Äras den som äras bör i polisfrågan!

Anders Bergstedt och Lars H Ericsson. Foto: Lennart Söderblom
Debatt7 juni 2022 kl 20.002

I tisdags godkände en enig kommunstyrelse förslaget till ny samverkansöverenskommelse mellan Lidingö stad och Polismyndigheten. I uppgörelsen ingår att Lidingö ska få egna områdespoliser som bara fokuserar på Lidingös behov. Många politiker vill nu sola sig i strålglansen över att en överenskommelse äntligen har kunnat träffas. Förhandlingar har pågått i snart två år. Men äras den som äras bör, Lidingös egen kriminalpolis emeritus, Anders Bergstedt.   

Anders, som sedan drygt 10 år tillbaka är pensionär, är en mycket aktiv samhällsdebattör i rättsfrågor både inom radio, dagspress och specialpress, bland annat Dagens Juridik och Blåljus.nu. Anders började jobba som ordningspolis i Sundsvall redan 1963 och brinner verkligen för svenskt polisväsende. Han kom till Lidingö 1965 och tjänstgjorde som vakthavande befäl på Lidingö polisstation i 20 år. Han blev kriminalpolis med placering i polishögkvarteret på Kungsholmen 1993 och orsaken till det var att han vände sig mot de stora neddragningar som redan då började drabba Lidingöpolisen. Anders Bergstedt tillhörde Lidingös poliskår under dess storhetstid på 1960-, 70- och 80-talen. Då fanns drygt 40 poliser på ön, inklusive egen polischef och kriminalavdelning, som var avsatta helt för Lidingös behov och allihop huserade de i Lidingös stolthet, det då helt nybyggda, polishuset på Lejonvägen.

Anders, som med egna ögon inifrån sett förfallet när det gäller den lokala polisorganisationen på Lidingö, har varit en fantastisk inspirationskälla för oss i Lidingöpartiet när vi tagit ledartröjan i kommunstyrelsen och kommunalrådsgruppen för att återfå lokala poliser till Lidingö. Anders har ett gediget kontaktnät inom polisorganisationen som hjälp oss i dialogen med polisen. Anders Bergstedt har också goda kontakter med den ideella organisationen Tryggare Sverige, som leds av tidigare svenska polischefer, som varit till stor nytta när det gällt att hitta de rätta argumenten för att återuppbygga en lokal polisbemanning på Lidingö.

Vi kommunpolitiker är skyldiga Anders Bergstedt ett stort tack för det ideella och idoga arbete han lagt ner under många år för att hjälpa Lidingö stad att åter få områdespoliser till Lidingö.  

Lars H Ericsson
Ordförande i Lidingöpartiet (LP)
Rättspolitisk talesperson

Kommentarer

  1. Äntligen har man kommit till insikt med att Lidingö behöver en fast lokal polisstyrka, tack vare Anders Bergstedt och allt som har hänt på Lidingö under de senaste åren, t ex inbrott, skadegörelse och skjutningar. Hoppas att man använder Lidingö som ett pilotfall, då det är många mindre kommuner runt om i landet som saknar en lokal polis, t ex här i Småland där jag bor,

  2. Grattis Anders! Mycket välförjänt. Litar på att Du håller koll så att det faktiskt blir verkstad av detta också 🙂

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *