Ängen i Skärsätra

Trängsel uppstår vid helikoptern från Ostermans som just har landat på ängen. Foto: Karin Wallgren.
Kåserier5 november 2022 kl 03.431

I Skärsätra på södra Lidingö, mittemot Fjäderholmarna, låg förr en äng som har sin egen historia. Den låg vid hörnet av Nysätravägen/Parksätravägen och fungerade i det dagliga både som fotbollsplan och mötesplats för de unga. På 60-talet började man exploatera och ett antal villor uppfördes. Men ännu på 50-talet firades där midsommar och, vid valborg, vårens ankomst med majbrasa till körsång av Nanny Strängar.

Ängen var en naturlig samlingspunkt för traktens ungdomar. Där stannade de till på sina cyklar och inväntade kamrater, och att något kanske skulle hända. Somrarna var långa och dagarna var sig ganska lika. Några hade sommarjobb andra inte. En åkte skubb, som telegrambud åt färghandlaren som hade telegrafexpedition i sin affär i hörnet Södra Kungsvägen/Parksätravägen.

En helikopter landar
En sommardag år 1954 ruskas den sömniga idyllen om av ett starkt motorbuller i luften. Nyfiket tittar folk ut. En helikopter har landat på ängen! Vad är nu detta?

Pirjo, Karin och Pelle framför helikoptern. Båda flickorna bär det senaste: jeans. Foto: Karin Wallgren.

De mindre barnen och några tonåringar är snabbt på plats. Nyheten om helikoptern, som kom från Ostermans, sprids och nu kommer fler och fler tillskyndande. Där är Pelle, Lars, Pirjo, Anders, Anne-Charlotte, Gunnar, Karin, Ulla och många andra. Så småningom ansluter sig några vuxna. De springer inte utan kommer gående i värdigt tempo. Alla är nyfikna och en av piloterna säger ”Vill ni följa med upp i luften på en flygtur så går det bra. Det kostar fyrtio kronor.” Barn och ungdomar får bråttom hem för att be om pengar så att de inte skulle gå miste om detta fantastiska tillfälle att få flyga med en helikopter. Somliga ordnar raskt fram slantarna medan andra får kila fram och tillbaka flera gånger. ”Alla de andra barnen får ju!” tjatas det.

De båda piloterna i samtal. Birgitta och Lars lyssnar intresserat. På bilden är också paret Änggård med Anne-Charlotte. I bakgrunden syns tvätt på tork. Kanske tillhör den spelare i IFK Lidingö FK för där på klädstrecket brukade populäre tränaren Erik ”Jerka” Holst hänga ut all klubbens tvätt efter matcherna. Foto: Karin Wallgren.

Väl inne i helikoptern sitter vi så ihopträngda en hel radda förväntansfulla ungar i olika åldrar. En och annan börjar känna av en viss nervositet vid det här laget och är inte den flickan lite väl blek om nosen?! Vad händer nu? Tänk om vi inte kommer ned! Men så startar motorerna med ett dån och helikoptern lyfter. Vi flyger ned mot AGA och gör en vid sväng över ön. Helikoptern lutar betänkligt och lika stor som ivern var att få följa med upp lika angelägna är en del att få komma ned och det så fort som möjligt.

En skildring av livet i Skärsätra en dag för snart sextio år sedan med ängen som samlingsplats för barn och ungdomar.

Nysätravägen. Huset till höger, som ligger i hörnet av Nysätravägen och Törnrosvägen, finns med på en av bilderna från 1954. På den äng där helikoptern landade ligger nu villor.

Kåseriet är tidigare publicerat på Lidingösidan.

Kommentarer

  1. Hej!
    Visst minns jag ängen med fotboll mål utan nät!
    Bengan-Lasse -Pelle- Anders N Anders W mfl.
    IFK:s tröjor som Jerka tog väl hand om och körde till ”vallen” på sin flakmoppe.
    Anders Wigert

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *