Aprildrycker: Spansk storsäljare Faustino

Dryckesguiden31 mars 2022 kl 04.55

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Bodegas Faustino, som ligger i Oyón, Rioja Alavesa, åtnjuter internationell prestige som uppnåtts över 160 års erfarenhet av produktion och lagring av exklusiva viner. 

Att korsa dörrarna till Bodegas Faustino går in i vinets historia. Det är att leva en upplevelse i en av de mest erkända vingårdarna i världen. Den håller på att gå vilse i den enorma parken av fat eller i dess spektakulära flaskställ. Det är att känna till en stor källare där mer än nio miljoner flaskor vilar. 

Det är att dela en familjs passion för landet och respekten för en månghundraårig tradition i skapandet av viner. 

Det är att upptäcka kärnan i den ledande vingården inom export av Gran Reservas de Rioja. Bodegas Faustino började sin exportresa på 1960-talet med den första exporten till Österrike. Den säljs för närvarande i mer än 140 länder runt om i världen och dess huvudsakliga marknad är EU med mer än 70 % av vingårdens export.

Andra viktiga länder där Faustino är närvarande är: USA, Ryssland, Australien, England, Schweiz, Kanada, Brasilien och Kina. 

Faustino I är den mest sålda DOCa Rioja Gran Reserva i världen, med nästan 40 % av vinförsäljningen i sin kategori. Bodegas Faustino äger cirka 650 hektar vingårdar i de bästa områdena i DOCa Rioja mellan kommunerna Laguardia och Oyón, och är en av de största vingårdsägarna i Rioja.

Art.nr 50215 Faustino VII Blanco kostar 24 kronor. 12 % alkoholhalt och har ensockerhalt på 0,3 g/l för denna behändiga piccolo, perfekt när man bara önskar ett glas. Druvan är den klassiska i Spanien, Viura. Efter 12 timmars skalkontakt i den kylda musten jäses den klara musten vid en temperatur på 16°C i rostfria ståltankar. Vinet lagras sedan i tank under 4 månader. Vinet har en fruktig doft men tydliga inslag av gröna äpplen och citrus. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av äpplen och citrus. Passar perfekt till torsk https://receptfavoriter.se/recept/torsk-med-vitvinssas.html  Drycken finns i beställningssortimentet.

Art.nr 50212 Faustino VII Rosado kostar också 24 kronor. 13 % alkoholhalt och en sockerhalt på 0.3 g/l för 187 ml. Druvorna är en blandning mellan Tempranillo och Garnacha. Efter skörd macereras skalen i åtta timmar innan man pressar vinet och låter det jäsa torrt på rostfria ståltankar vid max 15°C. Rosadon har en fruktig doft av, hallon, jordgubbe och smultron. I smaken finner man mogna röda bär och frukter. Prova till en kyckling https://www.coop.se/recept/kyckling-i-ugn-med-kramig-sas/ Även denna dryck i beställningssortimentet, lätt att beställa!

Art.nr 22662 Faustino VII årgång 2020 kostar 91 kronor. 13 % alkoholhalt och en sockerhalt på 2 g/l. Här har vi en druvblandning av 95 % Tempranillo och 5 % Mazuelo. Druvorna kommer från egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa och växer mellan 300-550 meter över havet samt från egna vingårdar i Rioja Baja. Druvorna plockas för hand, pressas och vinifieras. Skalen samjäser med musten i 16 dagar vid 24°C. Därefter lagras vinet i amerikanska fat i 6 månader innan buteljering. Faten kommer från Pennsylvania och West Virginia. Vinet har en fruktig doft med toner av blåbär, plommon, vanilj och jordgubbe. Smaken är kryddig med toner av choklad, hallon, fat och en fräsch syra. Sitter utmärkt till en helstekt fläskfilé https://receptfavoriter.se/recept/helstekt-flaeskfile.html Sektion 7 i centrum.

Art.nr 2678 Faustino I Gran Reserva årgång 2010 kostar 189 kronor. 13,5 % alkoholhalt och en sockerhalt på 2,5 g/l. I denna härliga Rioja har vi en druvblandning på Tempranillo, Graciano och Mazuuelo. Druvorna plockas för hand, pressas och vinifieras. Därefter lagrats vinet i 26 månader i fat av fransk och amerikansk ek. Från årgång 2010 har Bodegas Faustino gjort påtagliga förändringar i den del av vinmakeriet som sker innan fatlagringen påbörjas. Det innebär en mer anaerob miljö. Den begränsade tillgången på syre gör att vinet bevarar mer av fruktigheten både innan, under och efter lagringen i ekfat. Vinet har en mycket nyansrik och utvecklad doft med toner av ceder, kryddor, vanilj och blåbär. Smaken har inslag av torkade örter, körsbär, kakao och vanilj. Prova till en lammstek https://receptfavoriter.se/recept/lammstek-med-potatisgrataeng-och-roedvinssas.html Finns på Lidingö

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till goranborgenvik@gmal.com eller ringa 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *