Är du en av Lidingös 4 300 enmansföretagare eller ett litet familjeföretag?

Näringsliv11 november 2019 kl 07.05

Ur Behovsanalysen

Det finns cirka 4 300 enmansföretagare på Lidingö, ofta finns andra familjemedlemmar i dess styrelse och de hjälper till med bokföring eller annat. Här finns en växande grupp pensionärer som känner sig för unga för att sluta jobba. De flesta har kontor, men många sitter i något av Lidingös företagshus och bedriver ofta någon typ av konsultverksamhet inom ekonomi, juridik, teknik, information etc.

Stolta och klarar sig själva
Dessa företagare är ofta mycket nöjda, klarar sig själva och vill styra sin egen tid – en av de främsta anledningarna till att man startar företag. De flesta behöver inte några tillstånd från kommunen och är oftast inte engagerade i den politiska styrningen på ön. Kollektivtrafik är dock intressant, för denna grupp och andra frågor som berör den plats där man har sitt företag eller bor. Slopad trängselskatt vid Ropsten, tätare bussturer, och ringlinje är något många efterfrågar. Företagspostens öppettider är ett annat område som många som klagar på. Idag är posten öppen 8.30–10.00 och 15.00–18.00 måndag till fredag. Den borde vara öppet även på lunch och lördagar, tycker företagarna.

Nätverk för att få inspiration och samverkan
Enmansföretagens största behov är att skapa nätverk med andra, för att få energi och inspiration eller för att samarbeta i affärer. Många går med i någon av Lidingös företagarföreningar för att komma åt ett nätverk, få möjligheter till utbildning och inspirationsföreläsningar som man inte har råd med i egen regi. En viktig faktor är även att få tillgång till bra försäkringar, speciellt sjukförsäkringar, rabatter på bil, bensin, och annat.
Andra har skapat egna nätverk med andra företagare i sitt närområde eller i sin bransch, eller delar små lokaler med andra enmansföretag.

Arbetar hemma eller i företagshus
De enmansföretag som inte har sin arbetsplats hemma sitter idag i olika företagshus eller så kallade ”Business Centers” på Lidingö. Denna kategori av enmansföretag vill ofta växa och bli större. Det finns flera företagshus på Lidingö och de varierar i storlek och prisklass. Allmänt kan man säga att alla företagshus nära bron är så gott som fulla, medan det finns fler platser lediga ju längre ut på ön man kommer och de blir också billigare.

Ett företag som har sitt kontor och delar av sin verksamhet hemma är företaget Peter Watz AB som genomför grillevent och samtidigt håller utbildning i grillning och affärsutveckling.  

– Det bästa med att vara småföretagare är att man får vara flexibel och jobba med alla delar av verksamheten, dvs. försäljning, kundrelationer, ekonomi etc. vilket gör att man förstår sin egen roll och kundernas behov bättre, säger Peter Watz som är VD och har många järn i elden. 

– I alla sammanhang gäller det för mig, att förstärka mina kunders budskap gentemot deras kunder, säger Peter som har sitt företag i villan i Killinge och tycker att Lidingö är en fantastisk plats för företagande – den lokala närvaron i samverkan med närhet till storstaden.

Mötesplatser för enmansföretagare
Enmansföretagare vill gärna ha någonstans att träffas, så det efterfrågas mötesplatser eller mindre kontorslokaler dit man kan komma för att träffa andra, ta en kaffe, sitta och jobba en stund, utbyta erfarenheter, bolla idéer, ha något möte eller få tillgång till ett konferensrum. Det finns ett stort behov av ett modernt och innovativt företagshus, på Lidingö, med öppna ytor och som inte kostar så mycket. Efter samtal med Pocket by Pontus i det ombyggda stadshuset, finns numera möjlighet att ta en kaffe och jobba en stund eller ha mindre möten mellan kl 8.00–10.30 och från 14.00–16.00.

Ett annat ställe att träffas på är Dalénum Glassbar hos Sara och Jan Melander. En mysig glassbar och café med härlig utsikt över Fjäderholmarna och Stockholms inlopp – ett av de småföretag som behöver olika tillstånd från kommunen.

– Tycker att det bästa med att vara småföretagare på ön är all uppmuntran och glädje som vi från kunderna för att vi finns, säger vd Sara Melander. Vi är mycket ödmjuka för det.

– Det har varit många turer med kommunen och på annat sätt, för att få igång glassbaren och det är tufft för ett så litet företag som vårt, tillägger Sara.

Växande enmansföretag
Många enmansföretag är nöjda som det är, men vill gärna växa omsättningsmässigt. Att gå från ingen anställd till en anställd är ett jättekliv och företagen behöver ofta både vilja, mod och stöd. Föreningarna på ön hjälper till med coaching, utbildningar och nätverksmöten som är relevanta som t.ex. Solo-/småföretagaredagen den 18 november, på Brasserie Jernet  https://liding-soloforetagaredag.confetti.events

Företagshuset i Torsvik.

Här finns Business center
Båtmansvägen och Förrådsvägen i  Stockby, Hantverkshuset och Galcohuset på Vasavägen, Tryffelslingan,  Aga Dalénum, Lejonets företagshus i Lidingö Centrum, Stockholm Arena på Stockholmsvägen, Business Center vid Torsviks torg, Torsviks Företagshus och Lidingö Företagarhus i Herserud.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *