Arbetshästar miljövänligt alternativ

Natur25 maj 2023 kl 04.22

I tisdags jobbade två starka arbetshästar i Högsätra med att hjälpa till att röja i i parken mellan Högsätravägen och Lillålkersvägen. Det var bostadsrättsföreningen som tog till detta miljövänliga alternativ.

Förvaltningen av parken sköts av Fastighetsägarna Service, som hade fått uppdraget att fälla träd och röja bland stockarna, som är stora och tunga. Det är trångt, kuperat och känslig natur. Man valde då att ta in två arbetshästar i stället för maskiner.

Ett val som inte bara är miljömässigt bättre än maskiner. Hästarna tar sig fram betydligt enklare, är effektiva och faktiskt billigare. Att använda hästar i större skogsbruk har blivit allt vanligare, så det här jobbet var en enkel match.

Förskolebarnen samlades kring hästarna och fick både mata och klappa dem. Två hästförare styrde hästarna vant och skickligt bland blåbärstuvor och buskar. Många av stockarna får ligga kvar som framtida bostäder åt insekter och annat kryp. En del forslas bort och flisas på plats.

På ett par timmar var arbetet klart och alla inblandade var nöjda. Framför allt hästarna, som glatt mumsade havre och fick åka hem igen i en hästkärra.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *