Ansträngt läge inom omsorgen på ön

Stad & Politik12 januari 2022 kl 04.58

En omfattande smittspridning, både nationellt och lokalt, har lett till hög sjukfrånvaro inom omsorgen även på Lidingö, skriver Lidingö stad på sin hemsida. Läget kan just nu beskrivas som ansträngt. För att skydda äldre och sköra avråds nu också anhöriga från att besöka sina närstående på särskilda boenden.

Den nya omikronvarianten av coronaviruset har visat sig vara extra smittsam. Därtill kommer vanlig förkylning och influensa. Tillsammans med Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma vid minsta symtom har det skapat ett ansträngt personalläge inom omsorgen.

- Vi är i en situation där vi måste prioritera våra arbetsuppgifter. Det kan innebära att vi måste ställa in vissa aktiviteter inom våra verksamheter eller flytta fram vissa insatser, säger Stefan Heinebäck som är chef för omsorgs- och socialförvaltningen.

Nu gäller även en generell besöksavrådan inom stadens särskilda boenden.

- Det gäller att skydda våra äldre och andra riskgrupper. Vi klarar omsorgsbehoven men tvingas prioritera hårdare. Samtidigt ser vi att sjukdomsförloppen är mycket snabbare nu och läget kan förändras på kort tid, säger Birgitta Sköld, ordförande i omsorgs- och socialnämnden (LP).

Den generella besöksavrådan som införts kommer att gälla till dess annan information ges. För närmare information om vad som gäller på enskilda boenden rekommenderas anhöriga att kontakta aktuellt boende direkt.

Läs mer på Lidingö stads hemsida

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *