Ändrade planer

Foto: Hans Kähr
Kåserier30 juli 2023 kl 04.01

Det blev bara tre dygn i Tulsa. Med två dramatiska nätter. Det åskade och regnade på ett sätt jag aldrig upplevt hemma i Sverige. Blixtarna korsade himlen nästan utan uppehåll och åskknallarna var explosionsartade. Första kvällen började det efter jag kom ut från en biograf och jag rusade till YMCA i ett syndaflodslikanande skyfall. På rummet stod jag sen och tittade ut genom fönstret där vattnet rann som det gjorde i fiskaffärernas skyltfönster i Stockholm när jag var liten. Jag tänkte på dagens besök på arbetsförmedlingen. Att min presentation hade gått bra, trots att jag inte smälte in bland övriga arbetssökande. Att vara 17 år och vilja ut på bondvischan och jobba som cowboy tycktes väcka stor förvåning. Kanske också att till det yttre se ut som jag gjorde, klädd i min ljusa sommarkavaj inköpt hos Carl Axel och välputsade skor från Oscaria. Men jag bemöttes med vördnad och respekt och dom lovade göra sitt bästa för att hjälpa mig.

Dagen därpå kunde dom erbjuda ett jobb nära staden Muskogee på en ranch som hade hästar kor och får med en månadslön på 70 dollar plus mat och logi. Eftersom en dollar var runt fem kronor i dagsläget skulle det bli ungefär 350 spänn. Det var inte mycket mer än de 290 jag haft till sjöss för ett par år sen. När jag stod och rökte kom jag i snack med en kille i jeans, cowboyhatt och stövlar. När han fick höra vad jag nyss blivit erbjuden blev han inte det minsta förvånad. Sa att det inte var konstigt att alla drog till Kalifornien där lönerna var nästan det dubbla. Åtminstone inom jordbruket. Han skulle själv ge sig av dit och bli rodeoryttare. - Eller filmstjärna! skrockade han. Han rådde mig att ta första bästa Greyhoundbuss dit. - Away from this godforsaken tornado-state”. Efter vi skiljts åt kände jag mej lite missmodig. Trots hans uppmuntrande avskedsord :- Good luck Hank! See you in the Golden State! … som jag visste var Kalifornien.

Foto: Hans Kähr

Jag gick upp på rummet och tog fram min lilla anteckningsbok där jag skrivit ner de få tänkbara kontakter i USA jag blivit tipsad om hemifrån. Bland dem fanns faktiskt en i Kalifornien. I Los Angeles. Det var en bekant till farfar som hette Walter Danielson. Dom hade träffats på 40-talet och farfar hade berättat att mannen ifråga var född i ”cowboystaten” Montana, i en liten håla som hette Anaconda. Utbildat sig till advokat och gett sig av till Los Angeles där han slutligen blivit konsul på Svenska konsulatet. Consul – Cowboy. Kontrasten kunde väl knappast bli större. Skulle jag verkligen våga ta kontakt med honom i mitt dilemma? Vi hade ju aldrig träffats, trots att han varit i Sverige flera gånger. Farfar hade sagt att han pratade flytande svenska, så om jag var i knipa kunde jag skriva till honom på det.

Följande morgon gick jag direkt till förmedlingen och fick beskedet att det inte dykt upp några nya jobb. Och ägaren till ranchen söderut skulle eventuellt höra av sig först om nån vecka. Om de var intresserade. Jag bestämde mig för att skicka ett telegram till Mr. Danielson och säga att jag skulle komma till L.A. med buss om ett par dagar. Resan beräknades ta 31 timmar och jag skulle ringa när jag kom fram. På kvällen brakade ovädret loss igen. Ännu värre än de tidigare. Det lät som en blixt slog ner i kvarteret och ljuset slocknade. Efter ett tag knackade det på dörren. Det var nattportiern som överlämnade ett par stearinljus och tändstickor. Jag öppnade nattduksbordets låda, tog fram den slitna bibeln som låg där och började läsa första raderna: ”In the beginning God created earth and…”. Då slocknade även stearinljuset. Jag blev rädd. På riktigt. Trevade i mörkret efter tändsticksasken och fick fyr på ljuset igen. Läste vidare: ”And God said: Let there be light, and there was light”. I samma ögonblick lyste en ovanligt kraftig blixt upp rummet och jag började räkna sakta: Ett - å - två - å - tre…, då hördes det avlägsna svaret.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *