Allratoppen lämnar Lidingövillan

Alexander Ernstbergers villa syns mitten. Foto: Google maps
Lidingö26 juli 2021 kl 04.002

Pensionsbolaget Allras vd och grundare Alexander Ernstbergers omskrivna lyxvilla på Lidingö köptes 2016 för den hissnade prislappen 50 miljoner kronor och var det årets dyraste husköp. I fredags lämnade Ernstberger villan för att inställa sig hos polisen och det kan dröja innan han återvänder. 

Fyra män med kopplingar till Allrahärvan dömdes på torsdagen till fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott och mutbrott. Bland männen finns grundaren, tillika Lidingöbon Alexander Ernstberger, som nu sitter häktad. Ernstberger, som tidigare friats i tingsrätten, begärdes tillsammans med två andra män häktade efter hovrättens dom. Efter domen efterlystes han av polisen och meddelade då att han skulle överlämna sig själv till polisen. Samtliga personer med kopplingar till Allrahärvan som begärts häktade har nu frihetsberövats. 

Under fredagen lämnade Ernstberger lyxvillan på Lidingö, för att inställa sig hos polisen,och det kan komma att dröja innan han återvänder, eftersom han av hovrätten nu dömts till sex års fängelse för trolöshet mot huvudman och mutbrott.

Allra har varit föremål för skatteutredningar och ekobrottsmyndighetens utredningar stan 2017. I november 2017 greps Ernstberger i villan på Lidingö, då misstänkt för bland annat grov trolöshet mot huvudman.  

– Jag hade precis gått upp ur sängen och skulle borsta tänderna när det bankade på dörren. Det lät som om dörren skulle falla in. Där stod poliser med vapen och gula västar och sa att jag skulle med, har Ernstberger enligt en artikel i Expressens Dina pengar, tidigare berättat. 

Högt belånad lyxvilla 
Villan ligger i Högberga och är 253 kvadratmeter stor med havsutsikt. Enligt en artikel från Dina Pengar, har uppgifter från fastighetsregistret tidigare visat att det finns 27 inteckningar på huset. I samband med att Ernstberger övertog villan 2016 tog det senaste pantbrevet ut av Ålandsbanken, vilket var på 18,8 miljoner kronor. Det totala bolånet uppgick till så mycket som 35 miljoner kronor. Ernstberger har tidigare bekräftat att 70 procent av köpskillingen utgörs av bolånet. 

Källa: Dina Pengar, SVD Näringsliv, Svenska Dagbladet

Kommentarer

  1. Samvetslösa bedragare ska för all framtid förbjudas att idka företagsverksamhet eller ingå i någon form av bolag som kan skada samhället och medmänniskor. Dessa men brukar vara obotligt brottsbenägna och kommer aldrig till insikt om sig själva. Deras maktbegär på pengar och makt är sjukligt och förnekelsen om deras brott och inblandning är enligt dem bara ett misstag.

  2. Håller med. Och jag vet inte hur många gånger jag sett olika bolag som i allt väsentligt varit rena investeringsbedrägerier. Det är väldigt vanligt att startups inte lyckas med det de menar att de kan och skall göra. Har sett många fall som även varit kantade av kända namn och pompösa personer. Jag vet fall som fått över 100 MSEK i investeringar, men som ändå inte nått upp till de tekniska lösningar eller den produkt som de sade sig redan ha från början. Efter flera år. Jag vet fall där man ändå lyckats ta in ännu mer kapital, fastän de insyltade och deras VC-bolag ändå VETAT OM att produkten inte ens fanns, och ändå har de låtit påskina att allt är som det ska. I mina ögon är det också bedrägeri. Näringslivet är proppfullt med psykopater. Givetvis inte en majoritet. I normal population talar man i publikationer om ca 1% av männen och en 0,5% kvinnorna med sådan cluster B personlighetsstörning (grov uppskattning). Jag vidhåller att i näringslivet är antalet betydligt fler. Dessa spelar ej efter samma etiska riktlinjer som vi andra. Och ja, det måste absolut förebyggas så att sådana personer ej får ledande positioner i något bolag eller organisation. Då slutar det som i fallet med Allra. PS: för övrigt är dessas advokater ofta inte långt ifrån de kärande i slemmighet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *