vi besöker den kommunala skolan men det är tydligt att eleverna från de båda skolorna är kompisar. Vår korrespondent, Louis, berättar att de brukar träffa många från andra skolan efter skolan eftersom de går på aktiviteter tillsammans på fritiden så som till exempel fotbollsträningar och sådant. Louis berättar grundligt om vad invånarna i Orbec brukar göra under helgen. Han gestikulerar hetsigt med sina händer medan han pratar.

– Det är vanligare bland invånarna i Orbec att umgås med sin familj under helgen. Jag, som är en väldigt utåtriktad person, tycker att det är jobbigt att alla mina kompisar bor så långt bort från mig. Jag önskar att jag kunde träffa dem oftare, säger Louis.

Under helgen brukar han istället till exempel hjälpa till med diverse ärenden och laga mat tillsammans med sin familj. Ungdomarna i Orbec bor väldigt utspritt vilket hindrar dem från att umgås med varandra under helger och kvällar. Det enda tillfället då de kan vara med varandra är egentligen under olika typer av träningar och i skolan.

Sevärdheter

En annan anledning att besöka Normandie och Orbec är att naturen runt omkring området är riktigt fin. Staden ligger i närheten av regionen Pays d’Auge som är särskilt känd för att ha en väldigt fin natur och många naturliga sevärdheter. Regionen har grönskande ängar, charmiga byar och ciderodlingar.

Stora delar av Orbec påminner om den svenska landsbygden som till exempel Dalarna eftersom nästan varje hushåll har minst ett djur och många hushåll har även flera djur. Många bor på större gårdar och kan till exempel ha getter, kossor och höns. Det öppna landskapet tillåter invånarna att ha stora tomter och många köper även mark i området för att odla och hugga ved.

Husen i området omkring Orbec är i stort sett ganska små men det finns även vissa tomter som har flera mindre hus då hela deras släkt bor tillsammans.

Solen gassar hela vår vistelse över kullerstensgatorna i Orbec. Staden är unik och skiljer sig från alla andra städer vi någonsin har varit i. Orbec har nuddat våra hjärtan, och vi skulle vilja påstå att det definitivt är en plats värt ett besök.

Fakta om Orbec

● Orbec har cirka 2000 invånare.
● Deras borgmästare är Etienne Cool, han är Orbecs verkställande organ.
● Deras befolkningstäthet är 192 invånare per kvadratkilometer, detta är dock främst på grund av att staden är så liten.

Källor: fr.wikipedia.org/orbec
Normandie-tourisme.frHannes, Isabelle, Lara, årskurs 9, Torsviks skola

Kommentarer

  1. Så härligt det låter, Normandie är en underbar del av France. Calvados tillverkas där, tänk när alla äppelträden blommar..,
    Tack en fin berättelse 🤗

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *