Kom med i MOTIONSPOKALEN

 IDROTT  19 januari 2019 kl 07.18
Motionspokalen är ett motionsarrangemang som startade 1966 av Sven Gärderud, samme man som kom med idén till Lidingöloppet 1965.

I Motionspokalen möts vi på Lidingö i 11 grenar under ett kalenderår, från skridsko på vintern till badminton på hösten. Alla fyllda 35 år boende eller med anknytning till Lidingö är välkomna att delta – vi har fyra åldersindelade damklasser (ladies) och fyra åldersindelade herrklasser (gubbar). Resultaten i grenarna vägs samman och bäst prestation under året ger pokal, ära och evig berömmelse!

Är du intresserad är du välkommen att vara med. Att vi tävlar i så många olika grenar utspritt över året är en bra sporre för livslångt tränande. Att komma med är lätt: anmäl dig till en gren och meddela grenledaren att du är ny, så ser dom till att du kommer med i rullorna. Första året är gratis. Det går att hoppa på vilken gren som helst under året.

Årets första tävling blir skridsko 500 m på Östermalms IP den 23 januari.
Mer information finns under www.motionspokalen.com

Lasse Dahlstedt

Grenar och datum
 
Skridskor
Onsdag 23 januari
 
Skidor
Söndag 3 februari
Alternativa dagar: 20 eller 17 januari, 10 eller 17 februari
 
Simning
Söndag 17 mars
Alternativdag: 10 mars
 
Bowling
Torsdag 11 april
Alternativdag: 3 april
 
Terränglöpning
Torsdag 16 maj
Alternativdag: 13 maj
 
Skytte
Måndag 10 juni
Alternativdag: 11 juni
 
Varpa
Tisdag–onsdag 20–21 augusti
 
Kulstötning
Onsdag–torsdag 4–5 september
 
Orientering
Lördag 21 september
 
Bordtennis
Lördag–söndag 5–6 oktober
 
Badminton
Lördag–söndag 9–10 november

 IDROTT 

Hittar du inte din artikel?
Du har kommit till rätt sida, den ligger bara längre ner. Scrolla nedåt. 

FÖRLUST I EN SEXPOÄNGSMATCH ÄR ALLTID TRIST!

 IDROTT  16 januari 2019 kl 18.26
Det finns förluster som svider mer än andra och 2-5 (0-1)(1-3)(1-1) skott 36-27 mot Ormsta är en förlust som svider lite extra eftersom det var en så kallad 6-poängsmatch. Visst finns fortfarande möjligheten att nå kvalspel, men möjligheterna sjönk betänkligt.

Lite ironiskt att i Lidingös bästa del i matchen – andra perioden –  så avgjorde Ormsta. I den första hade Ormsta tagit ledningen med 1-0 (4:48) i powerplay och hade också skapat de bästa målchanserna. Lidingö sköt flest skott men ofta från långt håll och de riktigt vassa målchanserna skapade Ormsta beroende på alldeles för många andrachanser.

När Frank Holmström (10) kvitterade till 1-1 efter bara 55 sek av andra perioden spelade Vikingarna bra under de första 10 minuterna av perioden, men det hjälper ju inte om det är motståndarna som gör målen! 1-2 (28:11) 1-3 (31:53) och 1-4 (38:06) trots att Lidingö hade grepp om spelet under stor del av perioden.

Ormsta spelade ett bättre försvarsspel och såg till att det inte blev så många returer.
I inledningen av den tredje kunde Lidingö reducera till 2-4 (43:05) genom Jacob Paganderth (10) (ass Karl Versteegh och Joel Thoren), men närmare än så kom aldrig hemmalaget och när 2-5 (48:02) kom var matchen avgjord.

Något som saknades i Lidingö var att det inte blev någon förändring i uppställningen när det kärvade. Att kasta om i laguppställningen kan ju ibland väcka upp laget. Till exempel Victor Frykfeldt, som gjort mål i de två senaste matcherna, fick bara ett byte.
Nu är det viktigare än någonsin att inte hänga med huvudena, utan tvärtom: bita ihop.

När det är som brantast gäller det att ta fram repstegen och klättra uppåt.
Fortfarande massor av poäng att spela om. För den som alltid talar om sina svårigheter är ingenting lätt!

Lasse Kinch

Sollentuna svårt motstånd

Victor Ramirez i Lidingös mål gjorde sitt bästa. Här stoppar han ett skott från Rickard Oscarsson. Foto: Matthew Tipple.
Victor Ramirez i Lidingös mål gjorde sitt bästa. Här stoppar han ett skott från Rickard Oscarsson. Foto: Matthew Tipple.

 IDROTT  15 januari 2019 kl 07.26
LSK Herrar var värd för Sollentuna HK i helgens handbollsmatch div 2 norra. Sollentuna leder serien och har vunnit 11 av 12 matcher hittills denna säsong. LSK ligger på andra plats, så det var en viktig match.

Spelet startade dramatiskt. LSK tog en time out efter tre och en halv minut, då det stod 0-5. Sollentunas Rasmus Båverud dominerade med fyra av de fem målen. Slakten fortsatte, Sollentuna utökade sin ledning till 10 mål (2-12) efter tretton minuter, vilket visade sig vara avgörande för slutresultatet. Lidingö hann aldrig ikapp.

Den bästa perioden för LSK var i början på andra halvlek när mål från Andreas Roger och Oskar Nilsson förbättrade poängen till 15-20, vilket gav hemmapubliken något hopp, men slutresultatet blev ändå snöpliga 28-35.

Text och bild Mattew Tipple

Jonathan Jakobsson jublar efter ett LSK-mål. Foto: Matthew Tipple.
Jonathan Jakobsson jublar efter ett LSK-mål. Foto: Matthew Tipple.
Oskar Nilsson, bäst i Lidingö med 10 mål. Foto: Matthew Tipple.
Oskar Nilsson, bäst i Lidingö med 10 mål. Foto: Matthew Tipple.

padelhallen invigd

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors klipper bandet . Till vänster projektledaren Jerry Blomqvist.
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors klipper bandet . Till vänster projektledaren Jerry Blomqvist.

 IDROTT  14 januari 2019 kl 07.54
Många nyfikna Lidingöbor hade sökt sig ut till Gåshaga när M3 Gyms nya padelhall skulle invigas söndagen den 13 januari. Den traditionsenliga bandklippningen sköttes av kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors, klädd i kortbyxor för att spela en premiärmatch.
 
På en tidigare gammal parkeringsplats mitt emot Gåshaga station har M3 i anslutning till sitt gym byggt upp en ny hall för racketsporten padel. Tre banor med högt i tak och glas runt varje bana.

Padel är en relativt ny sport i Sverige, men är desto större i ursprungslandet Spanien. Den kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash. Det finns ett nät som i tennis och reglerna och poängräkningen är desamma, men liksom i squash får bollen studsa i väggen. Man spelar alltid dubbel, så det är alltså fyra på planen, som är mindre än en tennisplan.

I sitt invigningstal berättade Daniel Källenfors att han själv inte spelat padel tidigare, men för att vara lite förberedd hade han tagit med sig familjen för någon vecka sedan för att tjuvträna.

– Det var en fantastiskt kul upplevelse, även om vi alla i familjen var nybörjare. Och det som var roligt att se var att runt omkring fanns många tonåringar, som också tyckte att det var kul. Annars är det ju vanligt att ungdomar i den åldern försvinner till andra aktiviteter. Jag vill tacka för det här privata initiativet och jag tror att alla Lidingöbor kommer att uppskatta detta, sa han.

Jerry Blomqvist i M3, som har drivit projektet, berättar att en av anledningarna till att sporten blivit så populär är att det, till skillnad från tennis, är lätt att spela och att det är en relativt skonsam sport. Banunderlaget består av konstgräs med lite sand över, vilket gör att det med rätt skor inte blir halkigt. Genom att man är fyra på plan och att avståndet är nära mellan spelarna blir det socialt, det är lätt att snacka med motspelarna och kommentera spelet. En timmes spel kostar 460 kr för ett sällskap på fyra personer, men med möjlighet till rabatterat pris om man blir medlem i M3 Gym.

Text och foto: Kerstin Norberg

Några små intresserade åskådare, kanske blivande spelare?
Några små intresserade åskådare, kanske blivande spelare?

VIKTIG SEGER MOT ÄLTA FÖR VIKINGS!

 IDROTT  12 januari 2019 kl 09.54
En förlust mot Älta hade sannolikt betytt att chansen till div 2 spel nästa säsong varit definitivt borta för IFK Lidingö Vikings i hockey.

Nu blev det en säker seger med 4-1 (2-0)(1-1)(1-0) skott: 28-33.

Periodsiffrorna motsvarar i stort matchens utvecklig. Lidingö gör en bra första period  där spelet i numerärt underläge var mycket bra. Bland annat klarades sex minuter i underläge ut på ett bra sätt.

Dessutom gjorde Vikings 1-0 (5:54) i powerplay. Kalle Kinch sköt målet med hjälp av Gustav Dahlstedt och Jacob Paganderth. På Kalles minuskonto var två utvisningar i perioden plus en till i den andra.

Karl Versteghs gjorde en utmärkt match och hans framspelning till Victor Frykfeldts 2-0 (15:59) var en av matchens delikatesser!

I andra perioden tappade Lidingö sitt spel men Älta kunde inte utnyttja detta faktum. Troligen tappade Älta lite av sin motivation när Gustav Dahlstedt satte 3-0 (23:30) framspelad av kedjekamraterna Jacob Paganderth och Fredrik Klasenius.

Älta reducerade visserligen till 1-3 (29:23) men någon större fara blev det aldrig.
Sista perioden blev lite av en transportsträcka och 4-1 (49:10) av Gustav Dahlstedt gjorde att segern var säkrad.

Undertecknad såg inte matchen själv, men mina rapportörer var överens om att Gurra Dahlstedt (gjorde tre poäng), Karl Versteegh, Fredrik Klasenius och Joel Thorén (bra skymning vid 1-0 bland andra).

För att ha en möjlighet att få (åtminstone) kvalspela till div. 2 måste man komma fyra som sämst. Den positionen har just nu Ormsta med 11 poäng. Lidingö har 8 poäng. På tisdag möts lagen i Childhoodhallen kl 19.00.

Då måste våra supportrar ställa upp!

Lasse Kinch

Kommentera

Fina resultat för LSK handboll

 IDROTT  10 januari 2019 kl 06.49
Lidingö SK handboll öppnade vårsäsongen den 6 januari med matcher både för herrar och damer.

Damerna mötte Alfta GIF som leder ligan och vann alla sina tio matcher under hösten. Redan från början förstod man att Alfta har stora kvaliteter i sitt spel. De försvarade sig bra och gjorde snabba effektiva anfall.

LSK spelade tålmodigt och höll igen bakåt. Fram till tio minuter innan halvlek var det ganska jämnt. Lidingö ledde med 10-9. Men på nio minuter gjorde LSK fyra mål och Alfta bara ett, så halvtidsresultatet blev rättvisa 14-10 till LSK. När nio minuter återstod till fulltid och ställningen var 18-14 till LSK, fick Lidingö en straff som lades av Andrea Tjernberg, men hon missade den tyvärr och Alfta såg sin chans och satte in en press. Vid ställningen 19-16 fick Lidingö Alice Watson utvisad och Alfta kunde göra tre mål på raken, varav det sista kom en halv minut innan slutsignalen. Slutställningen blev 19-19, vilket ändå måste ses som en liten seger för LSK.

Bäst i Lidingö blev Andrea Tjernberg med 5 mål. I Altfa gjorde Mariene Ljung och Camilla Ohlsson båda 6 mål vardera. 107 personer i publiken.

Ebba Suurwee gjorde fyra mål mot Alfta. Foto: Matthew Tipple.
Ebba Suurwee gjorde fyra mål mot Alfta. Foto: Matthew Tipple.
Malin Andersson kunde anteckna sig för två mål i protokollet. Foto: Matthew Tipple.
Malin Andersson kunde anteckna sig för två mål i protokollet. Foto: Matthew Tipple.
LSK tog en time out när det återstod 15 sekunder av matchen, men det var för sent. Foto: Matthew Tipple.
LSK tog en time out när det återstod 15 sekunder av matchen, men det var för sent. Foto: Matthew Tipple.

Lidingö SK herrar hade en promenadseger mot Vallentuna HK, som ligger tvåa från botten i division 2 Norra. 100 personer på läktaren kunde konstatera att det vid halvtid stod 18-14 till LSK. Men sedan ryckte LSK ifrån, gjorde en mycket bra andra halvlek och vann ledigt matchen med fina resultatet 35-25.

Oskar Nilsson blev dagens skyttekung i LSK med 9 gjorda mål. Martin Alm gjorde 6.
I Vallentuna gjorde Mikael Hassvik hela 12 mål.

Martin Alm gjorde sex mål. Foto: Matthew Tipple.
Martin Alm gjorde sex mål. Foto: Matthew Tipple.
Oskar Nilsson, skyttekung i LSK med nio mål.  Foto: Matthew Tipple.
Oskar Nilsson, skyttekung i LSK med nio mål. Foto: Matthew Tipple.

Kommentera

7-6 BLEV 6-7 I MÄRKLIG MATCH FÖR VIKINGS

 IDROTT   8 januari 2019 08.00
Visst kan ishockey ibland vara ett konstigt spel? Så var det i mötet med IFK Lidingö Vikings och Mariehamn när 7-6 blev 6-7(!) efter (1-1)(2-3)(3-3) skott 32-41. Det som hände var att Lidingö – som gjorde en bra match efter förutsättningarna – hade vänt 3-6 till 6-6 på 1 minut och 5 sekunder! Dessutom signalerades för 7-6 efter ytterligare en minut, men efter att domaren konsulterat sina linjemän bedömde man att pucken (troligen) inte var inne i mål.
Det blev heller inga större protester från Lidingöspelarna. Att det sedan blev 6-7 endast 8 sekunder före slutsignalen var ju extra retligt. Tyvärr dessutom i numerärt överläge.
IFK fick en spelare utvisad (2+2) för hög klubba, men den gyllene chansen att avgöra slutade alltså i ett antiklimax efter slarv i egen zon.
Åtta ordinarie spelare saknades i Lidingölaget på grund av orsaker som i mitt tycke är märkliga. Det måste gå att planera sina semestrar på ett bättre sätt! Nu gjorde de som hade gjort det en mycket bättre insats än vad undertecknad hade trott.
Kul också att Henrik Grönlund gjorde come back efter lång skadefrånvaro. Får han några matcher i benen blir han ändå bättre. Matchovana lyste ibland igenom. Lidingös bästa spelare var Jacob von Sydow,  Elliot Almqvist och kedjan med Fredrik Klasenius, Gustav Dahlstedt och Jacob Paganderth.
Målskyttar för Lidingö: 2 Fredrik Klasenius (5), Gustav Dahlstedt (13), Gustav Philipsson (3), Victor Frykfeldt (4) och Henrik Grönlund (4).
På fredag är det nästa match då det är bortamatch mot Älta. Vinnaren har alltid en handlingsplan, förloraren har en ursäkt!

Lasse Kinch

Kommentera

Lidingöloppet inför 2019

Foto: Adam Johansson Foto: Adam Johansson

 IDROTT   20 december 2018 11.45
Lidingöloppet och hela Lidingöloppshelgen är en riktig familjefest, skriver Lidingöloppet på sin hemsida.

Det händer massor av saker före, under och efter loppen – även för den som inte springer. Allt från shopping och provsmakning, till lyckohjul och Kids Zone med figurerna Dingo och fjällräven Mickelina.

Lidingöloppet uppmanar alla att besöka utställarna, slå sig ner för en bit mat eller dryck på någon av våra serveringar. I Besöksguiden på deras hemsida finns visar vad som händer under Lidingöloppshelgen.

Heja fram din löpare
Det blir både roligare och lättare att springa när man har en hejarklack längs banan. I Besöksguiden på Lidingöloppets hemsida finns tips om de bästa ställena för åskådare. Där kan man också kanockså följa loppet storbildskärmar. 

Hitta rätt och lätt
Oavsett om man är en ny deltagare i Lidingöloppet eller Lidingöloppsveteran, så kan det vara bra med lite guidning kring vad som gäller innan, under och efter loppet. I Besöksguiden finns kartor och en massa matnyttig information.

Klubbar och föreningar

Under rubriken Näringsliv/Föreningar finns en lista på olika idrottsföreningar och klubbar på Lidingö. Klicka här.