500 kg batterier och ett kassaskåp fiskades upp utanför Dalénum

Foto: Johan Falkenström
Lidingö3 mars 2021 kl 05.204

I ett strålande lördagsväder genomförde den ideella föreningen Rena Mälaren sitt tredje besök på Lidingö för att dyka efter batterier och annat miljöfarligt avfall. Denna gång var det Larsbergs brygga som stod på tur efter att Breviks och Bosöns båtklubbar tidigare fått besök av dykarna. Det fina vädret lockade också många nyfikna Lidingöbor till kajen för att se på när volontärerna i såväl vattnet som på land gjorde vad de kunde för att få upp så mycket skrot som möjligt från botten. 

Dykaren Jim Persson hoppar i vattnet när den ideella föreningen Rena Mälaren dyker efter skrot vid AGA-bryggan.

På lördagen var det hela 18 frivilliga dykare som anmält sig, så många att initiativtagaren Fredrik Johansson fick styra om ett dykteam till Ropsten då det annars hade blivit för trångt i vattnet. Att de var många som dök vid Larsbergs brygga var dock inte någon nackdel, det fanns stora mängder skrot som behövde komma upp till ytan. Under helgen bärgades över 500 kg bilbatterier, tre kompletta mopeder, ett antal ramar till mopeder, ett stort antal cyklar och inte minst ett oöppnat(!) kassaskåp utöver en massa annat skrot. Totalt fyllde dykare och de volontärer som arbetade att få upp det dykarna hittat på botten en 30 kubikmeter container. Även fast nästan 30 kubikmeter bärgades ligger mycket skräp kvar på botten. Mycket av det som ligger kvar är ej åtkomligt då det göms under stora mängder grus och skräp som hamnar där när kajen används som snötipp.

Även om det var lördagen som var den huvudsakliga dykdagen så var det en mindre grupp dykare som tjuvstartade redan på fredagsmorgonen, både för att bärga skrot men inte minst för att lokalisera större föremål och fästa linor i dessa så att den kranbil som Lyftteknik AB ställde upp med skulle kunna lyfta upp dom under lördagen. Bland dessa större föremål ingick ett kassaskåp vilket föreföll oöppnat som lokaliserats vid ett rekognoseringsdyk någon vecka tidigare. På fredagen lyckades inte dykarna lokalisera kassaskåpet men runt lunch på lördagen gick ryktet att det var hittat och cirka klockan 12:30 lyftes det till slut upp och visst var det stängt! Dykvolontären och Lidingöbon Jim Persson såg till att skåpet kom till hans verkstad där han efter att ha lyckats öppna också hittade föremål i det som gjorde att han kunde identifiera ägaren. Kassaskåpet ska ha stulits vid ett inbrott 2000 och har alltså troligen legat där på botten i över 20 år.

Redan på fredag började dykandet och i takt med att högen med skrot växte ökade intresset från passerande.

Rena Mälaren som är den förening som står bakom dessa insatser runt om i Stockholm bygger helt på frivilliga insatser från både dykare och landpersonal som varje vecka gör sitt bästa för att rensa bottnarna från avfall. Vill du veta mer om föreningen eller hur du kan bidra finns mer information på deras hemsida: www.renamalaren.com

Foto: Johan Falkenström
En av de mopeder som plockades upp från botten utanför AGA-Bryggan.
Tre dykare samtalar i vattnet.
Ett av flera 660-liters sopkärl som hittades på botten bärgas.
Oskar Kihlborg var en av de två första svenskarna att stå på toppen av Mount Everest. Oskar är äventyrare och miljökämpe. Just nu deltar han i projektet Rena Mälaren. Bilden är tagen av Lars G Karlsson, PRODUCEDby. Han håller på att göra en dokumentärfilm om Oskar, ett arbete som pågår i ett år.
Arbetet som repdragare är både tungt och sktigt men utan deras insats hade inte soporna kommit upp på land.
Att få upp föremålen från botten är ett lagarbete som kräver insatser från såväl vattnet som kajen. Här kommer ett kassaskåp upp.
Dykare och volontärer tar en matpaus för att fylla på energidepåerna.
En bråkdel av det skrot som bärgats från botten.
Text: Jonas von Hofsten
Fotot: Jonas von Hofsten, Johan Falkenström och Lars G Karlsson (PRODUCEDby)

Kommentarer

  1. All heder till er! Förhoppningsvis bidrar ni till att fler fiskar och nyttiga havsväxter får syre och näring och mindre gift i sig. Hoppas att det är slut med dumpandet, vare sig det är i vattnet eller skogen. Vi har bra återvinningar, Åk dit!

    Iréne Borgenvik gruppledare SD Lidingö

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *