
Inger Grimlund börjar dagen med att besöka Lidingö musteri. Musteriet har öppet två helger till, så passa på att åka dit och musta! Inger avslutar dagen med att förbereda morotssoppan till årets Måltidens Dag, som infaller om en vecka.
Nej, det är inte för sent – än. Har ni äpplen kvar i trädgården, ta vara på härligheten och förvandla de sköna frukterna till must. På musteriet i Grönsta! Där finns all hjälp du behöver för att fylla på ditt förråd av drycker. Faktum är att äppelmusten i många fall är en god ersättare för vin till maten. Då lätt utblandat med kallt vatten eller litet elegantare, svalt sodavatten.

Den person som ger mig rådet heter John Lindberg och är en av upphovsmännen bakom succén Lidingö Musteri. I dag drivs det som ett familjeföretag där entreprenören Robert Eklann är den andra parten med känsla för livskvalité.
Under åren har äppelskördarna storlek gått upp och ner – förra året var ett rekordår, i år är tillgången till äpplen inte fullt så stor en ändå – kärror fyllda med äpplen står i kö för registrering. Ordning och reda – visst är det så att man får sin egen must med sig hem innan dagen är slut? Förväntansfulla äppelodlare träffas och pratar om hur vi tar hand om naturens tillgångar medan äpplena dansar in i maskineriet på ett löpande band. De tvättas noga innan de rivs sönder, pressas och filtreras. Då är det dags att pastörisera musten till 80°och sedan tappa upp den i bag-in-boxar eller flaskor.

Hela proceduren tar ”någon halvtimme” som det står i informationsbladet. Bra – men räkna med lite mer om kön är lång. En fika i det mysiga caféet eller ute på gården under väntetiden är ingen förspilld tid. Här är också nära till ängen och den upplysta stigen som hör Lidingöloppet till. Kan vara värd att pröva för den idrottsintresserade.

Själv har jag ingen trädgård med äppelträd, istället handlar jag äppelmust här på Lidingö Musteri, som i sin tur köper äpplen från olika odlare i Skåne, när Lidingös skördar inte räcker till. Då är det också fritt för musteriet att experimentera med kombinationen av olika äppelsorter och dessutom tillsätta kryddor. I dessa förkylningstider passar det bra med ingefära, påpekar John och fyller vänligt mitt glas med äppelmust gjord på äpplet Summerred och färsk ingefära.
Ännu når solens strålar fram genom det gulnande lövverket när jag tackar för mig och kånkar iväg med två boxar must till bilen. Den goda musten vill jag bjuda mina vänner den 17 oktober, på Måltidens Dag här på Hiertagården. Sedan blir det enligt traditionen en soppa med brytbröd från Lidingö Bröd och Pâtisserie och Fattiga Riddare med ugnsrostade äppelklyftor och så – som grädde på moset – några droppar apelsinlikör!
Måltiden är värd att fira
Det gör vi – alltid tredje torsdagen i oktober och alltid med en god soppa på bordet. Här kommer receptet på årets soppa från Måltidsakademien. En härligt, mustig morotssoppa utan gluten, kan vara bra att veta, och med en spännande smak av apelsin.
Morotssoppa med ost och apelsin (4 portioner)
Ingredienser: 400 g morötter (ca 5 medelstora), 2 msk olivolja. 2 gula lökar, 8 dl grönsaksbuljong, 1 dl riven prästost (eller liknande), 1 apelsin, saften och lite rivet skal efter smak. Salt och peppar + finhackat persilja.
Att göra; Skala och tärna morötterna och löken. Hetta upp oljan i en kastrull. Börja med att låta löken puttra en stund så den blir lätt brynt. Häll över löken på ett fat. Fortsätt med att fräsa morötterna i oljan ca 5 minuter. Rör flitigt! Tillsätt nu lök och buljong och låt koka tills morötterna mjuknat. Mixa till en slät soppa och rör ner ost och apelsinsaft. Smaka av med lite rivet apelsinskal, salt och peppar.
Ett gott bröd och olivolja finns på bordet och som dryck årets äppelmust, lätt utspädd med svalt sodavatten.
Med önskan om en riktigt trevlig Måltidens Dag!