Artikelserie: Klassresa till Frankrike, del 4

På denna bild ser vi upplägget av en fysiklektion. Eleverna har tilldelats lösblad med uppgifter, tillhörande det området de arbetar med. Detta var något som vi svenskar också arbetat med och därför kunde delta i.
Historia21 juli 2023 kl 03.32

Så fungerar en högstadieskola i Frankrike

Vi står på skolgården och tittar upp mot den främmande byggnaden, nyfikna över hur de kommande fyra dagarna ska bli. Vi omfamnas av stirrande blickar och solen gassar som aldrig förr. Frågan om hur det är att gå i skolan i ett annat land och ifall det är likt det svenska skolsystemet, är den vi alla ställer oss.

I led hälsar de franska eleverna på lärarna och marscherar mot ingången. Vi går in genom de stora grindarna och blickarna framför vänds mot oss. Morgonsolen skiner och samlade står vi  på skolan, College Lottin de Laval. Med doften av varm asfalt och ljudet av nyfikna elever, befinner vi oss på en helt främmande plats, Orbec.

– Välkomna till Frankrike och denna högstadieskola. Vi ser fram emot att spendera kommande dagar med er och att detta blir en upplevelse. Om ni följer med mig så ger jag er en rundtur på skolan, säger Monsieur Sady, rektor. Han pratar långsamt och tydligt, men trots det lyser stressen genom.

Tillsammans går vi igenom skolan och fylls av nya intryck. Till skillnad från Sverige, är skolgården tom med endast två basketkorgar. En trappa ner möts vi av en fotbollsplan med löpspår runt. Staketet skymmer utsikten av staden Orbec och det varma klimatet de lever i. Innanför dörrarna till skolan omringas vi av svala, tysta och tomma korridorer med klassrum på var sida. Skolan är mörk och persiennerna nerdragna. Vi får berättat för oss att lamporna endast är på under lektionstid och de täckta fönstrena är till för att hindra värmen att komma in. Klassrummen liknar dem i Sverige med bord, stolar, tavla, kateder och passande dekorationer till ämnet på väggen.

Nyfikna går vi tillsammans med våra franska kompisar och deltar under en musiklektion. Eleverna står uppdelade i tre rader och välkomnar oss med fransk sång. Den korta delen vi är med, är inget annorlunda från Sverige och lektionen var liknande upplagd. Vi går återigen mot skolgården och blir indelade i led.

– Innan varje lektion samlas klassen i led, i väntan på att klockan ska ringa. När den ringer får vi börja gå mot klassrummet och starta lektionen, berättar Chloé i 4B.

Vi ser oss omkring och märker direkt en stor skillnad. Alla elever har på sig en ryggsäck fylld med skolmaterial som de tar med sig till varje lektion. Skolmaterialet består av pärmar fyllda med papper för varje ämne och enligt de franska eleverna är detta mycket mer effektivt än att gå fram och tillbaka till skåpet mellan lektionerna. Till skillnad från oss, köper de sitt eget arbetsmaterial och erbjuds inte häften, pennor, böcker eller datorer på samma sätt som vi i Sverige. Istället för egna datorer finns det ett klassrum på skolan fyllt av stationära datorer som de använder sig av vid enstaka tillfällen. Annars görs det mesta arbetet för hand på papper. De tilldelas lösblad som de klistrar in i sina häften och arbetar med, antingen gemensamt eller enskilt under lektionstiden.

– Lösbladen vi får kan också vara läxor som ska vara klara inom en deadline och därför underlättar det även här att vi använder oss av ryggsäckar som vi tar med hem, berättar Nathan i klass 4A.

Klockan ringer och musik spelas över skolan. Genom de mörka korridorerna och uppför de kala trapporna visas vi till klassrummet. Lektionerna är noggrant planerade och hålls strukturerat av läraren. Detta innebär mycket mindre eget arbete och samma frihet finns inte som vi är vana vid. Produktivt arbete varade hela lektionen och detta chockerade oss enormt. Trots produktiviteten går det däremot otroligt långsamt och något som vi i Sverige hade gått igenom på 15 minuter tog en hel lektion för dem.

Klockan 13:00 har hela skolan lunch vilket också är en skillnad från Sverige, där klasserna har olika lunchtider. Att alla har lunch samtidigt gör att det bildas en lång kö i väntan på att få ta mat. Eleverna blir serverade maten istället för att få ta själva. Det finns även för- och efterrätt till maten.

När skoldagen slutar runt 17:00, väntar eleverna på att bli utsläppta. Alla elever får visa sitt schema för den lärare som öppnar grinden för att det ska säkerhetsställas att det inte är någon lektion kvar.

En vanlig skoldag i College Lottin de Laval börjar klockan 8:30 och slutar runt 17:00. Till skillnad från Sverige är dagarna mycket längre och det märks när vi kommer hem efter en dag i skolan. Lektionerna är ungefär lika långa som i Sverige, alltså cirka en timme.

– Trots de långa dagarna och mycket produktivt arbete är vi vana och de långa dagarna är inget vi tänker på, säger Gabrielle i 3B, och vinkar hej då till oss när vi skiljs åt för dagen. 

Fakta om Collège Lottin de Laval  i Frankrike  
Cirka 300 elever
Långa skoldagar, 08:30–17:00
Rektor - Monsieur Sady
Årskurs 4 - Årskurs 8
Årskurs 3 - Årskurs 9

Julika Karlberg & Ebba Grünewald
årskurs 9, Torsviks skola

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *