Anders Paulsen (LP) ifrågasätts kraftigt

Anders Paulsen från Politikdagarna i juni i år.
Stad & Politik9 september 2022 kl 05.1715

I veckan kunde Lidingö Nyheter berätta om olika turer hos Moderaterna under den senaste mandatperioden. Det genererade många kommentarer, mejl och sms till redaktionen. Bland annat ifrågasatte man varför ingen liknande granskning har gjorts av Lidingövalets utmanare till KSO-posten, Anders Paulsen (LP).

Lidingö Nyheter fick ta del av ett stort antal tips, tidningsklipp och brev om hur Anders Paulsen agerat under sin tid som kommunalpolitiker i Danderyd. Mycket av detta är offentligt. Det är bara att Googla.

Anders Paulsen var länge aktiv inom Danderyds-moderaterna och styrde Danderyd med tillsammans med Olle Reichenberg som var KSO. Även Carina Erlandsson och Isabella Hökmark (omgift med Gunnar Hökmark) tillhörde toppen, som kallades "de fyras gäng". 

Den minnesgode läsaren kommer säkert ihåg att Moderatstyrda Danderyd gjorde ett underskott på 229 miljoner kronor i budgeten för några år sedan och blev tvungna att höja skatten med 1:40 för att lösa problemet. 

Bakgrunden var att Anders Paulsen, tillsammans med Danderyds KSO Olle Reichenberg använde exploateringsintäkter i driften, vilket inte är lagligt. De hade spenderat pengar på förhand som sedan inte fanns. Engångsintäkter som kommit in från försäljning av bland annat nybygget i Mörby Centrum gick till löpande utgifter, vilket upptäcktes för sent.

Istället för att spara pengarna hade Paulsen och Reichenberg använt dem och byggde bland annat en hamnanläggning för 70 miljoner. Kvar fick sedan Danderydsborna stå med notan.

Anders grundade 1992 den marina gymnasiefriskolan Marina läroverket i Danderyd. Han var sedan kvar på skolan som VD fram till i februari 2022, alltså i 30 år. Källor till Lidingö Nyheter menar att han under tiden i Danderyd gett sig själv ekonomiska fördelar genom att se till att han fick förmånen att lägga upp sina egna läroverksfartyg för sin skola Marina Läroverket i Stocksunds hamn till en alldeles för låg hyra. Hamnen skulle vara kulturskyddad enligt tidigare beslut och Paulsen anklagas för att ha suttit på dubbla stolar som friskolelobbyist/politiker och friskoleföretagare.

Danderyds kommun sålde en stor villa i Stocksund till Paulsen för 5 miljoner kr och några år senare sålde Paulsen villan vidare för 15 miljoner kr. Om man tar hänsyn till prisutvecklingen borde huset ha varit värt 8 miljoner när Paulsen köpte det. Det låga priset berodde på att huset hade en hyresgäst, nämligen Paulsen själv, med ett långt hyresavtal, som tecknades strax innankommunen bjöd ut huset till försäljning.

Under sin tid i Danderyd drev Anders Paulsen en expansiv byggpolitik. Enebybergs torg/Eneby torg och centrum skulle byggas om, kommunen köpte upp villor som skulle rivas för ett jätteprojekt med där man skulle bygga höghus. Projektet fick skrotas efter enorma protester.

I valet 2018 kom folkets dom och Moderaterna i Danderyd tappade hela 10 procent. Det motsvarar nästan var fjärde väljare som lämnade Moderaterna i Danderyd och valresultatet den största förlusten för partiet någonsin. En av anledningarna sägs bero på de uppmärksammade byggprojekten.

När Anders Paulsen flyttade tillbaka till Lidingö (där han är född och uppvuxen) sökte han först kontakt med Moderaterna på Lidingö. Eftersom Lidingömoderaterna numera driver en mycket restriktiv byggpolitik och inte minst på grund av att Paulsen är rödflaggad efter alla anklagelser i Danderyd, tackade Lidingömoderaterna nej. 

Paulsen sökte sig då istället till Lidingöpartiet och fick bli deras förstanamn, eftersom de inte hade någon som ville eller kunde ställa upp.

En fråga man kan ställa sig är varför Lidingöpartiet inte tagit några referenser på Anders Paulsen, för det kan de väl inte ha gjort? Om Paulsen har rykte om sig att inte kunna sköta Danderyds ekonomi och dessutom sko sig på skattebetalarnas bekostnad, borde man inte sett den varningsflaggan? Och stora byggprojekt är väl inte på Lidingöpartiets agenda heller. Hur vet man om Paulsen ändrat uppfattning politiskt?

Kommentarer

 1. Vem kan man lita på ? Dalenum med skyskrapa borde aldrig ha byggts. Ravinen 22 borde aldrig ha byggts. Södra Huvudleden skulle ha byggts och spårvägen lagts ner. Tunnelbanan borde ha dragits till Lidingö Centrum och gamla Lidingöbron använts helt för gång- och cykeltrafik i 30 år till !

 2. Det riktats i denna artikel stark kritik mot mig som person och tidigare fritidspolitiker för Moderaterna i Danderyd. Jag vill med dessa rader beskriva min syn på saken.
  Jag och min sambo köpte 2005 den gamla stationsbyggnaden vid Stocksunds station av Danderyds kommun. Köpet skedde på den öppna marknaden genom Skandiamäklarna i Danderyd. Vi vann en öppen budgivning. I huset fanns två hyresgäster när huset såldes. Vi fick lösa ut den ena innan vi påbörjade ombyggnaden till en enfamiljsbostad. Vi la ner stora pengar på ombyggnad och renovering. Efter skilsmässa sålde vi huset 2016, alltså efter 11 år. Den vinst vi gjorde var inte på något vis större än den på övriga marknaden – snarare tvärt om då ombyggnad/renovering av det gamla stationshuset blivit väldigt dyr.
  Oppositionen försökte få detta att se ut som det förelåg någon form av oegentligheter kring denna husaffär, det gjorde det verkligen inte.
  Det är riktigt att jag 1992 grundade den fristående gymnasieskolan Marina läroverket. Skolan har utvecklats till en mycket populär gymnasieskola. Beskyllningar om att det skulle föreligga några konstigheter i etableringen av denna skola är enbart fula påhopp. Skolan har skötts exemplariskt under alla år. I Danderyd kommuns arkiv finns all dokumentation om skolans etablering. Jag slutade som ansvarig för verksamheten 1 februari 2022.
  Även detta var ett ämne som oppositionen i kommunen försökte göra politik av för att försöka smutskasta mig.
  Den ekonomiska politiken som fördes i Danderyd stod hela majoriteten (M, L och KD) enhälligt bakom. Det var inte dåvarande kommunstyrelseordförande Olle Reichenberg (M) och jag som gruppledare för M som ensam tog dessa beslut. Besluten togs av en enig politisk majoritet. Men jag kan nu hålla med om att det hade varit klokare att höja skatten tidigare i mindre poster. Jag står för en sund och stark kommunal ekonomi.
  När det gäller oron för att jag inte skulle fortsätta att driva LidingöPartiets försiktiga byggpolitik så är den helt ogrundad. Jag står till 100% bakom LidingöPartiets återhållsamma byggpolitik. Det torde med önskvärd tydlighet ha framgått i de offentliga debatter jag deltagit i nu under valrörelsen, liksom även i skriftliga debattinlägg.
  Det kostar på att utmana makten!

  Anders Paulsen
  Kommunalrådskandidat för LP

 3. Fick av släktingar veta att Anders Paulsen, som fick Danderyds kommun att chockhöja skatten, nu kandiderar för Lidingöpartiet. Det finns all anledning för Lidingöbor att verkligen kolla upp vad Paulsen gjorde i Danderyd och hans beteende i politiken. Varningsflaggan är hissad.

 4. Det här är ju helt oerhört, hur kan man släppa fram en sådan kandidat?
  Skall han köra Lidingös ekonomi i botten också?
  Anders Paulsens förklaring håller inte.

 5. Lidingöpartiet har ett partiprogram som gäller för alla som kommer ifråga för att representera partiet med Lars H Ericsson som yttersta garant. Google väger lätt i sammanhanget.

 6. Får en känsla av att kommunpolitiker tror att man kan behandla den egna kommunen som Sim City. Ett spel. Och varför ens byta parti när Lidingömoderaterna (läs: Daniel Källenfors) verkar vara klart vettiga?

 7. Birgitta Lindkvist
  Efter all läsning om Anders Paulsen måste man noga kontrollera allt som hänt och syna denna mans gärningar i tidigare värv. Finns ingen anledning att byta ut nuvarande styrning och skapa framtida problem.

 8. @tommy wallen. Fakta är 100% korrekt, saklig och dokumenterad. Lidingöpartiet borde ha gjort sin research om inte deras motiv också är tveksamma.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *