Invånarna stöttar att Lidingö stad upphandlar återvunnet

Foto: Eva Viklund
Lidingö3 augusti 2020 kl 04.47

Åtta av tio svenskar vill att deras kommun ska prioritera upphandling av varor gjorda av återvunnet material när det är möjligt, visar en ny undersökning av Ragn-Sells. Trots detta är det bara tio procent av kommunerna i Sverige som gör detta. Lidingö stad är en av dem.

84 procent av de som tillfrågades av Ragn-Sell instämmer helt eller delvis i påståendet ”Jag vill att min kommun ska prioritera återvunnet material vid offentlig upphandling när det är möjligt”. Stödet är ungefär lika starkt i alla åldersgrupper. Bara fyra procent säger att de inte instämmer alls.

– Det är glädjande att så många svenskar vill att deras kommuner tar större ansvar för en hållbar utveckling. Landets kommuner har möjlighet att prioritera varor som innehåller återvunnet material, och de har starkt stöd från sina invånare för att göra det, säger Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans i ett pressmeddelande.

Ragn-Sells kartlägger varje år i vilken mån kommunerna prioriterar återvunnet material i sina upphandlingar. Förra året svarade bara tio kommuner att de ställer någon form av krav på återvunnet material i sina upphandlingar. År 2020 svarade 21 av 204 kommuner som svarat på enkäten att deras riktlinjer för upphandling säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras. Det motsvarar tio procent av de kommuner som besvarat Ragn-Sells enkät och är en signifikant ökning jämfört med föregående år.

De andra kommunerna som, likt Lidingö stad, svarat att de prioriterar varor som innehåller återvunnet material i sina upphandlingar är: Flen, Gagnef, Gnosjö, Grästorp, Gävle, Halmstad, Hultsfred, Kalmar, Knivsta, Lindesberg, Mellerud, Nybro, Skellefteå, Skurup, Södertälje, Tibro, Västerås, Ystad, Älvdalen och Älvkarleby.

– Hälften av utsläppen i världen beror på hur vi producerar och konsumerar varor. Stora inköpare som kommuner behöver ta ansvar och välja varor som innehåller återvunnet material, i stället för att tära ännu mer på jordens resurser, säger Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans i ett presssmeddelande.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *