Arbetsmiljö går före gravsmyckning

Alla lyktor och prydnadsföremål finns samlade längst bort på kyrkogården. Det som inte hämtas kommer att skickas på återvinning. Foto: Andreas Lindberg
Lidingö31 maj 2023 kl 04.238

”Dags att lämna Lidingö församling”, ”okänsligt”, ”ingen information”, ”skändade gravar” Synpunkterna från lidingöborna på Facebook är många och arga på att kyrkogårdsförvaltningen plockat bort gravlyktor och minnessaker från gravarna. Men det är av säkerhetsskäl för både kyrkogårdsarbetare och besökare, hävdar kyrkogårdschefen Ulf Boström.

Den 23 mars i år uppdaterade kyrkogårdsförvaltningen sina bestämmelser kring gravskötsel. Alla föremål som fanns på gravarna ska vara borta under tiden 1 april till 30 september. Tända ljus är inte tillåtna under tiden 1 maj till 30 september på grund av brandrisken.

När kyrkogårdsarbetarna sköter gravarna kan de lösa föremålen vara en olycksrisk vid till exempel gräsklippning; föremålen kan träffas av maskinen och flyga iväg och riskerar då att skada någon. Men dessa nya bestämmelser har inte fallit väl ut hos Lidingöborna! På Lidingös båda anslagstavlor på Facebook har många reagerat med ilska. Informationen har varit dålig; många säger sig inte ha blivit informerade överhuvudtaget och dessutom är det väldigt okänsligt att ta bort minnesföremålen. Förståelsen för de nya bestämmelserna är liten.

Begravningslagen säger inte särskilt mycket om gravars skick annat än de ska hållas ordnade och värdiga och att det är innehavaren av gravrätten som ska hålla graven snygg. Gravrättsinnehavaren bestämmer gravanordningens utseende och beskaffenhet. Detsamma gäller gravplatsens utsmyckning och ordnande i övrigt. Upplåtaren får dock besluta de begränsningar i gravrättsinnehavarens bestämmanderätt som är nödvändiga för att tillgodose en god gravkultur, står det i begravningslagen.

– Vi har ett arbetsmiljöproblem med lösa föremål, glasbitar och stenar som ökat markant de senaste fem åren. Många av stenarna är av en slags sämre betong som med tiden går sönder i småbitar. Arbetsmiljölagen säger att vi som arbetsgivare måste ta hänsyn till arbetsmiljöriskerna. Vi har gjort en riskkonsekvensanalys av de risker som våra medarbetare har rapporterat in. Här går arbetsmiljölagen före begravningslagen, säger Ulf Boström, chef för kyrkogårdsförvaltningen.

Mängder med utsmyckningssaker, en del personliga ligger nu i lådor längst bort på kyrkogården och väntsar på att deras ägare ska ta hand om det. Annars slängs det. Foto: Andreas LIndberg

Eftersom begravningslagen är ganska generell när det gäller utsmyckningar så har församlingarna rätt att fatta egna lokala bestämmelser. Ulf Boström har inför beslutet haft kontakt med flera andra församlingar och deras erfarenhet är att människor blivit upprörda när det skett förändringar, men sedan accepterat dem.

Kritiken mot att gravrättsinnehavare inte blivit informerade håller han inte med om.

– Information finns på Lidingö församlings hemsida och vid varje gravkvarter. Vi har dessutom gått runt och bokfört vem som har haft väldigt många saker och till dem har vi skickat personliga brev. Det rör sig om 600 stycken brev, säger Ulf Boström.

Enligt Ulf Boström finns det alternativa lösningar för hur man på ett säkert sätt kan smycka sina gravar och där menar han att man missat att informera.

– Vi ska inte glömma att det också är många som har hört av sig och är väldigt tacksamma för att vi städar upp på kyrkogården, avslutar Ulf Boström.

Kommentarer

 1. Det har absolut inte varit något fel på informationen. Den har varit både tidig och tydlig om vad som gällt.

 2. Familjen har tre gravar där och det jag känner när jag var där och såg alla minnessaker som låg i lådor, är att jag själv verkligen inte vill bli begraven på Lidingö kyrkogård när den tiden kommer.

 3. Vi har haft graven på Lidingö Kyrka sedan början på 70-talet. Graven och den här vackra platsen betyder oerhört mycket för oss barnbarn och döttrar. Vi har alltid tagit hand om graven med värme och kärlek för att minnas och hedra våra morföräldrar och nu vår älskade mamma sedan i somras.

  Att mötas av detta när vi besökte graven och kyrkogården i helgen var en fruktansvärd syn och blev en stor chock! Dom jobbiga känslorna blev därefter.
  Våra gravljuslyktor på pinne samt ljuslykta som var speciellt tillägnad till mamma med handskriven text samt hjärta av sten var bortplockade. Det var helt tomt och öde.

  Dessa ofantliga mängder av lyktor och privata minnen som var placerade på marken betydligt längre bort kändes verkligen overkligt, sorgligt och makabert.

  Vad är det för fel på planering, framförhållning och att information om nytt regelverk måste nå ut till samtliga gravrättsinnehavare och inte bara till ”utvalda”? Vem går in och läser på hemsidan? I synnerhet om man haft graven i 50 år?
  Detta är oerhört dåligt skött och berör oss djupt med sorg och uppgivenhet.
  Barnbarn och döttrar.

 4. Ett mycket konstigt beslut.
  Hur kan gravljuslyktor på pinne bredvid en grav helt plötsligt vara ett arbetsmiljöproblem för de som klipper gräsmattan ?
  Borde inte gångstigar på kyrkogården med småsten vara ett större problem vid gräsklippning ?
  Om problemet är att en viss typ av grav utsmyckning i betong fryser sönder på vintern, varför då inte ”förbjuda” denna typ av betong utsmyckning på vintern (då den många gånger inte heller syns) men att den tillåts på sommaren då den ju faktiskt inte fryser sönder.
  Det borde gå att hitta ett bättre sätt att lösa de eventuella arbetsmiljö problem som finns.
  Graven är en viktig och känslosam plats för många av oss. Utsmyckningar är ett sätt att visa respekt och kärlek för de som lämnat oss.

 5. Vi möts av en fruktansvärd dystopisk syn när vi anländer till kyrkogården helt otroligt dåligt hanterat!
  Dessutom är det absolut inte klippt nära gravarna maskrosorna växer höga! Otroligt dåligt och man känner sig helt rättslös. Är inte detta ett egenmäktigt förfarande? I normala fall kan man ju byta leverantör men i detta fall är det ju inte helt enkelt att flytta!

 6. Tyvärr så tycker jag att ni bör ta mera ansvar å sköta allt va det gäller klippning å under håll kring gravarna fy så dåligt arbete av er ta eran ansvar å ansvar hålltider det snyggt å prydligt där å ta bort allt det finna som folk å nära å kära kommer å lägger på anhörigas gravar å så tar ni bort så jävla lågt å dåligt av er fyfan skäms för ert dåliga jobb😡😡😡🤬🤬🤬🤬fan ni skapar dåligt rykte ang ert arbete så mycket energi å jobb som vi lägger på att det ska vara snyggt runt gravarna! Suck

 7. ”Påverka kyrkan på Lidingö”

  Det låter mycket bra. Så istället för att klaga på denna sida så bör man kontakta de ansvariga politikerna. Om man följer länken nedan så får man veta vilka som dessa är: https://lidingoforsamling.se/om-lidingo-forsamling/kyrkorad-och-kyrkofullmaktige/

  Där uttrycker man tydligt att: ”Kyrkan på Lidingö är demokratiskt styrd. Alla medlemmar i kyrkan på Lidingö har möjlighet att välja förtroendevalda. De finns här för dig. Kontakta dina förtroendevalda om du har idéer hur kyrkan kan utvecklas.”

  Så det är upp till medborgarna att rösta fram sina representanter och företrädare.

  Men jag undrar då … vilka förtroendevalda är det då som stödjer de nya reglerna som mobbar anhöriga och sätter arbetsmiljön på en piedestal? För om man väljer att arbeta just på en kyrkogård … borde man då inte känna den största respekt för anhörigas utsmyckningar och anpassa arbetssätten därefter?

  Kyrkogårdsutskottet 2022-2025
  Johan Palm, ordförande
  Jens Göthberg
  Torsten Engevik
  Terje Carlsson
  Magnus Magnusson
  Magnus Östling, kyrkoherde

  Förtroendevalda i kyrkorådet 2022-2025

  Arbetarepartiet – Socialdemokraterna
  Ordinarie
  Daniel Larson
  Eva Larson

  Ersättare
  Terje Carlsson
  Ann-Louise Lindman

  Borgerligt alternativ
  Ordinarie
  Suzanne Fredborg, vice ordförande
  Claes Göran Wik
  Solveig Fröberg

  Ersättare
  Susann Thorngren
  Gustaf Larsson

  Centerpartiet
  Ordinarie
  Ingrid Jarnryd

  Ersättare
  Magnus Magnusson

  Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK)
  Ordinarie
  Annika Persson

  Ersättare
  Helena Bargholz
  Hildegard Keijer

  Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan
  Ordinarie
  Axel Göthberg, ordförande
  Eric Liljestrand

  Ersättare
  Kristina Öborn Ettarp
  Olof Skagerlind

  Sverigedemokraterna
  Ordinarie
  Göran Borgenvik

  Ersättare
  Gunilla Lundqvist

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *