IDROTT 

Hittar du inte din artikel?
Du har kommit till rätt sida, den ligger bara längre ner. Scrolla nedåt. 

FLERA ALL TIME BEST I MOTIONSPOKALENS SIMNING

 IDROTT  21 mars 2019 kl 07.22
Under två söndagar har årets tredje gren simning avgjorts i Gångsätrahallen. Det blev tre nya och ett tangerat rekord i de åtta åldersklasserna. Grenledaren Daniel Hanngren slog sitt eget elva år gamla rekord på 100 meter och nådde tiden 1.09.6 på 100 meter.

Kerstin Lindström hade en hård fight mot tidigare rekordinnehavaren Lena Larsson på 50 meter och noterade 35.3, ett par tiondelar före Lena. I äldsta Ladiesklassen satte Anna Lamm alla tolv deltagare, ladies som gubbar, över 80 år på plats genom att notera nytt rekord på 25 meter till 28 blankt.

I Gubbar Äldre Veteraner tangerade Eugen Rönnqvist sitt eget rekord med tiden 29.1, inte dåligt när Eugen blir 88 år i höst. Totalt deltog 57 personer. För att se alla resultat se www.motionspokalen.com Nästa gren blir bowling under april.

Grenar och datum
 
Skridskor
Onsdag 23 januari
 
Skidor
Söndag 3 februari
Alternativa dagar: 20 eller 17 januari, 10 eller 17 februari
 
Simning
Söndag 17 mars
Alternativdag: 10 mars
 
Bowling
Torsdag 11 april
Alternativdag: 3 april
 
Terränglöpning
Torsdag 16 maj
Alternativdag: 13 maj
 
Skytte
Måndag 10 juni
Alternativdag: 11 juni
 
Varpa
Tisdag–onsdag 20–21 augusti
 
Kulstötning
Onsdag–torsdag 4–5 september
 
Orientering
Lördag 21 september
 
Bordtennis
Lördag–söndag 5–6 oktober
 
Badminton
Lördag–söndag 9–10 november

SÄSONGEN ÖVER FÖR J18 EFTER NY FÖRLUST!

 IDROTT  17 mars 2019 kl 07.42
Lidingös J18-lag har gjort en strålande säsong, men mot Djurgården i 1/16-dels finalen om svenskt mästerskap för åldersklassen räckte de inte riktigt till. Det blev förlust i två raka matcher mot regerande J18-mästarna DIF.
 
I lördagsmötet på Johanneshovs Isstadion skrevs förlustsiffrorna till 2-6 (0-1)(1-2)(1-3) skott: 26-35.
 
Båda Lidingömålen kom i numerärt överläge. Det första till 1-3 av Jonatan Wilund (ass Victor Fälth och Otto Humble) och 2-4 (51:51) av Jesper Oskarsson (ass Loke Beckman och Alexander Källgren). Överlag gjorde Lidingö en mycket bättre insats i denna match jämfört med den första.
 
Klart att en bidragande orsak till att matchen var relativt jämn var att DIF inte hade med sina spelare från J20-laget. Det som var glädjande att se var att samtliga lidingöspelare inte såg sig nedslagna av förlusten på hemmais utan gick ut med sinnet att vinna.
 
För att detta skulle vara möjligt måste ju allt stämma, och dessutom ha lite ”tur” med domslut. Det sistnämnda var tyvärr inte fallet. Inte ovanligt att storlag får mer domslut med sig en den fattige kusinen från landet. Nu förlorades inte matchen på grund av domaren, men alla domslut gick inte Lidingös väg.
 
Nu är alltså säsongen över och laget kommer splittras eftersom många blir för gamla för att även nästa säsong spela j18. Det gäller nu att få ihop ett slagkraftigt lag till kommande år.
 
Tack alla i och runt laget för allt ni gjort för att visa att ”lilla klubben” Lidingö kan spela många jämna matcher med storklubbar.

Timmar av slit har givit resultat och spelarna har verkligen utvecklats och alla är betydligt bättre ishockeyspelare idag än när allt började med träning i april förra året.
Nu gäller det att locka nya spelare till klubben för att kunna följa upp denna fina säsong!
 
”De som aldrig anstränger sig att göra mer än de får betalt för,
får heller aldrig mer betalt för var det gör”

 

Lasse Kinch

FOLKFEST I CHILDHOODHALLEN
– MEN DIF ETT NUMMER FÖR STORT!

 IDROTT  15 mars 2019 kl 07.22
Det var fullsatt och förväntansfullt i Childhoodhallen inför Lidingö Vikings möte med Djurgården – de regerande mästarna i J-18.

Djurgården som kom till spel med hela sju spelare som normalt spelar i J20-Elit! Varav en (Alexander Holtz) t o m är DIF:s bäste poänggörare i J20! Han var också isens dominant!

Tyvärr visade det sig att DIF var ett nummer för stort och förlusten för Lidingö skrevs till 2-9 (0-3)(1-2)(1-5) skott: 25-37.

För att om möjligt kunna störa DIF – som i grundseriematcherna – krävs ett smula tur och att hålla tätt inledningsvis.

Nu sprack den strategin redan efter 1:12 när Djurgården kunde utnyttja matchens första numerära överläge och göra 1-0.

Hemmaspelarna såg lite tagna ut av stundens allvar och hade svårt att hålla DIF:s tempo och kunde heller inte utnyttja möjligheten när den dök upp i i power play. Två raka möjligheter utnyttjades inte och istället kunde DIF göra ytterligare två mål i första perioden.

Inledningen av den andra blev lyckosam för Lidingö, och när Jesper Oskarsson la in en isare tätt vid den högra stolpen  till 1-3 (20:38) blev självförtroendet betydligt bättre och följande tio minuter var lagets bästa del i matchen.
DIF blev så oroade att de tog en time out efter 31:07!

Tyvärr gav den effekt och två snabba mål 32:06 och 34:34 avgjorde matchen och när dessutom 1-6 kom bara 47 sekunder in i tredje och då var matchen definitivt ”slut”.
Eftersom det räknas i bäst av tre matcher så spelar ju inte målskillnaden någon roll och att det rann iväg till 2-9 har därför ingen betydelse.

Noterbart var att Max Brodéns reducering till 2-6  (49:19) var snyggt efter förspel av Ross Jaldung och Alexander Källgren.

Nu väntar retur i Johanneshovs Isstadion på lördag kl 1900.
Klart att det blir svårt att få till en avgörande match (söndag), men större under har hänt!

Text: Lasse Kinch
Bilder: Jonas von Hofsten

Idrottsanläggningar

Lidingövallen är Lidingö stads idrottsplats. Naturgräs och konstgräs. Löparbana 369 meter (vid sargen. 400 meter mellan bana 4 och 5). Fotboll, friidrott, styrketräning, ishockey. Skridskobana öppen för allmänhetens åkning november – februari. Bastu. Cafeteria. Adress: Kyrkvägen 56. Öppen året runt. Länk till Lidingövallen.

Fotbollsplaner
Lidingövallen: 11-manna gräsplan och konstgräsplan
Högsätra: 11-manna konstgräsplan
Breviks IP: 11-manna gräsplan och konstgräsplan

Mindre fotbollsplaner
Bodal, Golfen (Ekorrvägen), Gångsätra (konstgräs), Gåshaga, Hersby åker, Hersby gymnasium (konstgräs), Killinge (konstgräs), Kyttinge (konstgräs), Larsberg, Mosstorp (konstgräs), Rudboda (konstgräs) och Skärsätra (konstgräs). Länk till öppettider.

Näridrottsplatser
På ängen i Mosstorp ligger nära handelsträdgården Trädgårdslandet. Ytan är 20 × 40 meter och har konstgräs. Öppen dygnet runt för alla. Sarg/staket. Belysningen styrs av tryckknapp och timer fram till kl 22.00.

Ljungvallen ligger i Käppala på Junoplan, nära Ljungbackens skola. Ytan är 20 × 40 meter och har konstgräs. Öppen dygnet runt för alla. Sarg/staket. Belysning.

Sporthallar
Gångsätrahallen är en sporthall 20 × 40 meter, läktare för 330 personer. Gym med styrketräningsutrustning. Servering. Solarium och möjlighet till massage. Länk.
Bosön. Idrottshuset är öppet för allmänheten. Här finns även en 16 meter lång pool. Bastu. Länk.

Bodals boll- och tennishall. Här finns tennishall med två gummibelagda tennisbanor och bollhall, som är träningsanläggning för bollsporter. I bollhallen finns sex badmintonbanor, tre basketplaner, en handbollsplan, sex pingisbord, innebandyplan med sarg, gymnastikmattor, plintar och höjdhoppsställning. Länk till bollhallen. Länk till tennishallen.

Lidingö tennishall ägs och sköts av Lidingö tennisklubb. I hallen finns sex banor med underlaget plexipave. Länk till LTK.

Hersbyhallen är en sporthall 20 × 40 meter med läktare för 150 personer, motionshall och styrketräningsrum. Serveringen sköts av KFUM Lidingö Basket. Länk.

Danica sporthall (tidigare Högsätrahallen)
Sporthall 18 × 36 meter med hoppgrop för gymnaster och läktare för 130 personer. I källaren finns skjuthall med åtta tavelställ. Länk.

Källängshallen är en sporthall 18 × 36 meter med läktare för 130 personer samt motionshall. Länk.
 

STORMATCH I CHILDOODHALLEN PÅ TORSDAG

Kom och heja på Lidingö Vikings på torsdag. Här bild från matchen mot Spånga. Foto: Jonas von Hofsten.
Kom och heja på Lidingö Vikings på torsdag. Här bild från matchen mot Spånga. Foto: Jonas von Hofsten.

 IDROTT  12 mars 2019 kl 07.24
Det är nu åtta år sedan som ett ishockeylag från Lidingö spelade en så betydelsefull match som öns J18-lag ska göra på torsdag (14/3) i Childhoodhallen kl 1900! 16-delsfinal om svenskt mästerskap för J-18!
 
Då - för åtta år sedan - hette motståndet Skellefteå AIK, medan det denna gång är Djurgården som är motståndare.

Visst blir det en svår match, men inte omöjlig. Vikings mötte DIF i grundserien i två matcher som förlorades. Men det var jämna matcher 2-3 (H) och 1-3 (B). Målskyttar för Lidingö var Victor Fälth och Jonatan Wilund (H) och Max Birgersson (B).
 
Oavsett hur det går i matcherna denna gång så har J18 gjort en alldeles strålande säsong. Som nykomlingar i J18 Elit slutade laget på sjätte plats i grundserien, vilket var precis utanför kvalificering till J18 allsvenskan.
 
I Fortsättningsserien blev det sedan serieseger med 4 poäng före Huddinge. Totalt har Vikings duktiga J18-lag spelat 34 matcher och vunnit 21.
 
Djurgården – som är regerande J18-mästare och vann finalen mot Modo – kom på femte plats i den södra allsvenska serien.
 
Troligen är det inte lika tufft motstånd, som det Skellefteå som Lidingö stötte på förra gången det begav sig med 1/16-delsfinal. Eller vad sägs om dessa motståndare i Skellefteå för åtta år sedan: Viktor Arvidsson (Nashville), Oskar Sundqvist (St Louise), Lukas Wallmark (Carolina), Anton Lindholm (Colorado) och Marcus Pettersson (Pittsburgh)! Dessutom fanns i laget bl.a. Lars Bryggman (Malmö), Jonathan Pudas (Skellefteå) och Arvid Lundberg (Växjö). Att det blev segrar för norrlänningarna i båda matcherna var inte så konstigt. 7-0 (B) och 7-4 (H).
I Lidingös A-lag finns idag två spelare kvar. Suveräne målvakten Gustaf Ericson och Frank Holmström.
 
Vem vet, kanske kan ni få se några kommande NHL- eller SHL-stjärnor om ni kommer till hallen och stödjer Lidingös ungdomar? Helt klart är att flera spelare i laget redan nu har utvecklats väldigt och kan mycket väl bli storspelare i en framtid.
 
Poängmässigt är Victor Fälth (41 p), Alexander Källgren (36) och Jojje Weigelt (29) de främsta, men det finns många andra som är väl värda att titta på. I målet har Lidingö en spelare som har potential att gå mycket långt – Hugo Haas.
 
Hugo är tjeckisk medborgare och anses vara en av de allra bästa målvakterna i J18-allsvenskan. Flera storklubbar har redan varit och ryckt i honom inför kommande säsong. Hans räddningsprocent just nu är fina 93%. Han har räddat 518 av 557 skott!
 
Jag som följt laget i ett par år kan se att ledartrojkan Otakar Vejvoda (världsmästare i ishockey 1996), Kalle Kinch och Sebastian Fuchs, har gjort ett bra jobb. Stöttningen från gamla NHL-spelarna Daniel Tjärnqvist och Josef Boumedienne har också varit värdefull.
 
För att göra det omöjliga så behöver laget stöttning, så se till att komma till Childhoodhallen på torsdag (14/3) klockan 1900 och heja fram en sensation!
 
Ingenting är omöjligt!
 
Sjömannen ber inte om medvind. Han lär sig segla!
 

Text: Lasse Kinch

Framgångar för IFK Lidingö på Universiaden

 IDROTT  10 mars 2019 kl 08.24
Vi gratulerar Jacob och Filip och såklart Agnes och Louise till bronset i Parallellslalom Team Event på Universiaden 2019 i Krasnojarsk, Ryssland.
 
I Universiaden bjöd våra grabbar tillsammans med Louise Jansson Sälens IF och Agnes Dahlin IFK Hudik Alpin på en spännande och rafflande underhållning.
 
I första rundan besegrade man Canada enkelt med 4-0. Redan i kvartsfinalen fick man möta 3:e rankade Frankrike och det skulle bli en rafflande batalj. Trots en av dagens snabbaste tider förlorade Filip sitt race och laget var i underläge  0-2. Då slog Louise till med dagens snabbaste tjejtid och gav Sverige möjlighet att avancera.
 
Som ankare levererade Jacob och vann sitt heat och Sverige gick vidare på en snabbare sammanlagd tid, 9 hundradelar. I semi fick de möta Österrike och det började tufft igen. Agnes förlorade sin match och Filip förlorade ett tight race med 1 hundradel efter att fastnat i sista käppen och på ett mirakulöst sätt åkt i mål.
 
Louise och Jacob vann sina race så åter 2-2 men de missade finalen på tid. I lilla finalen och matchen om bronsmedaljen var teamet omutbara mot Tjeckien. Agnes och Louise vann sina race, och Filip förlorade precis sitt. Återigen var det dags för ”ankaret/parakungen” Jacob att leverera och som han gjorde det. Med sitt snabbaste race för dagen vann han sitt heat och bronsmedaljen var vunnen av Team Sverige. I finalen vann Österrike över Ryssland. Vilken spänning och show!

Tomas Persson

Tre segrar för LSK inför hemmaspel på lördag

 IDROTT  7 mars 2019 kl 07.01
Båda LSK:s seniorhandbollslag fick tre segrar i veckan och de förbereder sig nu för säsongens sista hemmaspel på Gångsätrahallen på lördag.

I lördags säkrade LSK Herrar som sämst tredje plats i serien med en bortaseger mot Spånga HK 23-26 (halvtid 13-18). Detta garanterar en plats i division 1-slutspelet med tre matcher kvar.

På tisdagskvällen bjöds LSK:s supportrar på en extra hemmamatch mot Uppsala HK. Detta blev omspel av matchen från november som blev en spännande kamp. Det stod 23-23 när det återstod tio sekunder av matchen. Då gjorde Rasmus Broman mål för LSK. Uppsala kontrade snabbt för att utjämna men misslyckades. Domaren gav ett rött kort till en LSK-spelare och ett frikast för Uppsala. Efteråt protesterade Uppsala på domarens beslut och menade att de borde fått en straff och protesten godtogs. Matchen fick spelas om, vilket alltså skedde nu i tisdags. 

Uppsala hade nu en poäng att ta igen och de började mycket snabbt med ett mål i första minuten. Det tog LSK fyra minuter att ge svar, med ett spektakulärt kontringsmål från Jannis Lukaras. LSK byggde stadigt upp en ledning, hjälpt av några utmärkta målvaktsräddningar från sjuttonåriga Lukas Ejlestam. Vid halvtid ledde LSK med 13-9 och lyckades hålla fyramålsledningen matchen ut och vann med 25-21. Det var en stark lagprestation, med mål av nio spelare, inklusive regelbundna målgörare Oskar Nilsson (4) och Andreas Roger (4), men även från andra som spelade mycket bra inför slutspelet, som Jonatan Jacobsson (5) och Theodor Qvennerstedt (3).

LSK:s Damer tog emot Sollentuna HK i söndags. När de möttes tidigare i säsongen resulterade i en bekväm vinst för LSK 15-33, men sedan dess har Sollentuna byggt upp laget med flera nya spelare. Förbättringen var tydligast i Sollentunas defensiva spel, men båda lagen hade ett nervöst spel med dåliga passningar och för många tekniska fel. Resultatet blev dock en vinst för LSK 20-17 (halvtid 11-8) med Ebba Suurwee som matchdrottning med 6 mål.

Båda lagen kommer att spela sina sista hemmamatcher i serien på lördag den 9 mars i Gångsätrahallen. LSK Damer möter Rosersbergs IK kl 13:30 följt av LSK Herrar mot IK Bolton kl 15:30.

Text och bilder: Matthew Tipple

Kom med Lidingö Vikings!

 IDROTT  5 mars 2019 kl 06.41
Nu börjar vi bygga vidare för att få ett ännu starkare lag som kan gå upp i division 2 nästa säsong. Vi drar igång med öppna träningar från och med nu och fram till påsk. Kom ner och känn på laget. Vi fyller på med en målis, två backar och fyra forwards. 

Hör av dig innan om tid och plats till Hasse Klasenius Tel 0765005017 alt. hasse.klasse@hotmail.com

SÄSONGEN ÖVER FÖR LIDINGÖ VIKINGS!

Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten

 IDROTT  26 februari 2019 kl 07.38
Det blev en riktigt tung förlust mot Spånga med 4-6 (1-0)(3-2)(0-4) skott 34-38.
Extra tungt eftersom Östervåla ”hjälpte” Lidingö att få den eftertraktade fjärde platsen genom att besegra Älta med 6-4!

Huvudanledningen till förlusten var att hemmalaget tog alldeles för många utvisningar bland annat fyra raka i den senare delen av matchen och tre i den sista.
Nu gjorde Spånga bara två mål i power play, men även om Lidingö klarade det hyggligt så tär det på krafterna att spela med en man kort. Det drabbar det offensiva spelet i slutet av matchen. Extra surt att förlora matchen är det ju om ledningen är både 3-0 och 4-2.

En starkt bidragande orsak till förlusten är ju att Spånga har ett bättre spel än Lidingö och deras toppspelare är riktigt vassa. Vikingarna fick en bra start när Kalle Kinch (5) snyggt pricksköt 1-0 (17:03) med ass från Gustav Dahlstedt och Henrik Grönlund.

Andra perioden var inte mer än dryga minuten innan det var dags för ett lidingöryck. 2-0 (21:03) i power play var ett nytt skott i nättaket av Kalle Kinch (6) ass från Erik Friberg och Gustav Dahlstedt.

3-0 (21:46) var också ett riktigt snyggt mål där Elliot Almqvist (14)  var sist på pucken i fint samspel med Gustav Philipson och Joel Thorén. Tyvärr kunde inte Lidingö hålla undan utan Spånga fick häng med två snabba mål inom loppet av 5 (!) sekunder.
Men när Joel Thorén (5) kunde slå in 4-2 (33:04) i power play samtidigt som Östervåla ledde mot Älta såg det ljust ut. Tyvärr tappade hemmalaget spelet i tredje perioden bland annat just beroende på utvisningar och två mål av Spånga i dessa lägen släckte hoppet om kvalspel.

Gustaf Ericson i Lidingös mål gjorde några helt fantastiska räddningar och var i Lidingös bästa spelare tillsammans med Kalle Kinch och Jacob von Sydow. Klara plus också till Fredrik Klasenius (fick slita hårt i P.K.) och Gustav Dahlstedt.

Säsongen är över, på ett trist sätt, och vill ändå plussa laget för det sätt man tog tag i spelet när det såg riktigt mörkt ut. Spurten i serien var nära att räcka.

Tyvärr är det som vanligt att en sluttabell inte ljuger. Tack för denna säsong. Bara att hoppas att laget kan komma tillbaka starkare nästa säsong.

Vinnaren har alltid en handlingsplan, förloraren har en ursäkt!

Lasse Kinch

Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten

Ytterligare två segrar i handbollen

Foto: Matthew Tipple
Foto: Matthew Tipple

 IDROTT  26 februari 2019 kl 07.38
LSK Herrar som ligger tredje plats i serien tog emot fjärdeplacerade Gimonäs Umeå HF i Gångsätrahallen i lördags. Förhoppningen var att vinna femte matchen i rad. De senaste spelen har följt ett mönster; hålla ställningen under första halvlek och sedan se till att få en stor och avgörande ledning i andra halvlek. Det här matchen blev tätare.
 
LSK började starkt och ledde med 3-0 efter tre minuter, men Gimonäs är ett starkt lag och har blivit bättre under säsongen. Men efter en mycket bra prestation från målvakten Viktor Ramirez säkerställde LSK ledningen i halvtid till 11-8.
 
Besökarna fortsatte under andra halvlek starkt och när det bara var 7 minuter kvar av matchen ledde de med 18-20. Det såg ut som att det inte var LSK:s dag, men laget var fokuserat och gjorde en publik-tilltalande återhämtning och gjorde sex mål inklusive tre från Oskar Nilsson, så att slutresultatet blev 24-22.
 
Resultatet betyder att LSK Herrar bara behöver vinna ytterligare en av de återstående fyra matcherna för att garantera tredje plats i serien och kvalspel. Deras nästa match är i Gångsätrahallen tisdag 5 mars kl 20.00 mot Uppsala HK.
 
LSK Damer spelade borta på söndag mot Bollstanäs SK och vann 22-25 (halvtid 8-9). Andrea Tjernberg var skyttedrottning med åtta mål. Deras nästa match är i Gångsätrahallen på söndag kl 14.00, mot Sollentuna HK.

Text och bild: Matthew Tipple 


 

CHANSEN till kval FINNS FORTFARANDE!

Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten

 IDROTT  21 februari 2019 kl 08.23
Idag vill jag ta till mig en del av segern.

Varför?

Jo, innan matchen tog jag tag i Erik Friberg och sa:
– Idag måste du skjuta när Gustav Dahlstedt är sjuk och vi inte har någon annan naturlig målskytt än dig!

Vad hände?

Jo, Erik sköt alla tre målen i segermatchen mot Östervåla med 3-2 (1-2)(2-0)(0-0) skott 26-37.

Att Friberg blev matchens Viking var självklart, men det var konkurrens av Gustaf Ericson i mål som gjorde några fenomenala räddningar. Bland annat en plockning i slutet av matchen som inte många målvakter gör under en hel karriär!

Lidingö fick en perfekt start på matchen när Erik Friberg satte 1-0 efter bara 39 sek. Ett hårt skott i nättaket från dålig vinkel!

Östervåla hade ett visst spelövertag under perioden och efter 13:08 kom också kvitteringen i numerärt överläge. Spelet blev jämnare och jämnare under tid, men det var Östervåla som via stolpen tog ledningen efter 16:54.

2-2 (26:22) var till viss del en kopia av första målet. Fredrik Klasenius spelade till Jacob Paganderth som hittade Erik Friberg. Erik fick två motståndare på sig men tryckte sig förbi. Åter i lite vinkel satte Erik skottet vid närmaste stolpen på en målvakt som säkerligen trodde att det skulle bli en passning istället för skott. Det gjorde hålet vid främre stolpen större.

Segermålet kom cirka fem minuter senare när Erik gjorde sitt tredje (!) mål (31:47). Erik sköt mål på egen retur. Paganderth + Klassenius ass.

Rent spelmässigt höll inte matchen någon högre klass, men Lidingö spelade disciplinerat och höll ihop laget på ett bra sätt.

Våra fyra backar Kinch, Westlund, von Sydow och Grönlund riktigt bra. Fredde Klassenius gjorde ett bra jobb över hela plan och Henrik Blomqvist bevisade Per Wiréns tes att Blomman är ”världens bästa sämsta ishockeyspelare”. Gurra Ericson och Friberg har redan fått välförtjänt beröm.

Slutspurten i serien har varit imponerande, där enda plumpen var 0-7 mot SPAIF. I och med att poängen ramlat in så finns nu fortfarande chansen till kvalspel till kvalet. Visserligen tog Älta en poäng av Gnesta medan Ormsta förlorade mot SPAIF. Detta betyder att Älta är en poäng före (har Östervåla H) och Ormsta har tre poäng färre än Lidingö, men har två matcher kvar (Östervåla (B) och Gnesta (H).

På tisdag avslutas serien och då är alla välkomna till Childhoodhallen kl 19:30 då Spånga är våra motståndare.

Lasse Kinch

 

NÄRA OCH EN BIT FRAMÅT!

Lidingö föll med den äran i matchen mot Gnesta. Foto: Jonas von Hofsten
Lidingö föll med den äran i matchen mot Gnesta. Foto: Jonas von Hofsten

 IDROTT  21 februari 2019 kl 07.13
Visst, Gnesta är ett bättre lag än Lidingö, men stolpe in och ut avgjorde ändå mötet i straffläggning! Lidingö föll med 4-5 (1-3)(1-1)(2-0)(0-0)(0-1) skott: 16-41.

Lidingö stod upp bra matchen igenom och ska framför allt harangeras för spelet i numerärt underläge. Gnesta är seriens klart bästa lag i power play och har 37% gjorda mål i den spelformen. En siffra som är minst sagt fenomenal!

Den enda statistiska uppgiften som Lidingö är bättre i än Gnesta är just spel i numerärt underläge där Vikingarna har cirka 80% mot 77% för Gnesta. Och det var också tack vare bra spel i numererärt underläge. som Lidingö kunde bjuda motstånd denna kväll.

För trots att Gnesta spelade 5 mot 3 i cirka 1:30 kunde de inte överlista Gustav Pielbusch, som spelade strålande i andra och tredje perioden + förlängningen.

Visst, Gnesta har redan vunnit serien och hade bara ett mål – att förbli obesegrade. Hemmakillarna hade mer att kämpa för – chansen att få spela kval till kvalserien.
Tack vare en bra lagmoral så finns fortfarande en lite möjlighet. Tror att det var det som gav viljan att komma tillbaka från underläge med dels 1-3 och dels 2-4.

Slarv i egen zon och dålig täckning gav Gnesta ledningen efter 9:38 på en styrning, men Lidingö kontrade in 1-1 (12:39) i ett fint anfall där till slut Gustav Dahlstedt snyggt frispelade Henrik Grönlund (8) som la in pucken i öppet mål.

Tyvärr gjorde Gnesta både 1-2 (17:33) och 1-3 (18:09) och visst såg det mörkt ut i det läget. För många utvisningar (och några tveksamma) gjorde att Gnesta pressade långa stunder, men tack vare uppoffrande spel i egen zon blev det inga bortamål, men ett för Lidingö i andra perioden.

2-3 (36:46) gjorde Elliot Almqvist (13) på ett bra skott och det var Jacob Paganderth som tack vare bra checking kunde servera Elliot pucken. Strax efter att Lidingö klarat av ytterligare en utvisning i andra periodens slutskede så kunde Gnesta ändå göra 2-4 (39:25).

Trodde att det ganska hårda tempot skulle gynna Gnesta i tredje perioden, men det var Lidingös bästa  del av matchen och det var inte långt borta att det hade blivit seger!

Gustav Dahlstedts (18) fina mål till 3-4 (ass Paganderth) efter 46:42 betydde att nerven i matchen steg och när Kalle Kinch från blå linjen sköt 4-4 (58:15) (ass Fredrik Klasenius och Dahlstedt) var ett segermål mycket nära.

Mållös förlängning och straffavgörande. Där var Gnesta bäst, och medan Lidingö sköt stolpe ut avgjorde stolpe in för Gnesta.

Chansen till kval finns kvar men då krävs segrar mot Östervåla (B) på fredag och mot Spånga (H) kommande tisdag. Samtidigt måste Älta förlora (H) mot SPAIF imorgon och (B) mot Gnesta och Östervåla (H). Eller ta högst två poäng i den trippeln. Ormsta är också med i kampen om kvalplatsen och har SPAIF (B) och Gnesta(H). Ormsta ska ta högst fem poäng för att Lidingö ska passera OM Vikingarna vinner sina matcher!

Värre under har skett!

Lasse Kinch

40 mål för LSK damer

 IDROTT  19 februari 2019 kl 04.08
LSK Damer tog emot Täby HBK på Gångsätrahallen i lördags. Täby sökte revansch efter att LSK hade slagit dem med bara ett mål, 24-25, i november.
 
Spelet startade på ett mycket snabbt tempo, där LSK byggde en tidig ledning på 10-4, däribland fem mål från Andrea Tjernberg som inte spelade i föregående match mot Täby.
 
Halvtidsresultatet blev 16-12 och andra halvan startade långsammare, med båda lagen kämpande för att göra mål. Efter 6 minuter gjorde Izabella Senchai ett utmärkt mål, vilket signalerade början på festen för hemmapubliken. LSK fortsatte med att göra 23 mål under de närmaste 23 minuterna, och matchen slutade hela 40-24. Andrea Tjernberg var skyttedrottning med 13 mål och kapten Ella Abelson gjorde 10 poäng.
 
LSK Damer ligger på tredje plats i serien med 21 poäng, efter Alfta på 31 poäng och Uppsala med 30. Med endast fyra matcher kvar, är andra platsen nu omöjlig att nå, men att sluta på tredje plats, är inte omöjligt, vilket skulle vara en utmärkt prestation för det här unga laget. Deras nästa match är söndag 24 februari mot Bollstanäs HK på Smedsgärdshallen kl 14.00.
 
LSK Herrar som inte spelade förra helgen ligger också på tredje plats i serien. För dem skulle detta vara tillräckligt för att kvalificera sig för kvalet, med två poäng mer och en bättre målskillnad än den fjärdeplacerade Gimonäs Umeå IF. Faktum är att kommande helg är väldigt viktig när LSK möter Gimonäs i Gångsätrahallen på lördag kl 17.15.
 

DÅLIG BÖRJAN BÄDDADE FÖR DÅLIGT SLUT!

Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten

 IDROTT  16 februari 2019 kl 07.37
Kommer man under med 0-2 redan efter två minuter är det svårt att en match och så var fallet i mötet med SPAIF som slutade 0-6 (0-2)(0-1)(0-3) skott: 34-38.

Klart att SPAIF var det klart bättre laget, men spelet på isen skilde inte lika mycket som skillnaden i målfabrikationen. Vad som inte var lika bra i Lidingös spel som i de senaste matcherna var att linjerna i spelet var som bortblåsta.

När spelet fungerar och laget håller ihop så fungerar det mesta, men när det fallerar så saknas ett basspel att falla tillbaka på. Det verkar som spelarna inte vet vad de ska göra. Hur ska vi spela i egen zon i till exempel box play? Hur ska vi stå uppställda i power play?

Skjuter ett lag 34 skott på mål så borde några puckar trilla in – även om motståndar-målvakten gör det bra. Nu var skotten för klena och styrningarna vill inte hitta in i mål.

Lidingö hängde som sagt hyggligt med fram till det att SPAIF satte 4-0 efter 39:44 i spel 5 mot 4.Två mål i slutskedet (58:35 och 58:54) gav utklassningssiffrorna 6-0. Tre måls skillnad hade motsvarat styrkeförhållandena bättre.

Kan inte ge många överbetyg men vill ge det till kedjan Frykfeldt-Blomqvist-Friberg. Det var också den enheten som sköt flest skott på mål (8). Plus också till Joel Thoren som vann 15 av 20 tekningar!

Möjligheten att nå fjärde platsen i tabellen försvårades – men är inte omöjlig. Älta, som besegrade  Ormsta, är nu fyra poäng före när tre matcher är kvar.

Vid kanten av en avgrund finns det bara ett sätt att gå framåt, och det är att ta ett steg tillbaka!

Lasse Kinch

STARK MORAL OCH KÄMPATAG=SEGER MOT ORMSTA!

Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten

 IDROTT  13 februari 2019 kl 06.27
Lidingö gjorde en riktigt bra match när Ormsta besegrades med 5-3 (1-3)(1-0)(3-0), skott: 29-27.

Visst såg det mörkt ut efter första perioden, men inte nattsvart. Lidingö höll spelet uppe även inledningsvis, men det var Ormsta som gjorde flest mål och hemmalaget hade svårt att komma in framför motståndarmålet.

Ormsta tog ledningen efter 5:31 på en styrning, men bara 18 sek senare kvitterade Thomas Desell (6) på ett fint skott efter ass av Gustav Philipsson och Jacob Paganderth. Efter ytterligare 33 sek var det på nytt ledning för Ormsta efter ett onödigt pucktapp från Lidingö.

Det såg mörkt ut när puckens gavs bort igen och i fritt läge gjorde Ormsta 3-1 (12:13).
Lidingö gjorde en kraftsamling inför andra perioden och då dominerade Vikingarna, men det var trögt med målskyttet, men efter 31:55 fick publiken se en delikatess. Jacob von Sydow (säsongens bäste spelare) tog tag i pucken – i anfallszon – och dribblade av några motståndare och väl framme vid målet la ”Joppe”(5) en backhand vid närmaste krysset i snäv vinkel!

I den tredje ökade Lidingö trycket och spelade bra ishockey. Drygt tre minuter in i perioden fick Lidingö numerärt överläge.

Fick till ett bra tryck och efter 45:40 sköt Gustav Dahlstedt (17) ett fint skott som målvakten inte såg och 3-3 var ett faktum (ass Klasenius+Kinch).

Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten


Lidingö såg ut att gett sig den på att denna match skulle vinnas och samtliga spelare höjde sig till högsta nivå och låg på motståndarna i ett.

Detta resulterade i att det var Ormsta som tappade puckar och det utnyttjade bland annat Jacob Paganderth som spelade fram Gustav Philipsson (6) till 4-3 (46:27).

Under säsongen har Lidingö tappat flera poäng i matchernas slutskede, så visst fanns det en viss nervositet under slutminuterna. Men när Fredrik Klasenius (7)  pricksköt 5-3( 58:07) var matchen avgjord – ass Dahlstedt och Almqvist.

Detta var fjärde raka segern för Lidingö som nu gav sig själva möjligheten att nå kvalspel till div.2. En poäng skiljer just nu till fjärdeplatsen, som Ormsta innehar. Men då har Ormsta en match mindre spelad.

Lidingö har SPAIF (B), Gnesta, Östervåla (B) och Spånga kvar. Tre av topplagen, men om alla spelare ställer upp i avslutningen på samma sätt som i de senaste kamperna är inget omöjligt. Ormsta och Älta som är före i tabellen möts i nästa match.
Det var riktigt roligt att se hur bra Vikingarna kan spela när alla ligger i till 100%, och det är svårt att framhålla några speciella, men kan ju inte låta bli att hylla von Sydow, Grönlund. Klasenius, Desell...

Ja, hela gänget!

Bra också att Lidingö kunde ändra på spelet och låta bli att tappa puck ”på fel ställe” som i första perioden. Det var säkert ett tiotal onödiga lägen som man ger motståndaren om man inte är noggrann vid linjerna!

Att tro på sina drömmar är att gå sovande genom livet!

Lasse Kinch

Foto: Jonas von Hofsten
Foto: Jonas von Hofsten

Fyra uttagna från IFK Lidingö, två kommer

 IDROTT  7 februari 2019 kl 07.48
På söndag avgörs Nordenkampen i norska Baerum och 4 IFK´are är uttagna: Anna Silvander 1500 m, Andreas Otterling längd, Fredrick Ekholm 60 m och Simon Sundström 3000 m.
Två av idrottarna kan dock inte komma. Anna  Silvander har tackat nej då hon jagar snabbare tider på Irland samma helg. Likaså har Fredrick tvingats lämna återbud då han ligger febersänkt hemma. Båda två har klarat IEM kvalgränser och vill förbereda sig på bästa sätt inför mästerskapet. Resterande svenska truppen hittar du här!

Text: IFK Lidingö friidrott. Bild: Deca

 

Två segrar för LSK

Ebba Suurwee gör 6–7 mot Åkersberga.
Ebba Suurwee gör 6–7 mot Åkersberga.

 IDROTT  6 februari 2019 kl 08.57
LSK Damer tog emot Åkersberga HK i ett mycket dramatiskt spel som avgjordes i sista minuten på straff.
 
Åkersberga ligger på fjärde plats i serien, LSK trea, och de startade starkt med tre snabba mål under de första fyra minuterna. Åkersberga är ett mycket starkt lag som har tre spelare från Lidingö, från när LSK låg i Damallsvenskan. Ella Abelson gjorde det första LSK-målet i femte minuten och LSK återhämtade sig bra. Vid halvlek ledde LSK med 12-10.
 
Andra halvlek började som den första med flera snabba Åkersberga-mål, vilket tog dem till en 13-16 ledning. Men LSK återhämtade sig igen till ställningen 22-22, med bara en minut kvar av matchen. Under de senaste fem sekunderna får Karolina Söderberg en straff och Ebba Suurwee stegade lugnt fram och satte den avgörande poängen. Det blev ett makalöst jubel i Gångsätrahallen. Nästa match kommer LSK Damer att resa till Uppsala den 9 februari för att möta Uppsala HK, som ligger tvåa i serien.
 

Karolina Söderberg jämnar ut till 22 lika i näst sista minuten.
Karolina Söderberg jämnar ut till 22 lika i näst sista minuten.
Ebba Suurwee sätter den avgörnde bollen på straff i sista minuten.
Ebba Suurwee sätter den avgörnde bollen på straff i sista minuten.


LSK Herrar är också trea i serien och de spelade borta mot IF Swithiod HK, som ligger nia. Slutresultatet blev en vinst för LSK 21-28 (halvtid 9-15). Oskar Nilsson blev igen spelets högsta poängplockare med nio mål, förra veckan toppade han med tio mål. Nästa helg åker LSK Herrar till Härnösand för att spela mot Brännans HF.
 

Med skidor till och från tävling som förr

 IDROTT  5 februari 2019 kl 06.55
När Motionspokalens andra gren skidor avgjordes under söndagen var det några av 50-talet deltagarna som tog skidorna till och från tävlingen på Lidingö Golfbana, eftersom några av vägarna inte var farbara efter mer än 20 cm nysnö under söndagsmorgonen. En av dessa var Lennart Centerlind, som även vann den äldsta gubbklassen, gubbar över 80 år. Magnus Adén, greenkeeper på sommaren, fixade till hyfsade spår på den knappa 2 km:s rundan

Vallabestyr inför tävlingen.
Vallabestyr inför tävlingen.
Det gäller att få bort underfrysningen.
Det gäller att få bort underfrysningen.
Magnus Adén fixade dubbla spår på söndgsmorgonen efter det fallit 20 cm under natten.
Magnus Adén fixade dubbla spår på söndgsmorgonen efter det fallit 20 cm under natten.
Eugen Rönnqvist slutade tvåa i den äldsta klassen.
Eugen Rönnqvist slutade tvåa i den äldsta klassen.
Äldst var K-G Jansson, 93 år fyllda. Hur många klarar att klara av en skidtävling i den åldern?
Äldst var K-G Jansson, 93 år fyllda. Hur många klarar att klara av en skidtävling i den åldern?
Lennart Centerlind, segrare i 80 års klassen tog skidorna både till och från tävlingsplatsen eftersom vägarna tidigt på morgonen var oplogade.
Lennart Centerlind, segrare i 80 års klassen tog skidorna både till och från tävlingsplatsen eftersom vägarna tidigt på morgonen var oplogade.

Jacob Persson vann silver i Parallellslalom

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

 IDROTT  2 februari 2019 kl 00.01
Igår fredag 1 februari var det dags att avgöra Svenska Mästerskapen i parallellslalom på SM-veckan i Sundsvall.  I ett snöigt och kallt Sundsvall hade 81 åkare, 31 tjejer och 50 killar samlat sig för att tävla i SM parallellslalom. Lidingö hade fem åkare på start, Tua Normark, Erik Oredsson, Otto Lundbäck, Jacob Persson och Max Ösund.

Tävlingen avgjordes först i ett kval där Jacob Persson hade snabbaste kvaltiden och visade att han ville vara med och tampas om SM-titeln. På killsidan hade Wilhelm Hedenberg, UHSK Umeå SK och vår egen Jacob Persson IFK Lidingö SLK. Både Wilhelm och Jacob hade visat på en stabil och snabb åkning genom alla delfinaler så det blev en rafflande final där Wilhelm drog det längsta strået till slut. 

– Fan vad snabb han är på sådana här banor där det blir lite spår, säger silvermedaljören Jacob Persson.

Parallellslalom är en av sex grenar som klassas som alpin skidsport. Parallellslalom påminner om vanlig slalom med skillnaden att tävlingsbacken består av två likadana banor som går parallellt med varandra. I ett heat kör två åkare samtidigt. I andra åket skiftar åkarna banor med varandra och startar med tidsskillnaden från första åket. Då är det först i mål som gäller. Åkarna ska på vägen ner ta sig mellan ett antal portar som är utplacerade i backen. Parallellslalom och slalom har kortast avstånd mellan portarna i jämförelse med de andra alpina grenarna.
 

Brons till Lidingö i SM-veckan

Skicross. Bild från Wikipedia.
Skicross. Bild från Wikipedia.

 IDROTT  1 februari 2019 kl 10.19
Erik Persson, IFK Lidingö slalomklubb, fick bronsmedalj i skicross Herrar H17 under SM-veckan som pågår just nu i Sundsvall.

Skicross är sporten som har liknats med både hårdrock och F1. Ett åk är actionfyllt från start till mål. I banan finns snäva velodromkurvor, hopp i olika storlekar, utmanande terrängvågor och inte minst – motståndare. Fyra skidåkare startar samtidigt och gör du ett misstag riskerar du att bli omkörd. En tävling börjar med kval där de tävlande kör ensamma mot klockan. De 32 snabbaste herrarna och de 16 snabbaste damerna kvalar vidare till åttondels- respektive kvartsfinaler.

Skicross utvecklades i USA under 1990-talet och hör till skidåkningens freestyle. Idrotten härstammar från snowboardåkningens boardercross. Strax efter att sporten skapades tog den plats i X-games och det ledde till att sporten etablerades på riktigt även i Europa. Bland utrustningen finns storslalomskidor, raka stavar, hjälm och ryggskydd. I ett åk kan hastigheten nå 90 km/h och hoppen kan innebära airtime på 2-3 sekunder. Belastningen i svängarna är på 3-4 G-krafter.

 DÅLIGT SPEL GAV FÖRLUST FÖR VIKINGS


 IDROTT  30 januari 2019 kl 05.08
Matchen mot Spånga blev ingen bra tillställning sett ur Lidingös synvinkel 2-5 (0-2)(0-3)(2-0) skott 28-38.

Rullgardinen gick ner redan i den första perioden när Spånga kunde utnyttja spel 3 mot 5 och göra 1-0 (4:38) och sedan också 2-0 (11:23).

Ytterligare tre mål i den andra perioden för Spånga gjorde ju inte saken bättre.
Att Lidingö sedan i den avslutande tredjedelen kunde reducera berodde delvis på att Spånga var rätt nöjda med matchbilden. 1-5 (54:06) genom ett snyggt mål av Patric Thomasson (4) efter fint förarbete av Henrik Grönlund och Alexander Redtzer och 2-5 (58:47) av just Henrik Grönlund (7) i power play. Erik Friberg och Fredrik Klasenius hjälpte till.

Trodde att segern i senaste matchen mot Östervåla skulle ge lite mer självförtroende till laget, men tyvärr såg spelet långa stunder alltför planlöst ut.
Saknar ibland lagets spelplan.

Första formationen som oftast brukar lyfta laget fungerade inte på samma sätt i denna match och då är det svårt att vinna matcher.

Försöker hitta lite ljusglimtar och en är att Karl Versteegh utvecklats positivt och tittar han bara upp lite mer så slipper han några av smällarna han får.

Gustaf Ericson i målet gjorde några makalösa räddningar, men kan ju inte själv hålla nere siffrorna om inte uteförsvaret hjälper honom.

Spånga spelade bra och klart att det bidrog till förlusten för lidingö på ett högst markant sätt, men lite bättre motstånd kan Lidingö bjuda när spelet stämmer bättre.
De som aldrig anstränger sig att göra mer än de får betalt för, får heller aldrig mer betalt för det de gör!

Text: Lasse Kinch
Foto: Jonas von Hofsten

Två säkra segrar för LSK

 IDROTT  29 januari 2019 kl 08.08
LSK Herrar tog emot Vassunda IF i Gångsätrahallen i lördags. Många hoppades att LSK skulle komma tillbaka med vinstvittring efter förluster i de två senaste matcherna. På pappret var det en lätt match, med Lidingö som ligger på tredje plats av div 2 Norra och Vassunda längst ner.
 
Det öppnade bra, LSK skapade en bekväm ledning på 12-5 efter 17 minuter. Vassunda gav emellertid inte upp och de slog tillbaka och återhämtade sig till 16-16 en minut in i andra halvleken. Det var ett spänt ögonblick för hemmapubliken.
 
Men inte så länge, då LSK tog kontroll över spelet igen, spelade en spännande, snabb fantasifull handboll. Slutresultatet blev 39-27, med Oskar Nilsson bästa målgörare med tio mål och sju spelare som gjorde tre mål eller mer. Nästa match är mot IF Swithiod HK, den 2 februari, i Västertorpshallen kl 16.15.
 
LSK Damer reste till Norrtälje på söndag för att möta HK Ceres. De hade en lyckad resa och vann 27-34, med Andrea Tjernberg som gjorde åtta mål och Ebba Surwee 7 sju. 34 mål i en och samma match är det bästa resultatet hittills för LSK i serien. Med två välförtjänta poäng ligger LSK nu på tredje plats i serien. Nästa match är mot Åkersberga HK, den 2 februari på Gångsätrahallen kl 14.

Text och foto: Matthew Tipple

MOTIONSPOKALEN IGÅNG FÖR 54:E ÅRET

 IDROTT  27 januari 2019 kl 06.34
50-talet deltagare ställde upp i Motionspokalens första gren skridsko på Östermalms IP, distansen var 500 m för samtliga åtta klasser.

Fyra av förra årets segrare var först även i år. Fyra fall förstörde förväntade resultat bland några av de tävlande. "Sticklingegänget" med Larsa Lindström som grenledare och även kvällsbäst svarade för ett fint arrangemang, i år med blåbärs- eller nyponsoppa till deltagarna.

Sex helt nya deltagare hade nappat på erbjudandet att deltaga helt fritt under året. Nästa gren skidor på natursnö eller konstsnö är planerad till den 3 februari.

Text Lasse Dahlstedt
Foto Kerstin Lindström

Från vänster Motionspokalens ordförande och huvudledare Lasse Dahlstedt, Johan Zethrin assisterade, och grenledaren Larsa Lindström.
Från vänster Motionspokalens ordförande och huvudledare Lasse Dahlstedt, Johan Zethrin assisterade, och grenledaren Larsa Lindström.
Marianne Gustavsson glad femma i Ladies Äldre och Anna Lamm i klassen Ladies Äldre Veteraner (80 år och äldre), tvåa efter Barbro Klintmark.
Marianne Gustavsson glad femma i Ladies Äldre och Anna Lamm i klassen Ladies Äldre Veteraner (80 år och äldre), tvåa efter Barbro Klintmark.
Hård målfight.
Hård målfight.
Tidtagarna Owe Gustavsson 5:a i Gubbar Äldre, Staffan Woxén 4:a i Gubbar Yngre samt speakern och grenledaren Larsa Lindström segrade i Gubbar Yngre
Tidtagarna Owe Gustavsson 5:a i Gubbar Äldre, Staffan Woxén 4:a i Gubbar Yngre samt speakern och grenledaren Larsa Lindström segrade i Gubbar Yngre
"Efterprisutdelning" Johan Zethrin får utmärkelserna efter förra årets seger i Gubbar Äldre. Lasse Dahlstedt lämnade över priset. Och nöjda gubbar efter att ha plockat in banmarkerigarna
"Efterprisutdelning" Johan Zethrin får utmärkelserna efter förra årets seger i Gubbar Äldre. Lasse Dahlstedt lämnade över priset. Och nöjda gubbar efter att ha plockat in banmarkerigarna
Kerstin Lindström vann Ladies Yngre och fotograferade, till höger Lasse Dahlstedt.
Kerstin Lindström vann Ladies Yngre och fotograferade, till höger Lasse Dahlstedt.

NYTTIG STORSEGER MOT ÖSTERVÅLA 4-0!

 IDROTT  27 januari 2019 kl 06.07
Efter en urladdning i sista perioden stod Lidingö som segrare med 4-0 (0-0)(0-0)(4-0) skott: 24-20, mot Östervåla.

Lidingö hade greppet i första perioden utan att göra mål, för att i den andra tappa spelet en smula bland annat beroende på tre raka utvisningar inom loppet av cirka 3 minuter!

Jacob Paganderth blev lite av segerorganisatör genom att svara för de två första målen. 1-0 (42:56) och sedan i powerplay 2-0 (45:26). Vd båda målen fick han passning från Gustav Dahlstedt.

3-0(49:14) gjorde Thoma Desell efter fint samspel med Erik Friberg och Henrik Grönlund. ”Grönis” blev seden själv målskytt på straff (50:52) till 4-0 sedan han blivit ojust stoppad i friläge.

Kul för Gustaf Ericson att hålla nollan, och för laget efter en del ”besvärliga” matcher ta en seger och lämna sista platsen i tabellen. Bra gjort att spelarna i laget bet ihop och visa att det finns kämpatag i klubben!

24 poäng kvar att spela om så det är bara att bita ihop och kämpa om varje poäng.
Eftersom jag inte var på plats får ni ingen spelarkritik.

Lasse Kinch

STORFÖRLUST MOT SERIELEDANDE GNESTA 2-9!

 IDROTT  20 januari 2019 kl 12.26
Tja, vad ska man säga? Att komma under med 0-3 efter lite drygt 10 minuter mot serieledande Gnesta kan ju bara leda till en sak – en brakförlust med 2-9 (0-4)(1-1)(1-4) skott 28-54.

Nu är det inte så märkvärdigt att Gnesta vinner ännu en storseger eftersom just cirka 9-3 är deras snittresultat så här långt in i serien! Gnesta är helt enkelt klassen bättre än alla andra lag i serien, men för den skulle är det ju ”onödigt” att hjälpa dem med målen.

Vid två tillfällen var det hemmaspelare som passade fristående motståndare med en så kallad ”indianare”.

En sak till som tillhör kategorin onödigt är att ta utvisningar i anfallszon.
Nu gjorde Gnesta tre mål i numerärt överläge en ”gren” de är mycket skickliga i genom sitt säkra passningsspel (40%).

Än en gång hade Lidingö med två J18-spelare - Michal Castek och Jesper Oskarsson - som kom ifrån matchen med godkända betyg.

I övrigt kan jag väl bara skriva under med det rop jag fick från läktarplats: ”Skriv att nummer två var bra”, det vill säga Jacob von Sydow och det håller jag med om. Han är alltid bra! Känns inte rätt att komma med spelarkritik efter en sådan här match.
 
Det återstår nio matcher och det är viktigt nu att alla tar sig i kragen och spelar för klubbens heder. Det går inte att lägga oss ner och dö bara för att möjligheten till kvalspel inte finns. Och framför allt sluta inte delta bara för att det går dåligt just nu. 
Utan visa att klubben har krigare som spelar för klubbmärket i alla fall!
Börja med det redan på lördag då det är bortamatch mot Östervåla!
 
För den som talar om sina svårigheter är ingenting lätt!

 
Lasse Kinch

oaVGJORT MOT SPAIF, OM INTE ...

 IDROTT  20 januari 2019 kl 12.26
Lidingö gjorde en bra första period mot Södertälje Pojkarnas AIF, och en hygglig tredje, så långt oavgjort, men tyvärr räknas alla tre perioderna i ishockey och slutresultatet 4-12 (2-0)(1-9)(1-3) skott: 22-41(jag räknade 33 skott på Lidingö) går inte att snacka bort.

SPAIF hade klara problem i första perioden och saknade den fart som de senare visade. Lidingö kunde ta ledningen i spel 4 mot 5 (2:45) då Victor Fälth bröt en passning mellan SPAIF:s backar och sprintade mot mål och sköt - på returen gjorde Henrik Blomqvist(4) 1-0.

Det blev också 2-0 (12:06) men denna gång när Lidingö hade powerplay.
Henrik Grönlund (5) gjorde en av sina patenterade solokörningar och lyfte in pucken elegant. Noterbart är att mål-Gustaf Ericson fick ass på målet.

Hela den första perioden höll Lidingö upp spelet väl – även om SPAIF hade större puckinnehav. Tyvärr så spelades det också en andra period där inledningen blev minst sagt olycklig. 1-2 efter bara 48 sekunder där pucken gick via egen spelare i mål.

På något sätt så förlamades Vikingarna av detta och SPAIF kunde med fint passningsspel och högre tempo fullständigt spela ut. Efter 9 minuter av perioden hade SPAIF gjort 6 mål! Det blev ytterligare 3 innan pausvilan.
Lidingö hann med att göra ett också efter ett fint anfall där Victor Fälth (1) var sist på pucken efter ass av Gustav Dahlstedt och Fredrik Klasenius.

Tredje blev jämnare lite beroende på att SPAIF slog av på takten, men ”pylonerna” i Lidingö hade också börjat röra på sig igen. 4-9 (44:00) var samma kedja inblandad igen, men nu med Gustav Dahlstedt (16) som avslutare. SPAIF avslutade fyrverkeriet med tre avslutningsmål till 4-12!
 
Finns ingen anledning till spelarkritik, men låt mig konstatera att det var kul att se J18-killarna Fälth och Loke Beckman som båda visade att de är mer än väl värda att spela A-lagshockey. Fälth gjorde ju dessutom tre poäng (1+2)!
 
Kämpa på pojkar säsongen är inte slut ännu!
Klokheten har vi från våra erfarenheter. Erfarenheten får vi från våra dumheter!
 

Lasse Kinch

Kom med i MOTIONSPOKALEN

 IDROTT  19 januari 2019 kl 07.18
Motionspokalen är ett motionsarrangemang som startade 1966 av Sven Gärderud, samme man som kom med idén till Lidingöloppet 1965.

I Motionspokalen möts vi på Lidingö i 11 grenar under ett kalenderår, från skridsko på vintern till badminton på hösten. Alla fyllda 35 år boende eller med anknytning till Lidingö är välkomna att delta – vi har fyra åldersindelade damklasser (ladies) och fyra åldersindelade herrklasser (gubbar). Resultaten i grenarna vägs samman och bäst prestation under året ger pokal, ära och evig berömmelse!

Är du intresserad är du välkommen att vara med. Att vi tävlar i så många olika grenar utspritt över året är en bra sporre för livslångt tränande. Att komma med är lätt: anmäl dig till en gren och meddela grenledaren att du är ny, så ser dom till att du kommer med i rullorna. Första året är gratis. Det går att hoppa på vilken gren som helst under året.

Årets första tävling blir skridsko 500 m på Östermalms IP den 23 januari.
Mer information finns under www.motionspokalen.com

Lasse Dahlstedt

Grenar och datum
 
Skridskor
Onsdag 23 januari
 
Skidor
Söndag 3 februari
Alternativa dagar: 20 eller 17 januari, 10 eller 17 februari
 
Simning
Söndag 17 mars
Alternativdag: 10 mars
 
Bowling
Torsdag 11 april
Alternativdag: 3 april
 
Terränglöpning
Torsdag 16 maj
Alternativdag: 13 maj
 
Skytte
Måndag 10 juni
Alternativdag: 11 juni
 
Varpa
Tisdag–onsdag 20–21 augusti
 
Kulstötning
Onsdag–torsdag 4–5 september
 
Orientering
Lördag 21 september
 
Bordtennis
Lördag–söndag 5–6 oktober
 
Badminton
Lördag–söndag 9–10 november

FÖRLUST I EN SEXPOÄNGSMATCH ÄR ALLTID TRIST!

 IDROTT  16 januari 2019 kl 18.26
Det finns förluster som svider mer än andra och 2-5 (0-1)(1-3)(1-1) skott 36-27 mot Ormsta är en förlust som svider lite extra eftersom det var en så kallad 6-poängsmatch. Visst finns fortfarande möjligheten att nå kvalspel, men möjligheterna sjönk betänkligt.

Lite ironiskt att i Lidingös bästa del i matchen – andra perioden –  så avgjorde Ormsta. I den första hade Ormsta tagit ledningen med 1-0 (4:48) i powerplay och hade också skapat de bästa målchanserna. Lidingö sköt flest skott men ofta från långt håll och de riktigt vassa målchanserna skapade Ormsta beroende på alldeles för många andrachanser.

När Frank Holmström (10) kvitterade till 1-1 efter bara 55 sek av andra perioden spelade Vikingarna bra under de första 10 minuterna av perioden, men det hjälper ju inte om det är motståndarna som gör målen! 1-2 (28:11) 1-3 (31:53) och 1-4 (38:06) trots att Lidingö hade grepp om spelet under stor del av perioden.

Ormsta spelade ett bättre försvarsspel och såg till att det inte blev så många returer.
I inledningen av den tredje kunde Lidingö reducera till 2-4 (43:05) genom Jacob Paganderth (10) (ass Karl Versteegh och Joel Thoren), men närmare än så kom aldrig hemmalaget och när 2-5 (48:02) kom var matchen avgjord.

Något som saknades i Lidingö var att det inte blev någon förändring i uppställningen när det kärvade. Att kasta om i laguppställningen kan ju ibland väcka upp laget. Till exempel Victor Frykfeldt, som gjort mål i de två senaste matcherna, fick bara ett byte.
Nu är det viktigare än någonsin att inte hänga med huvudena, utan tvärtom: bita ihop.

När det är som brantast gäller det att ta fram repstegen och klättra uppåt.
Fortfarande massor av poäng att spela om. För den som alltid talar om sina svårigheter är ingenting lätt!

Lasse Kinch

Sollentuna svårt motstånd

Victor Ramirez i Lidingös mål gjorde sitt bästa. Här stoppar han ett skott från Rickard Oscarsson. Foto: Matthew Tipple.
Victor Ramirez i Lidingös mål gjorde sitt bästa. Här stoppar han ett skott från Rickard Oscarsson. Foto: Matthew Tipple.

 IDROTT  15 januari 2019 kl 07.26
LSK Herrar var värd för Sollentuna HK i helgens handbollsmatch div 2 norra. Sollentuna leder serien och har vunnit 11 av 12 matcher hittills denna säsong. LSK ligger på andra plats, så det var en viktig match.

Spelet startade dramatiskt. LSK tog en time out efter tre och en halv minut, då det stod 0-5. Sollentunas Rasmus Båverud dominerade med fyra av de fem målen. Slakten fortsatte, Sollentuna utökade sin ledning till 10 mål (2-12) efter tretton minuter, vilket visade sig vara avgörande för slutresultatet. Lidingö hann aldrig ikapp.

Den bästa perioden för LSK var i början på andra halvlek när mål från Andreas Roger och Oskar Nilsson förbättrade poängen till 15-20, vilket gav hemmapubliken något hopp, men slutresultatet blev ändå snöpliga 28-35.

Text och bild Mattew Tipple

Jonathan Jakobsson jublar efter ett LSK-mål. Foto: Matthew Tipple.
Jonathan Jakobsson jublar efter ett LSK-mål. Foto: Matthew Tipple.
Oskar Nilsson, bäst i Lidingö med 10 mål. Foto: Matthew Tipple.
Oskar Nilsson, bäst i Lidingö med 10 mål. Foto: Matthew Tipple.

padelhallen invigd

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors klipper bandet . Till vänster projektledaren Jerry Blomqvist.
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors klipper bandet . Till vänster projektledaren Jerry Blomqvist.

 IDROTT  14 januari 2019 kl 07.54
Många nyfikna Lidingöbor hade sökt sig ut till Gåshaga när M3 Gyms nya padelhall skulle invigas söndagen den 13 januari. Den traditionsenliga bandklippningen sköttes av kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors, klädd i kortbyxor för att spela en premiärmatch.
 
På en tidigare gammal parkeringsplats mitt emot Gåshaga station har M3 i anslutning till sitt gym byggt upp en ny hall för racketsporten padel. Tre banor med högt i tak och glas runt varje bana.

Padel är en relativt ny sport i Sverige, men är desto större i ursprungslandet Spanien. Den kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Det finns ett nät som i tennis och reglerna och poängräkningen är desamma, men liksom i squash får bollen studsa i väggen. Man spelar alltid dubbel, så det är alltså fyra på planen, som är mindre än en tennisplan.

I sitt invigningstal berättade Daniel Källenfors att han själv inte spelat padel tidigare, men för att vara lite förberedd hade han tagit med sig familjen för någon vecka sedan för att tjuvträna.

– Det var en fantastiskt kul upplevelse, även om vi alla i familjen var nybörjare. Och det som var roligt att se var att runt omkring fanns många tonåringar, som också tyckte att det var kul. Annars är det ju vanligt att ungdomar i den åldern försvinner till andra aktiviteter. Jag vill tacka för det här privata initiativet och jag tror att alla Lidingöbor kommer att uppskatta detta, sa han.

Jerry Blomqvist i M3, som har drivit projektet, berättar att en av anledningarna till att sporten blivit så populär är att det, till skillnad från tennis, är lätt att spela och att det är en relativt skonsam sport. Banunderlaget består av konstgräs med lite sand över, vilket gör att det med rätt skor inte blir halkigt. Genom att man är fyra på plan och att avståndet är nära mellan spelarna blir det socialt, det är lätt att snacka med motspelarna och kommentera spelet. En timmes spel kostar 460 kr för ett sällskap på fyra personer, men med möjlighet till rabatterat pris om man blir medlem i M3 Gym.

Text och foto: Kerstin Norberg

Några små intresserade åskådare, kanske blivande spelare?
Några små intresserade åskådare, kanske blivande spelare?

VIKTIG SEGER MOT ÄLTA FÖR VIKINGS!

 IDROTT  12 januari 2019 kl 09.54
En förlust mot Älta hade sannolikt betytt att chansen till div 2 spel nästa säsong varit definitivt borta för IFK Lidingö Vikings i hockey.

Nu blev det en säker seger med 4-1 (2-0)(1-1)(1-0) skott: 28-33.

Periodsiffrorna motsvarar i stort matchens utvecklig. Lidingö gör en bra första period  där spelet i numerärt underläge var mycket bra. Bland annat klarades sex minuter i underläge ut på ett bra sätt.

Dessutom gjorde Vikings 1-0 (5:54) i powerplay. Kalle Kinch sköt målet med hjälp av Gustav Dahlstedt och Jacob Paganderth. På Kalles minuskonto var två utvisningar i perioden plus en till i den andra.

Karl Versteghs gjorde en utmärkt match och hans framspelning till Victor Frykfeldts 2-0 (15:59) var en av matchens delikatesser!

I andra perioden tappade Lidingö sitt spel men Älta kunde inte utnyttja detta faktum. Troligen tappade Älta lite av sin motivation när Gustav Dahlstedt satte 3-0 (23:30) framspelad av kedjekamraterna Jacob Paganderth och Fredrik Klasenius.

Älta reducerade visserligen till 1-3 (29:23) men någon större fara blev det aldrig.
Sista perioden blev lite av en transportsträcka och 4-1 (49:10) av Gustav Dahlstedt gjorde att segern var säkrad.

Undertecknad såg inte matchen själv, men mina rapportörer var överens om att Gurra Dahlstedt (gjorde tre poäng), Karl Versteegh, Fredrik Klasenius och Joel Thorén (bra skymning vid 1-0 bland andra).

För att ha en möjlighet att få (åtminstone) kvalspela till div. 2 måste man komma fyra som sämst. Den positionen har just nu Ormsta med 11 poäng. Lidingö har 8 poäng. På tisdag möts lagen i Childhoodhallen kl 19.00.

Då måste våra supportrar ställa upp!

Lasse Kinch

Fina resultat för LSK handboll

 IDROTT  10 januari 2019 kl 06.49
Lidingö SK handboll öppnade vårsäsongen den 6 januari med matcher både för herrar och damer.

Damerna mötte Alfta GIF som leder ligan och vann alla sina tio matcher under hösten. Redan från början förstod man att Alfta har stora kvaliteter i sitt spel. De försvarade sig bra och gjorde snabba effektiva anfall.

LSK spelade tålmodigt och höll igen bakåt. Fram till tio minuter innan halvlek var det ganska jämnt. Lidingö ledde med 10-9. Men på nio minuter gjorde LSK fyra mål och Alfta bara ett, så halvtidsresultatet blev rättvisa 14-10 till LSK. När nio minuter återstod till fulltid och ställningen var 18-14 till LSK, fick Lidingö en straff som lades av Andrea Tjernberg, men hon missade den tyvärr och Alfta såg sin chans och satte in en press. Vid ställningen 19-16 fick Lidingö Alice Watson utvisad och Alfta kunde göra tre mål på raken, varav det sista kom en halv minut innan slutsignalen. Slutställningen blev 19-19, vilket ändå måste ses som en liten seger för LSK.

Bäst i Lidingö blev Andrea Tjernberg med 5 mål. I Altfa gjorde Mariene Ljung och Camilla Ohlsson båda 6 mål vardera. 107 personer i publiken.

Ebba Suurwee gjorde fyra mål mot Alfta. Foto: Matthew Tipple.
Ebba Suurwee gjorde fyra mål mot Alfta. Foto: Matthew Tipple.
Malin Andersson kunde anteckna sig för två mål i protokollet. Foto: Matthew Tipple.
Malin Andersson kunde anteckna sig för två mål i protokollet. Foto: Matthew Tipple.
LSK tog en time out när det återstod 15 sekunder av matchen, men det var för sent. Foto: Matthew Tipple.
LSK tog en time out när det återstod 15 sekunder av matchen, men det var för sent. Foto: Matthew Tipple.

Lidingö SK herrar hade en promenadseger mot Vallentuna HK, som ligger tvåa från botten i division 2 Norra. 100 personer på läktaren kunde konstatera att det vid halvtid stod 18-14 till LSK. Men sedan ryckte LSK ifrån, gjorde en mycket bra andra halvlek och vann ledigt matchen med fina resultatet 35-25.

Oskar Nilsson blev dagens skyttekung i LSK med 9 gjorda mål. Martin Alm gjorde 6.
I Vallentuna gjorde Mikael Hassvik hela 12 mål.

Martin Alm gjorde sex mål. Foto: Matthew Tipple.
Martin Alm gjorde sex mål. Foto: Matthew Tipple.
Oskar Nilsson, skyttekung i LSK med nio mål.  Foto: Matthew Tipple.
Oskar Nilsson, skyttekung i LSK med nio mål. Foto: Matthew Tipple.

7-6 BLEV 6-7 I MÄRKLIG MATCH FÖR VIKINGS

 IDROTT   8 januari 2019 08.00
Visst kan ishockey ibland vara ett konstigt spel? Så var det i mötet med IFK Lidingö Vikings och Mariehamn när 7-6 blev 6-7(!) efter (1-1)(2-3)(3-3) skott 32-41. Det som hände var att Lidingö – som gjorde en bra match efter förutsättningarna – hade vänt 3-6 till 6-6 på 1 minut och 5 sekunder! Dessutom signalerades för 7-6 efter ytterligare en minut, men efter att domaren konsulterat sina linjemän bedömde man att pucken (troligen) inte var inne i mål.

Det blev heller inga större protester från Lidingöspelarna. Att det sedan blev 6-7 endast 8 sekunder före slutsignalen var ju extra retligt. Tyvärr dessutom i numerärt överläge.

IFK fick en spelare utvisad (2+2) för hög klubba, men den gyllene chansen att avgöra slutade alltså i ett antiklimax efter slarv i egen zon.

Åtta ordinarie spelare saknades i Lidingölaget på grund av orsaker som i mitt tycke är märkliga. Det måste gå att planera sina semestrar på ett bättre sätt! Nu gjorde de som hade gjort det en mycket bättre insats än vad undertecknad hade trott.
Kul också att Henrik Grönlund gjorde come back efter lång skadefrånvaro. Får han några matcher i benen blir han ändå bättre. Matchovana lyste ibland igenom. Lidingös bästa spelare var Jacob von Sydow,  Elliot Almqvist och kedjan med Fredrik Klasenius, Gustav Dahlstedt och Jacob Paganderth.

Målskyttar för Lidingö: 2 Fredrik Klasenius (5), Gustav Dahlstedt (13), Gustav Philipsson (3), Victor Frykfeldt (4) och Henrik Grönlund (4).
På fredag är det nästa match då det är bortamatch mot Älta.
Vinnaren har alltid en handlingsplan, förloraren har en ursäkt!

Lasse Kinch