450 Gradi flyttar från Dalenum till Dalenum!

Lidingö26 november 2021 kl 05.021

Lidingö nyheters näringslivsreporter Katarina Palmstierna har träffat Jesper Blomqvist, delägare i den populära pizzerian 450 Gradi. Så här berättar han:

Pizzeria 450 Gradi fick nyligen utmärkelsen Gambero Rosso för fjärde året i rad.

– Man kan få en, två eller tre så kallade ”trekanter” och vi har alltid fått två men siktar nu på tre till nästa år, säger Jesper Blomqvist, som är före detta fotbollselitspelare och delägare i 450 Gradi.

– Vi är tre delägare och Blendi Plaza har en gedigen bakgrund inom restaurang och Jannis Bonnevier som var den som startade 450 Gradi i Käppala. 2018 flyttade vi till Aga.

– Samma dag som priset delades ut på Grand Hotell firades i rummet bredvid även alla Gaseller, Dagens Industri´s utmärkelse för företag som bland annat ökat sin omsättning under fyra år i rad och vi var också ett av dessa, tillägger Jesper stolt.

– Vi har mycket att fira och känner oss oerhört glada - men det ligger mycket jobb bakom detta. Vår pizza är av Napolitansk stil, med höga kanter och är inne i den vedeldade ugnen med 450 grader max 90 sekunder.

– Vi jobbar hela tiden hårt med att öka kvaliteten på pizzan och vi jobbar med kärlek – det ska vara högsta kvalitet i alla detaljer, såsom degen, tomatsåsen och alla övriga ingredienser. Vi har till exempel testat över 30 olika mozzarellasorter för att hitta den som har bästa egenskaper för vår pizza. Vi gör aldrig avkall på kvaliteten i någon av ingredienserna även om den är dyrare – det är kärleken till pizzan som gäller!

– Vi har åkt Italien runt för att testa pizzor och lära av andra och för en tid sedan fick vi möjlighet att besöka den pizzeria utanför Neapel som är klassad som topp ett i världen. Det var ett möte att minnas och vi hade audiens i 30 minuter. Man kan tro att dessa pizzor ska kosta en förmögenhet, men de kostar inte mer än här i Sverige.

– Är man världsbäst så är allt i toppklass och den pizzan som vann var ångad i hundra grader, därefter friterad och sist i ugnen max 90 sekunder med 450 grader.

– Det har varit en stabil utveckling och det är Lidingöbor som kommer på vardagar men på helger kommer även besökare från Stockholm. Många av dem kommer med båten som stannar på bryggan här bredvid. Under pandemin blev det mycket take away. Vi startade en service via hemsidan, där alla gäster enkelt kunde beställa och betala sin pizza samt hämta den på utsatt tid.

– Till våren flyttar vi till Sjövillan, som vi just skrivit kontrakt med. Vi planerar en Italiensk krog med pasta, pizza, glass – ett italienskt Mecka och vi funderar även på att öppna en liten Delikatessbutik, med parmaskinka och andra härliga italienska delikatesser.

– JM gör ett nytt stort och modernt kök, med stora kylar och möjliga lagerställen och allt annat vi behöver och vi sätter in en ny stor vedugn i köket. Vi kommer att flytta med vår nuvarande vedugn och förmodligen ha den ute. Vi kommer att ha cirka 120 platser inne och 120 platser ute. Dessutom finns två stora rum på övre planet som vi planerar att använda för privata- och företags event och fester.

– Det är stor satsning vi gör i Villan, men vi är ett starkt team idag som älskar det vi gör – att laga och servera våra gäster, italienska mat med hög klass. När vi öppnar vet vi inte riktigt ännu, förhoppningsvis under våren, avslutar Jesper.

FAKTA
Företagsnamn: 450 Gradi
Startade: 2015
Ägare: Jesper Blomqvist, Blendi Plasa och Jannis Bonnevier
Antal anställda och extraanställda: ca 10 st
Omsättning: 16 miljoner kr

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *