VM i amerikansk fotboll för damer med Sofie från Lidingö

Foto, med hjälm: Love Lefvedahl. Utan hjälm: Olle Bälter.
Sport31 juli 2022 kl 03.59

Världsmästerskapet i amerikansk fotboll för damer spelas i Finland 30:e juli-7 augusti. I Sveriges lag representerar Sofie Bälter, 18 år, Lidingö.

Stort grattis till uttagningen Sofie! Hur är formen?

– Tack så mycket! Jag känner att jag är i väldigt bra form, men det har varit en månad sen jag hade på mig hjälmen, så det var en liten omställning på första dagen av lägret på Bosön att ställa om från semester till tuffa landslagsträningar. Det blev en del träningsvärk kan jag säga. Men allt sitter i muskelminnet vid det här laget så mitt personliga uppdrag innan och under matcherna är att inte tänka för mycket, bara ha roligt och göra det jag ska (som jag vet att jag klarar av). 

Berätta lite om hur du har tränat det senaste året.

–Det har varit ett roligt men också lite hetsigt upplägg under våren, det har stundtals varit väldigt mycket. Jag har dels studerat på en Nationell IdrottsUtbildning (NIU) i Solna där jag har kombinerat träning och studier. Dessutom har Stockholm Mean Machines damlag haft säsong både under hösten 2021 och våren 2022 (på grund av pandemin) och sedan när jag blev kallad till damlandslagets uttagningsläger i maj så då visste jag att jag skulle behöva träna på egen hand efter studenten och säsongsfinalen. När jag började på NIU hösten 2019 och i SMM damlag våren 2020 så kände jag att fotbollen och träningen är blev mer seriös än tidigare, men det var när jag stod på planen i Karlstad för uttagningen till landslaget som jag fick en aning om hur seröst fotboll och träning kan bli, hur mycket tid dom bästa lägger ned, deras attityd på plan, deras disciplin. Nu inför VM har det verkligen slagit mig hur mycket jag har kvar att lära mig om sporten och träningen. 

Varför Amerikansk fotboll?

– Varför inte? Amerikansk fotboll har verkligen någonting för alla. Sporten behöver olika styrkor både på och av planen. Jag själv har spelat på nästan alla positioner genom åren, eftersom jag har växt och förändras med tiden, och det fina är att man kan inte riktigt ha ”fel” kroppstyp, styrkor, eller personlighet inom amerikansk fotboll.  

Vad tror du om Sveriges utsikter?

– Jag tror att det blir en jämn första match mot Finland, och så länge vi gör det vi har tränat på så kommer vi vinna. Det är när vi oroar oss eller tvekar som saker går fel, fotboll är en förtroendesport. Sen i andra matchen vet vi inte vem vi möter, men troligtvis USA. Dom flesta jag har frågat säger att om man tänker realistiskt så vinner nog USA, men vi ska alltid sikta på guld! Tredje matchen får vi se vem vi möter. Min uppfattning är att Sverige ligger ganska bra till, men vi har fortfarande förbättringspotential. Det är nog den bästa platsen att ligga på, tycker jag, för vi kan bli bättre. Om vi var för bra så skulle vi inte kunna bli mycket bättre och då är det inte lika roligt att spela eftersom syftet med matcherna och träningen går bort och alla förväntar att man ska vinna hela tiden.


Blir du nervös för en sån här stor uppgift och hur handskas du med nervositeten i så fall?

– Lite, det är ett stort ansvar att representera Sverige i en världskamp, och det är min första gång i ett landslag i huvudtaget och jag är yngst i laget. Egentligen ska man nog spela någon form av SM, NM, eller EM, innan man spelar på VM-nivå. Jag spelade i ungdomslag (U15) för två år sedan, och att gå ifrån det till starter i VM har varit ett äventyr. Nu är det inte bara lite stångandes på planen på en fredagskväll eller en enkel match med bara familj och vänner som åskådare mot ett lag i grannkommunen som man har mött i några år. Nu är det live TV och höga krav på alla som är här och spelar, vi ska visa hur bra Sverige är, inte  hur bra vi som individer eller lokalklubben är. 

Nervositeten som kan uppstå fixas lätt med rätt musik, min go-to är min rock-spellista. 

Text: Olle Bälter

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *