Tullen sätter upp fler kameror i Värtan

Foto: Per Erik Adamsson Stockholms hamnar
Lidingö3 februari 2020 kl 06.021

Nu sätter Tullverket upp kameror vid gränsövergången i Värtahamnen, skriver nättidningen Security Worldmarket. Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt utöva kontrollverksamhet.

Kamerabevakningen innebär att Tullverket får utökad och ny förmåga att identifiera objekt som tidigare har varit svåra att upptäcka. I och med införandet förväntas antalet grova beslag av narkotika, vapen och annan smuggling att öka. Kameraövervakningen gäller även i Helsingborgs hamn och på Öresundsbron.

– Vi ser att den satsning som vi nu fått möjlighet att genomföra ger stora positiva effekter genom att vi kan identifiera potentiella kontrollobjekt med hjälp av de fasta kamerorna, säger Lars Kristoffersson, avdelningschef för Tullverkets brottsbekämpning.

Tullverket menar att kamerorna är ett komplement till tulltjänstemännens verktyg för urval och selektering. Kameraselektering är ett exempel på hur Tullverket tar hjälp av digital teknik för att utveckla verksamheten och bli ännu mer träffsäkra i kontrollerna vid gränsen.

– Vi har inlett ett arbete som arbetar för en utökad implementering av fasta kameror. Vår ambition är att kunna öka antalet platser redan under 2020, säger Lars Kristoffersson.

Tullverket fick under sommaren 2018 extra medel av regeringen för investering i teknisk utrustning, som bland annat skulle användas till fast kamerabevakning.

Kommentarer

  1. Det är ju bra att de kollar inkommande gods.
    Hoppas de kommer att kolla avgående gods också. Stöldgods såsom Båtmotorer mm måste stoppas .
    Skandal att det inte finns rutiner för kontroll av sådant .
    Claes.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *