En bild berättar: Nidaros i Kappsta

Lusthuset Nidaros i sin glans dagar i början av 1900-talet. Foto: Lidingö Hembygdsförenings arkiv
Historia24 februari 2020 kl 06.331

På höjden i Kappsta låg en påkostad timmerbyggnad i en våning med grästorv på taket och vackra fasadsnickerier. Huset som kallades Nidaros användes bara vid festligare tillfällen, sommartid, av den norskfödde grosshandlaren David Dietrichsson som ägde villan Fredriksberg nedanför berget vid Lilla Värtans strand. Huset Nidaros hade stått vid staden Trondheims officiella utställningspaviljong på Stockholmsutställningen senhösten året innan (1897). Det var ett monteringsfärdigt hus, skapat av det norska byggnadsföretaget M Thams & Co i Norge. Huset monterades ner och flyttades till Kappsta.

Herr och fru Dietrichsson sittandes på Nidaros altan. Foto: C-H Ankarbergs samlingar

Huset som uppfördes 1898 var ett exempel på den tidstypiska arkitektur som var inspirerad av det som man då tolkade som ”fornnordisk” byggnadsstil. Framför timmerbyggnaden stod två salutkanoner riktade ut mot segelleden och vid ena gaveln låg två bronserade prydnadshjortar av cement.

Nidaros brann ner efter ett blixtnedslag den 29 juli 1960. Vad som nu återstår på platsen är husgrunden i granit, en halvcirkelformad terrass och i närheten en torrlagd damm med en välvd bro i betong. På Dietrichssons tid anlades en prydnadsdamm med fisk där vattnet pumpades upp ur en djup brunn.

Bilden visar min mamma, min bror och jag vid Nidaros sommaren 1958. Foto: Johannes Jessen

Artikelförfattarens minnen: Jag växte upp i villan Julita på Gustafsson & Anderssons varv där vi hade fin utsikt från köket upp mot Nidaros på höjden. När jag var i sexårsåldern började intresset för Nidaros komma. Det var en mycket spännande miljö för traktens mindre barn. Huset var sagolikt med en enastående utsikt över Värtan, ett högt läge och en ganska stor fiskdamm strax intill. Oj, så vi trivdes att leka i den miljön! Under de cirka fyra åren huset fanns under min barndom, innan det brann ner, var vi jämt där och aldrig stötte vi på någon som ägde huset. Det var helt enkelt vårt!

En sen åskkväll sommaren 1960 blev jag och min bror väckta av pappa som ville vi skulle se eldsvådan som uppstått efter att blixten slagit ner i huset Nidaros. Den synen glömmer jag aldrig. Nästa dag gick vi upp på höjden och kunde konstatera att vår lekpark fullständigt gått upp i rök. Det var så sorgligt att se förödelsen.

Som tur var flyttade vi senare den hösten till nya, moderna lägenheter i Käppala, som man skulle bo i på den tiden. Därmed föll Nidaros i glömska under större delen av mitt liv.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum. Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag, 12.00-15.00. Där kan du också leta efter intressanta bilder i museets bilddator. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *