Vi närmar oss fettisdagen

Princess är ute i god tid med att baka semlor. Tisdagar är fettisdagar – ändra fram till påska!
Kåserier10 februari 2019 kl 08.01

I Princess stora skyltfönster tronar det rader av semlor! Dagen är tisdagen den 5:e februari, snön ligger vit på taken.

Nej, nej – inte nu, säger Vän av ordning och vänder bort blicken – men hur det är, så smiter vännen in i butiken, tar en kölapp och väntar ivrigt på sin tur. Det blir två mumsiga semlor – pris 90 kr!

Utan tvekan förgyller semlan vår vardag i februari - vi orkar inte vänta ända till den 5:e mars då de riktiga semmeldagen – Fettisdagen – infaller enligt gamla traditioner.  ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” sägs det, men med tidens otålighet vill vi att allt ska gå fort, fort.

Semlan har också blivit konditoriernas favorit och inkomstkälla som inspirerat bagarna att experimentera med olika fyllningar och glada smaker. I väntan på semlans riktiga dag – Fettisdagen – bläddrar jag i kokböcker från förr och hittar då Hirams ”Hon-semlor” fullmatade med godis. Hiram hade här på Lidingö ett gäng vänner som varje år utövade konsten att baka semlor tillsammans. En tradition som i dag skulle vara trevlig att ta till vara för Hembygdsföreningen och hemkunskapen i skolorna. Något att minnas är att semlorna ska serveras varma med varm mjölk – och lite grädde på toppen om man så vill…

ATT BAKA SEMLOR:
(Ca 12 semlor)
75 g smör, 3 dl mjölk, 50 g jäst, 1 ägg, ½ dl – ¾ dl socker, 1 tsk salt, 10 dl vetemjöl, ½ tsk hjorthornssalt. Till pensling: 1 uppvispad äggula.

Gör så här:
Smält smöret, ljumma mjölken (37°). Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och smöret och vispa i ägg, socker och salt. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt och rör ner det i mjölkblandningen, arbeta samman till en jämn deg. Låt stå och jäsa i degbunken 15–20 minuter.

Tag upp degen på bakbordet, knåda och forma den till 12 bullar. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper cirka 15 minuter. Pensla bullarna med ägg. Grädda i 225° cirka 6–8 minuter.

PS. Extra smaksättning; 5 rivna bittermandlar eller 1 tsk stött kardemumma. DS.
 

Kärt barn har många namn! I Tore Wretmans  bok ”Svensk husmanskost” står att läsa om Fettisdagsbullar som ”Hetvägg”, namnet kom från ”Hete weggen”- varma bullar som serverades vid dåtidens fina kalas.

HIRAMS HON-SEMLOR
Att fylla semlor: Skär ett lock av överdelen på den brungräddade semlan. Gräv ut hälften av det mjuka innanmätet och lägg i en skål. Häll på lite grädde bara så brödet mjukas upp. Grovriv mandelmassa, lika mycket som mängden i skålen. Blanda allt till en tjock, saftig massa. Fyll bullarna. Sätt på locket.

Vid servering:
Ställ bullarna på plåt och värm dem ca 5 min. i ugn 225°. Sikta florsocker vackert över var bulle. Servera med varm mjölk.
PS. Extra smaksättning; korinter, kanel och socker.DS.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *