Ännu finns tid att göra Rudboda torg attraktivt

Debatt21 september 2022 kl 04.573

Programmet inför anbudstävlingen våren   2022 om Rudboda torg innehåller 14 radhus och 64 lägenheter i flerbostadshus. Det innehåller också omfattande parkering under mark men inga verksamheter utöver en större ICA affär på en liten yta. Problemen med trafiken och varutransporter är olösta.

Samtliga byggnader runt torget ska rivas och ersättas med nya. ICA affären ska bedrivas utan avbrott under omgörningstiden.

Nu har anbudstiden gått ut. Fyra förslag har valts ut för vidareutveckling av en politiskt tillsatt jury.

Kommunstyrelsen ska fatta beslut om en finalist. Till dess råder sekretess. Förslagen kommer inte att visas offentligt innan vinnaren är utsedd. Detta utesluter dialog med de som bor i området.

I tävlingen ingår att ge ett anbud på marken. Markägare är stadens fastighetsbolag med en politiskt utsedd styrelse, som speglar den politiska majoriteten; Moderater, Lidingöpartister, Liberaler och Kristdemokrater.

Vid möten i Ansgarskyrkan med stadens politiker arrangerat av Lidingö Näringsliv och Lidingö Nyheter uttalade majoritetens politiker ett starkt stöd för verksamheter vid Rudboda torg. Näringslivets vision med café, servering , mötesplatser, närservice och co-workingplatser fick fullt stöd. Också Centern och Miljöpartiet är positiva och argumenterar för medborgardialog.

Det tycks alltså finnas ett nytt politiskt läge vad gäller innehållet för ett attraktivt torg.

Den mycket populära serveringen och bageriet i f.d. Vattenverket vid Kottlasjön drivs av Mia Granath och hennes kompanjon. Det har funnits ett förslag att öppna motsvarande servering, café och bageri i de tomma lokalerna Rudboda torg nr 8; den låga byggnaden. Kommunalråden var inte medvetna om att det fanns ett sådan förslag. Det stoppades i våras av oklar anledning. Det är stadens fastighetsbolag som bestämmer om användningen av stadens lokaler.

Alla politiker är nu positiva till att en servering liknande Vattenverket kan komma till stånd i Rudboda.

Därför måste detta projekt tas upp på nytt.

Förverkliga Vattenverket i Ruboda!


Lidingö Vänner
Karl Alexanderson
Helena Bargholtz
Kersti Johnson
Bengt G Nilsson
Jan-Erik Nowacki
Anders Ulfvarson
Jan Weissenrieder


Kommentarer

 1. Lidingö Stads Fastighetsbolag vill gärna hyra ut lokalen i Rudboda för café-verksamhet. Det krävs dock bygglov för ändrad användning eftersom lokalen tidigare har varit en förskola. Ansökan är inskickad till Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden och vi ser med glädje fram emot godkännande för café-verksamhet.
  Anna-Britta Bergman
  Ordförande i Lidingö Stads Fastighets AB

  1. Tack Anna-Britta för denna glädjande information. Kanske vi ses på Vattenverket i Rudboda.

   Bästa hälsningar

   Helena

   1. Undrar om Vattenverket verkligen kommer att öppna ytterligare en verksamhet då de nyligen öppnade ett på Näset. Men välkommet vore det.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *