VOOV hjälper husdjur på Lidingö som bor i hem där husse slår matte

VOOV hjälper hundaar som far illa. Foto: Ingimage
Lidingö5 december 2023 kl 03.43

Många skyddade boenden i Sverige saknar idag möjlighet för våldsutsatta att kunna ta med sina husdjur. Något som gör att många väljer att stanna kvar i rädsla att djuret ska råka illa ut om det lämnas kvar. VOOV förmedlar därför tillfälliga jourhem för djuren under tiden ägaren är på skyddat boende.

VOOV Stockholm täcker i sitt uppdrag hela Mälardalen från Lidingö i öster till Örebro i väster. Vi startade vår verksamhet 2017 och är en helt ideell förening där alla, som är engagerade, är volontärer och jobbar ideellt dygnet runt.
Vi arbetar med målsättningen, att hjälpa våldsutsatta husdjur som lever i hem där våld, både fysiskt och psykiskt förekommer.  Kvinnorna hjälps i bästa fall av polis, socialtjänst och får ett skyddat boende genom kvinnojourerna.
Då flertalet skyddade boenden inte har möjlighet att ta emot djur, finns det våldsutsatta kvinnor som väljer att stanna kvar i en våldsam relation hellre än att lämna den utan sitt/sina djur. För att även personer med husdjur ska få möjlighet att vända sig till skyddade boenden för att få skydd och hjälp samarbetar VOOV Stockholm bland annat med socialtjänsten, polisen och kvinnojourer och ger djuren tillfälliga boenden i jourhem under den period deras ägare befinner sig i skyddat boende.
 
Hur går då en placering till på Lidingö med hjälp av VOOV Stockholm?

Det hela börjar med att vår placeringsansvarige får en förfrågan från en kvinnojour eller socialkontoret om att ta emot ett djur. Vi tar inte emot djur direkt från privatpersoner, det måste alltid finnas en organisation med syfte att hjälpa den våldsutsatta människan, till exempel en kvinnojour, som förmedlar placeringen. När vi fått nödvändig information om djuret, kontrollerar vi om det finns något jourhem som kan ta emot det aktuella djuret. Om ett jourhem finns tillgängligt, planeras en överlämning. I samband med överlämningen får vi mer ingående information om djuret som också genomgår en besiktning hos en veterinär. Därefter transporteras djuret till sitt tillfälliga hem.
Som jourhem har man ansvar för det placerade djurets välmående och säkerhet. Jourhem får den information de behöver för att ta hand om djuret på bästa sätt, men får inte någon information om djurägaren. Allt är högsta sekretess för att säkra upp både för kvinnan och djuret!
Som jourhem inom VOOV är det nödvändigt att man har relevant kompetens och vet att det är endast mjuka metoder som gäller i alla sammanhang med djuret.  

Hur blir man då jourhem?
Alla jourhem intervjuas och vi gör hembesök för att försäkra oss om att de är kvalificerade för att ta hand om de djurslag de vill vara jourhem åt. Alla jourhem bedöms individuellt och vi tar särskild hänsyn till djurartsspecifik kunskap. Vidare kontrollerar vi alla jourhem hos länsstyrelsen för att försäkra oss om att de är lämpliga och inte har djurförbud. Som jourhem åt VOOV Stockholm har man stöd av oss under hela placeringen och vi har även kontakt med veterinärer och etologer som kan ge råd och hjälp vid behov.

Fakta om VOOV Stockholm
VOOV,
betyder Veterinär Omsorg Om Våldsutsatta, startades 2008 i Uppsala av veterinärstuderande och efterhand spred sig engagemanget och flera lokalföreningar startades.
VOOV Stockholm är en av 6 lokalföreningar i landet och är organiserat under Riksförbundet VOOV. 
Föreningen är helt ideell och består av styrelse och olika verksamhetsområden såsom placering, jourhem, kontrollanter, transport och Samarbete. Föreningen lever helt på medlemsintäkter, insamlade gåvor samt sponsring. Inga anslag från samhället trots att det handlar om fysiskt och psykiskt djurplågeri!
Föreningen har ca 20 jourhem, noga utvalda som hjälper till att ta hand om husdjur av alla de slag såsom hundar, katter, kaniner, marsvin, fåglar, ormar, akvariefiskar och även hästar.
Vill ni veta mer gå in på vår hemsida www.voovstockholm.se
Stöd oss genom att swisha till: 123 226 36 55

Margite Nordenstam
Ordförande
VOOV Stockholm

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *