Tisdagstoppen Jessie

Gordon tänder ljus med Justus och Theo.
Kåserier20 november 2021 kl 04.49

Varje tisdagskväll efter vår måltid i Hiertagårdens matsal samlas vi, några matroade väninnor i biblioteket strax intill. Här står ”kaffe på maten” i stora termosar som lockar oss att ta en kopp och sitta ner i gemenskapen.

Här ventileras också dagens händelser, både smått och gott ger upphov till samtal. Hålla avstånd och tvätta händerna kan vi glömma då vi alla har fått både spruta ett, två och kanske till och med tre. Det är med andra ord trivsam stämning medan storTV:n på väggen berättar vad som händer i stora världen. 

Det finns program vi inte får missa – som Skavlan på fredagskvällar, Fråga Lund och så Doodidoo och något spännande mord som i Midsomer. Ja, smaken är delad och den som har starkaste rösten vinner. Nu är det ett program som alla enas om - ”Kockarnas kamp”! Under tidens gång har kockarna reducerat till två.

En ståtlig man och en kvinna med ”vinnarskalle”, enligt TV-rutan. När serien tog sin början var det åtta tävlande i Tosterups slottskök. Kvinnan heter Jessie Sommarström och är maka till mitt barnbarn Gordon, i dag en stor och stark kille och pappa till två grabbar, Theo och Justus. Så växer min stora, härliga familj, där alla har intresse för gastronomi. Mat till vardags och fest – ute och inne. Så många trevliga måltider vi haft och mumsat hemmastoppade korvar från grillen med nykavlad pasta, perfekt kokt ”al dente”. 

När jag så blev inbjuden på middag till Jessie och Gordon för att titta på näst sista programmet i ”Kockarnas Kamp” – ja, då blev jag både smickrad och nyfiken. Eftersom resan till Vaxholm är lite för lång för mig och min Mini beställde jag Färdtjänst i den mörka kvällen. Med två käppar och Gordons stöttande arm kom jag lyckligt  innanför dörren och kunde heja på Theo och Justus med glad röst. Sånt är viktigt – ingen sur gammal mormor här inte!

Det var länge sedan jag var här och hälsade på. Allt var sig likt i stort sätt; köket, matrummet och TV-soffan. Gordon tänder några ljus som lyser upp bordet medan lasagnen med baljväxtfärs puttrar färdig i ugnen. Kan den gillas av barnen? Lite tveksamt kanske. Däremot har deras smaklökar varit till stor hjälp när det gällt att ta fram den nya barnmaten, som nu finns i frysdiskarna hos Urban Deli. Namnet är Justus – just det! Och då kan väl var och en förstå att det är föräldraparet Jessies och Gordons kreativa yrkesskicklighet som ligger som grund för den moderna barnmaten vi kommer att få se mer och mer av. Med två kritiska konsumenter hemma finns det all chans att lyckas. I dag är Justus tärningar med morot och broccoli favoriter.  

Justus - den miljösnälla barnmaten som smakar och gör gott. Gjord på korta, tjocka och krokiga grönsaker som inte får säljas i butik.

Vid mitt nästa besök hos familjen Sommarström – Grimlund hoppas jag få vara delaktig i den kreativa processen. För visst måste väl den nya nyttiga och lättätna maten även passa en gammal mormor!

PS. Hur det går för Jessie i finalen får vi veta på tisdag! Se TV 4, klockan 20. Vi håller tummarna! DS

Hur smakade maten – Justus ser lite tveksam ut. Var det verkligen Gordons lasagne? Nej, det var det inte. Den kom från Urban Deli och Jessies jobb.  (Ja så kan det gå till i de bästa familjer, Reds anmärkning)
Bläddra, bläddra i mormors familjebok – ”Dagar att minnas”. Justus pekar, vill veta mer. Jessie och Gordon berättar - det var en gång…

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *